medicentre

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

30/06/2024 10:20

La calor pot agreujar els símptomes de la insuficiència venosa i empitjorar la percepció de la qualitat de vida

La insuficiència venosa és, juntament amb les alteracions visuals i dentals, una de les malalties més comunes freqüents a la població. Segons dades recents de STADA Health Report, un 50% de la població pateix algun símptoma d'insuficiència venosa durant l'estiu. Més de 6 de cada 10 dones i un 40% dels homes en pateixen. Carles Aguilar entrevista al Dr. Pablo Gallo, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgià Vascular de l'Hospital Ruber Internacional de Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

03/06/2024 10:48

En Bones Mans 2/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre les Entitats de Base Associativa EBA’s. Aquests centres d’assistència primària no dependents del Institut Català de la Salut, ICS; tenen una forma de treballar molt diferent. Es tracta d’una sèrie de professionals de la salut que treballen de manera coordinada similar a una empresa per oferir als seus pacients uns serveis moltes vegades molt més amplis que els dels CAP’s habituals. Per explicar-nos com funcionen, quins són els seus objectius i la valoració que els fan els seus pacients Carles Aguilar parla amb el Dr. Antoni Iruela, metge de família del CAP Vallcarca-Sant Gervasi i professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic.

El Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d’Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens parla de la dislipèmia, l'alteració en els nivells de lípids (greixos) en sang (fonamentalment colesterol i triglicèrids). L'excés de colesterol en sang en produeix l'acumulació dins les artèries, fenomen que es coneix com aterosclerosi.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

El Dr .Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones mans, ens explica el concepte de risc cardiovascular. Es a dir, la probabilitat que té un individu de patir una malaltia a nivell cardiovascular dins un termini de temps determinat i això dependrà fonamentalment del nombre de factors de risc que estiguin presents en un individu. Els factors de risc es classifiquen en 2 grans grups: factors modificables (podem intervenir per evitar-los) i factors no modificables

Parlem de com La IA ajudarà a millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi Múltiple. La Fundació Esclerosi Múltiple i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT col·laboren un any més en un acte informatiu sobre l’esclerosi múltiple, per presentar els últims avenços en els tractaments i, especialment, el diagnòstic de la malaltia. Com a novetat d’enguany, s’ha presentat PRISMA, un projecte que utilitza la intel·ligència artificial per millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi múltiple a mig i llarg termini, que d’aquí a uns 5 anys permetrà que la persona amb EM tingui coneixement individualitzat del pronòstic del curs de la malaltia. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les xerrades informatives i les activitats que cada any organitza la Fundació Esclerosi Múltiple i el CEMCAT amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements. Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Montalban, Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, CEMCAT.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2024 08:26

En Bones Mans 28/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Salut digital, beneficis i contradiccions. Les noves tecnologies formin part de la nostra vida en diferents aspectes, per tant tampoc poden deixar de formar part de la nostra salut. La salut digital es refereix a l'ús de tecnologies de la informació i comunicació a l'àmbit de la salut pot oferir nombrosos beneficis, però també pot plantejar alguns inconvenients per als pacients. Parlem amb Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

L'artrosi lumbar es produeix quan es lesiona o degenera el cartílag de les articulacions de la columna lumbar. Està formada per cinc vèrtebres que se situen a l'esquena, entre les costelles i la pelvis. La unió entre les vèrtebres contigües es realitza mitjançant diverses superfícies articulars cobertes per cartílag. Quan aquest cartílag es desgasta, es produeix l'artrosi lumbar. Els símptomes de l'artrosi lumbar són el dolor, la rigidesa i la limitació de la mobilitat. El símptoma més freqüent de l'artrosi lumbar és el mal de característiques mecàniques, és a dir, que apareix amb el moviment i la sobrecàrrega lumbar i millora amb el repòs. Generalment, el dolor es localitza a la pròpia columna lumbar però de vegades també pot produir dolor “irradiat”, és a dir, localitzat en zones properes com a la natge oa la cara posterior i lateral de la cuixa. L'artrosi lumbar també pot ser asimptomàtica, és a dir, no produeix cap símptoma i es diagnostica de manera fortuïta en fer radiografies lumbars per altres motius. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com es pot tractar l'artrosi amb les diferents eines de la medicina regenerativa.

La Fundació Alivia demana més inversió en la salut mental dels pacients oncològics. El càncer provoca un malestar emocional clínic fins a la meitat dels pacients i un 30% manifesta trastorns psicopatològics. L'afectació emocional més freqüent en supervivents és la por que torni el càncer. El 48% dels hospitals espanyols no disposa de personal propi que facin atenció psicològica en càncer. La Fundació Oncològica Alivia ha iniciat una recollida de firmes que té com a objectiu assolir l'augment de la inversió pública en salut mental per al tractament dels pacients amb càncer. Per a aquesta organització de pacients, hi ha la necessitat urgent de proporcionar atenció psicològica a malalts oncològics, ja que la prevalença de trastorns com l'ansietat i la depressió poden arribar a afectar la meitat dels pacients, segons una revisió d'estudis de la Fundació Alivia . Així, un estudi recent publicat a American Journal of Hospital Palliative Care que va analitzar 10 anys d'investigacions, va trobar que la desmoralització en pacients oncològics oscil·la entre el 13% i el 49%. Es tracta d'una “pèrdua de significat i propòsit a la vida, una sensació d'impotència sobre els esdeveniments de la vida i una sensació d'impotència”. Aquesta desmoralització té a veure amb la depressió, l'ansietat i la ideació suïcida. Carles Aguilar parla amb Asensio Rodríguez Director de la Fundació Alivia.

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Aquesta tècnica, emprada com a ús compassiu, podria ser una alternativa de tractament en el 20%-30% dels pacients que no responen a cap teràpia farmacològica La resistència a la teràpia antipsicòtica crea molt patiment a pacients i familiars i es tradueix en una pitjor salut general, més conductes de risc i una alta despesa sanitària. Sant Pau segueix liderant el tractament de l’esquizofrènia farmacoresistent amb estimulació cerebral profunda (ECP) al món. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldán , psiquiatre i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/01/2024 10:40

En Bones Mans 14/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El colesterol LDL és darrere del 60% de les malalties del cor. L'augment de colesterol LDL causa plaques d'ateroma que van obstruint el reg sanguini i que desemboquen a la Malaltia Vascular Ateroscleròtica (EVA). Els pacients EVA viuen amb risc de patir un infart, ictus o angina de pit en qualsevol moment si no aconsegueixen controlar els nivells de colesterol. L'EVA és una patologia crònica, generalitzada i progressiva, que afecta les artèries engrossint i endurint les parets interiors, fins que provoca un esdeveniment cardiovascular com, per exemple, un infart, angina de pit o ictus, entre d'altres. El colesterol LDL és un dels factors de risc de la malaltia vascular ateroscleròtica, una malaltia desconeguda per al 81% dels espanyols. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Guijarro, President de la Societat Espanyola d'Arterosclerosi (SEA)

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars, com ara l'artritis o l'artrosi, solen manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. A què es deu aquest canvi? Hi ha realment una relació directa entre el fred i el dolor a les articulacions? El fred és vasoconstrictor, és a dir, provoca un estrenyiment del pas de la sang a través dels vasos sanguinis. Aquesta disminució del reg augmenta la rigidesa als músculs articulars, cosa que es pot traduir en dolor i en pèrdua de la mobilitat però que pot passar en el cas de l'artrosi? Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre

Desmitificant les begudes energètiques: són realment perjudicials per a la salut? El 19,5% de joves adolescents van barrejar begudes energètiques amb alcohol durant l'últim mes segons l'Informe Estudes, i ja són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat. Parlem sobre aquest tipus de begudes, i com el consum pot afectar la salut. Avui dia, són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat, un sector de la població que, seguint la línia de l'estudi i segons el Ministeri de Sanitat i l'Associació Espanyola de Pediatria no hauria de consumir aquest tipus de productes. En aquest context Carles Aguilar entrevista Jose Luis Flores, dietista nutricionista i membre de Doctoralia sobre tot el que hem de saber sobre les begudes energètiques, i com el seu consum pot afectar la salut.

Els llegums són una opció excel·lent durant l'hivern, ja que són aliments nutritius i versàtils. Alguns llegums que són especialment populars a l'hivern i no només són deliciosos, sinó que també són una excel·lent font de nutrients essencials per mantenir-se saludable durant els mesos més freds. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Solament el 69% dels pacients amb obesitat rep un diagnòstic d'aquesta malaltia crònica. S'estima que més de 988 milions d'adults pateixen obesitat, i es preveu que aquesta xifra es pugui duplicar per a l'any 2030. Més del 60% de la població espanyola pateix obesitat o es troba en risc de patir-la. Reconèixer l'obesitat com a malaltia crònica a Espanya no només milloraria la prevenció i l'atenció, sinó que també impulsaria la investigació i la inversió en polítiques de salut pública per abordar aquest problema creixent. L'obesitat és, sens dubte, un desafiament de salut en creixement constant a nivell global. Espanya és el novè país d'Europa amb una de les prevalences més importants en excés de pes. L'objectiu prioritari de promoure la visibilitat i la defensa dels drets de les persones amb obesitat a Espanya, s'ha dut a terme l'informe Situació sanitària i social de les persones amb obesitat a Espanya, realitzat per una aliança estratègica composta per tretze organitzacions de pacients i societats científiques del nostre país. Carles Aguilar parla amb la Dra. Guadalupe Blay, Coordinadora del grup Endocrino, Metabolisme i Nutrició de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i membre del comitè assessor.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/11/2023 11:00

En Bones Mans 26/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Amb motiu del Dia Nacional de la Síndrome de l'Intestí Irritable (SII), la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) aposta per sensibilitzar i ampliar informació sobre aquesta patologia que afecta 1 de cada 10 persones adultes, i el gènere femení és el més perjudicat. La Síndrome de l'Intestí Irritable (SII) és un trastorn funcional digestiu que es caracteritza per dolor i inflor abdominal, així com variacions en la freqüència i tipologia de les deposicions i poden donar lloc a períodes de restrenyiment o diarrea; raons per les quals és una de les malalties que més afecta el dia a dia dels pacients. El SII és la segona malaltia crònica, després de la migranya, que afecta més la qualitat de vida dels pacients. Carles Aguilar entrevista el Dr. Javier Santos, Director del Grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva a Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) Barcelona, investigador del CIBERehd i expert de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD).

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les malalties cardiovasculars suposen la mort d'una de cada tres dones a l'any i la primera causa de mort a la població femenina, per sobre de qualsevol tipus de càncer. Tot i això, el 80% dels esdeveniments cardiovasculars es podrien evitar si s'actua des de la prevenció i es tenen en compte els factors de risc específics que afecten les dones. Per això la tasca necessària del moviment Cor de Dona. Les malalties del cor, incloent-hi els vessaments cerebrals, suposen la mort d'una dona cada sis minuts a Europa i cada 60 segons als EUA, i la mortalitat és un 20% més gran que en homes. Carles Aguilar entrevista la Dra. Leticia Fernández-Friera, impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clinic.

AIFiCC exigeix el reconeixement de la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demana al govern de la Generalitat crear llocs de treball per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària (IFiC). L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’ infermeria es va reconèixer el 2005 i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR). Des de llavors, son 13 les promocions, i ja tenim a Catalunya 811 residents formades. Ara bé, mentre que en altres Comunitats Autònomes (CCAA) la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària ja s’ha desenvolupat, a Catalunya, aquest procés no s’ha produït. Ester Giménez, presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC). Parlem amb la Presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Giménez.

Com mantenir una higiene íntima correcta i productes adequats per fer-ho. Repassem, amb l'ajuda del Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa, com cal abordar la neteja vaginal i genital o quins articles i hàbits cal evitar. Com mantenir una higiene íntima correcta. Una pauta bàsica per a una correcta higiene íntima és utilitzar sabons suaus que no alterin el pH. Després d'haver estat la gran oblidada durant dècades, cada cop més persones presten atenció a la cura de la seva higiene íntima, conscients dels beneficis per a la salut i el benestar general que porta associada.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/05/2023 10:47

En Bones Mans 14/5/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les normes UNE en ISO són totes aquelles pautes oficials, creades pels organismes governamentals corresponents, per definir i aplicar eines de seguretat i protecció als processos de fabricació d'un producte o prestació d'un servei. Per això, les empreses han d'estar al dia de les mateixes. És per això que avui intentarem explicar-los que són les normes UNE i perquè les hem de tenir en compte a l'hora de les nostres compres habituals o serveis. Les normes UNE són presents en el nostre dia a dia, en tots els passos que donen des que ens llevem al matí fins que ens anem a dormir. Afecta a tots tipus de productes, de qualsevol manera i sector, però a més també inclou normes relacionades amb salut i els productes i serveis sanitaris. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

La Societat Espanyola d´Endocrinologia i Nutrició (SEEN) destaca la importància de l´ecografia nutricional per al diagnòstic de la desnutrició i les malalties metabòliques. L'ecografia nutricional és una tècnica emergent, econòmica, portàtil i no invasiva que utilitza els ultrasons per avaluar la composició corporal de l'organisme. L'evolució que ha experimentat l'ecografia nutricional, juntament amb la bioimpedància, en tots els àmbits de l'endocrinologia i la nutrició és important ja que no hi havia cap tècnica d'ús clínic per valorar la composició corporal i altres tècniques de referència, com ara el TAC o el DEXA, estan molt allunyades de la pràctica clínica habitual. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació de la SEEN.

L’activitat física no ha de ser complicada. Una cosa tan senzilla com un passeig diari a pas lleuger pot ajudar-te a fer una vida més saludable. Per exemple, caminar a pas lleuger amb regularitat et pot ajudar a: Mantenir un pes saludable i perdre greix corporal, prevenir o controlar diverses afeccions, com les malalties cardíaques, els accidents cerebrovasculars, la hipertensió arterial, el càncer i la diabetis tipus 2. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La menopausa es considera l'etapa en què finalitza la vida reproductiva de la dona, i es defineix com l'absència de menstruació durant un període de 12 mesos consecutius. L'etapa de transició cap a la menopausa pot passar anys abans i es caracteritza per l'aparició de diferents símptomes; els més freqüents són sequedat vaginal i símptomes vasomotors. La durada i intensitat d'aquests símptomes varien quant a gravetat i freqüència, i actualment es consideren una indicació per rebre teràpia hormonal. La transició a la menopausa s'associa amb un augment del risc de malaltia cardiovascular (ECV), atribuït principalment a la desregulació del metabolisme dels lípids i la glucosa, així com a la redistribució del greix corporal. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La gota és una de les malalties reumàtiques més freqüents, ja que s'estima que hi ha més de 800.000 afectats al nostre país; no obstant això, no se li dóna la importància que hauria de ser malgrat tot una patologia inflamatòria sistèmica que s'associa amb comorbiditats greus, sobretot a nivell cardiovascular i renal. Tot i això, els experts destaquen que cal seguir investigant en aquest camp, encara que es mostren optimistes ja que el diagnòstic i maneig terapèutic de la gota ha millorat en les últimes dècades, i a més hi ha noves opcions terapèutiques que amplien les possibilitats de tractament dels pacients. Carles Aguilar entrevista el Dr. César Díaz Torné, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg de l'Hospital Universitari de Santa Creu i Sant Pau.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/04/2023 13:01

En Bones Mans 16/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els professionals de Laboratori Clínic actualitzen els seus coneixements sobre la sèpsia i les determinacions clau per a l'estudi de l'hemostàsia primària i secundària. El laboratori de microbiologia és crucial per identificar l'etiologia i el focus de la infecció causant de la sèpsia, amb l'aïllament del patogen, permetent instaurar el tractament més adequat en cada situació. El laboratori d'urgències té un paper clau per orientar el diagnòstic de sèpsia, i així poder prendre les mostres necessàries perquè el laboratori de microbiologia pugui fer l'aïllament del patogen. Parlem amb Dra Imma Caballé, Dra. en Farmàcia, Especialista en Bioquímica i Directora de CatLab

Els símptomes no motors poden aparèixer entre 10 i 15 anys abans que els motors en la malaltia de Parkinson, i el més greu afecta la cognició dels pacients. L’institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau iniciarà a finals d’aquest any un assaig clínic independent centrat en el deteriorament cognitiu dels malalts de Parkinson amb l’Institut Carlos III de Madrid on coordinarà 21 centres d’arreu d’Espanya. El ventall d’alteracions cognitives és molt ampli: pèrdua de velocitat mental, menys capacitat de concentració, trastorns de l’estat d’ànim, pèrdua d’olfacte, trastorns del son REM, restrenyiment... i poden incapacitar tant o més que les afectacions motores. L’Hospital de Sant Pau és centre referent en la cirurgia d’estimulació profunda del Parkinson des de fa més de 25 anys i treballa l’estimulació cognitiva dels pacients a través de l’Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge. Carles Aguilar entrevista al Dr. Jaume Kulisevsky, Director de la Unitat de Parkinson del Hospital de Sant Pau i Catedràtic de Neurologia i Vicedegà de la Facultat de Medicina de la UAB

Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de morbiditat i mortalitat al món. La millor eina per establir prioritats a la prevenció primària cardiovascular és l'estimació precisa del risc cardiovascular global. La predicció del risc de morbiditat cardiovascular ha constituït element essencial a les guies clíniques de prevenció d'aquestes malalties i ha esdevingut una eina útil per al metge de família, per poder establir prioritats en l'atenció primària de salut, fet que possibilitarà avançar cap a l'estudi de complexes associacions capaces de repercutir en risc cardiovascular. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

A la primavera pugen les temperatures, el sol surt més sovint, la gent surt al carrer i sembla estar més contenta, les terrasses s'omplen... No obstant, aquesta estació de l'any no comporta únicament coses bones. Per a molts la primavera és sinònim d'astènia i/o de… al·lèrgia al pol·len. Entrant una mica més de ple en l'al·lèrgia al pol·len, també coneguda com a pol·linosi, afecta prop de 8 milions d'espanyols, segons la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Crònica (SEAIC), i es dóna amb més freqüència en ambients urbans que rurals ja que la contaminació atmosfèrica n'afavoreix l'efecte. Carles Aguilar parla amb la Dra. Alba García Moral, al·lergòloga de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/03/2023 11:47

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/03/2023 11:47

En Bones Mans 5/3/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La SEQCML actualitza Lab Tests Online amb l'objectiu de convertir-se a la web de referència al camp del laboratori clínic. Lab Tests Online (LTO) permet que qualsevol persona pugui interpretar de manera fiable les seves anàlisis de sang i orina. Per part seva, els professionals sanitaris poden informar-se ràpidament sobre aspectes concrets d'una prova complexa i la seva interpretació. La plataforma compta amb una mitjana de 500.000 visites mensuals. Des de la posada en marxa a Espanya l'any 2007, les visites s'han anat incrementant significativament, passant d'una mitjana de 130.000 mensuals el 2015, als 480.000 usuaris únics el 2022. El nou espai digital compta amb un format renovat per accedir-hi ràpid i intuïtiu dels continguts. Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Miquel Bauçà, Especialista en Anàlisis Clíniques de l'Hospital Son Espases Palma de Mallorca.

A Espanya es triga 517 dies a aprovar noves teràpies, quan la normativa europea sol·licita que no se superin els 180 dies una vegada l'Agència Europea del Medicament autoritzi un medicament. Abans de la pandèmia, el 2019, el retard també era important (414 dies), però els tres últims anys s'han sumat més de cent dies extra de mitjana d'espera per accedir a la innovació terapèutica. En aquest escenari, els experts del comitè assessor d'OnTarget s'han reunit per marcar un full de ruta per accedir a teràpies innovadores a Oncologia ja que segons recomana l'Estratègia Farmacèutica Europea, és prioritari que les autoritats sanitàries espanyoles resolguin els problemes de demora i d'incertesa per als pacients en un termini acceptable ja que, si es compara amb els països del nostre entorn, hi ha diferències substancials, en especial amb Alemanya i França (el triple i el doble de temps espera, respectivament)”. Parlem amb Francisco Zaragozá García, Catedràtic de Farmacologia de la Universitat d'Alcalá de Henares (UAH) i membre del comitè assessor d'OnTarget.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les dones tenen avui més risc que els homes de patir malalties cardiovasculars. La hipertensió, la diabetis i el tabaquisme són factors de risc cardiovascular més potents a les dones. A més, hi ha factors exclusius del sexe femení que poden augmentar el risc d'aquest tipus de malalties. A Espanya, en dades de l'any 2020, van morir gairebé 8.000 dones més que homes per aquest tipus de malalties. De fet, aquestes patologies continuen sent la primera causa de mort en la dona tant a Europa com als Estats Units. I a Espanya, el 2020 van morir gairebé 8.000 dones més que homes per aquesta causa, per això s'insisteix en la importància de la detecció primerenca i reduir la mortalitat precoç. . Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Parlem de l'estudi “La societat i els valors”, un estudi amb l'objectiu d'analitzar els vectors estructurals que operen com a generadors de canvi social, la revisió dels valors que més pesen actualment i els seus significats, així com les implicacions que comporten per a sectors i marques. És un estudi necessari pel context actual altament complex i convuls, marcat per una gran incertesa econòmica mundial provocada per la pandèmia i agreujada des de primers d'any per la crisi bèl·lica, energètica i d'inflació, i amb una amenaça climàtica cada cop més propera. Immersos en una contínua adaptació a la digitalització i revolució tecnològica, en una societat cada cop més desigual i políticament tensionada, les persones lluiten al seu dia a dia per adaptar-se a aquest entorn advers. I ho fan des d'una resiliència llargament entrenada (des de la crisi del 2008), però també amb cert cansament i, sobretot, amb consciència que la recuperació dels valors és imprescindible per a una societat futura, no només més pròspera, sinó també necessàriament més igualitària i sostenible. Dels resultats d'aquest estudi se'n desprenen 9 eixos transversals de la societat espanyola actual que representen les principals preocupacions/sentiments que es perceben a la societat actual. Carles Aguilar ho comenta amb Dionísia Mata, Directora d'Investigacions i estudis a Havas Media Group.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/02/2023 10:50

En Bones Mans 5/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Federació de Consumidors i Usuaris, CECU, recorda la necessitat imperiosa que el Govern prengui mesures per evitar que augmenti el nombre de consumidors, especialment entre els més vulnerables, que pateixen de pobresa energètica al nostre país. Entre aquestes mesures s'hi inclou anar més enllà del bo social i abordar des de la perspectiva del respecte als Drets Humans el debat de la tarifa social, proposada per diverses organitzacions. Aquesta tarifa hauria de garantir la protecció de les persones més vulnerables, creant un marc tarifari específic que permeti que les famílies rebin aquest tràmit de manera automàtica, sense haver de fer cap gestió complexa. Parlem amb Soledad Montero, experta en energia de l'àrea de projectes de CECU.

Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot esdevenir en un trastorn important. L’addicció als videojocs és una realitat clínica. De fet, la darrera evidència científica assenyala que aproximadament un 3% de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l’àmbit personal, familiar, social, laboral i/o acadèmic. El risc problemàtic de l’ús de videojocs existeix en ambdós gèneres. Tot i que s’ha associat tradicionalment al gènere masculí, rebem cada vegada més consultes de noies. Carles Aguilar entrevista a la psicòloga clínica Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigadora de l’IDIBELL.

La primera causa de morbiditat i mortalitat al segle XXI continua sent la malaltia cardiovascular i, segons les previsions, la situació no variarà en les properes dècades. Aquesta epidèmia es podria limitar o fins i tot reduir amb un canvi de la societat a un estil de vida i una alimentació més sans com, per exemple, la dieta mediterrània. Els beneficis de la dieta mediterrània com a pilar fonamental per gaudir d'una bona salut han estat documentats àmpliament en els darrers lustres per nombroses investigacions científiques. Caracteritzada per un alt consum de productes no processats, especialment fruites, verdures, cereals integrals, oli d'oliva, peix i fruits secs, un consum més gran de carn blanca que vermella o processada, i un consum moderat de lactis, la dieta mediterrània és un patró dietètic de referència mundial. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La narcolèpsia és un trastorn del son caracteritzat per somnolència diürna excessiva o atacs recurrents i incontrolables de son durant les hores de vigília, en general amb episodis sobtats i transitoris de debilitat muscular (cataplexia). Les persones amb narcolèpsia dormen molt durant el dia. Com a conseqüència, la narcolèpsia pot ser incapacitant i augmenta el risc de patir accidents de trànsit i altres tipus. La narcolèpsia persisteix al llarg de la vida però no ha d'escurçar-la. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

18/12/2022 15:03

En Bones Mans 18/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut i la malaltia són el resultat de la interacció de diversos factors que transcendeixen la genètica, com ara la situació socioeconòmica, nivell d'educació, lloc de residència i habitatge, entorn laboral, xarxa de relacions socials i familiars, així com la capacitat per accedir als serveis sanitaris. Es coneixen com a determinants socials en salut (DSS) tots aquells aspectes que condicionen l'existència de desigualtats amb impacte en la salut i l'esperança de vida de les persones. Parlem amb Cristina Nadal, Directora Executiva de Policy de MSD a Espanya

En diferents ocasions hem tractat el tema de la salut i dels serveis sanitaris des de la vessant mèdica, d'infermeria, de la pròpia administració però encara no ho hem fet des del vessant de la farmàcia o millor dit de l’oficina de farmàcia ara ho esmenarem tot parlant amb una persona que representa a una gran part de les oficines de farmàcia a Catalunya. El Sr. Antoni Torres, President de la La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), ens explica quina es la situació que viuen, que pateixen i com consideren que les farmàcies podrien ajudar a millorar el sistema de salut especialment de l’Assistència Primària a Catalunya

Davant l'envelliment de la població mundial, l'artrosi es fa cada cop més present i provoca grans limitacions i minva en la qualitat de vida de les persones. No tothom es pot beneficiar d'una pròtesi per motius diferents: massa joves, massa grans, massa risc per algunes malalties com les coronàries, diabetis o similars. És per això que l'objectiu de la medicina regenerativa consisteix a proveir de qualitat de vida les persones, sense importar edat ni les seves patologies. Ens ho explica el Dr. Humberto loscertales, Director de Medicentre.

Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les raons analitzant els factors principals. Més concretament, la darrera Enquesta Europea de Salut a Espanya, realitzada entre el 2019 i el 2020, apunta que la prevalença dels trastorns depressius en dones duplica la dels homes: 7,1 % davant el 3,5 %. A més, els casos greus en dones tripliquen els que es donen entre els homes: per cada cas de gravetat en homes, se'n compten 3,5 entre dones. Quina explicació tenen aquestes xifres? Són realment més «forts» els homes i més «dèbils» les dones?

El 79% de les persones amb dermatitis atòpica (DA) veuen afectades les activitats de la seva vida quotidiana a causa d'aquesta malaltia sistèmica i crònica de la pell, amb una alta implicació en la qualitat de vida dels qui la pateixen i moltes vegades banalitzada. infravalorada per la societat. La DA ha estat catalogada durant molt de temps com una malaltia cutània superficial sense importància, però la realitat és que aquesta patologia va més enllà de la pell. La seva naturalesa crònica i recurrent afecta en gran mesura el benestar i la qualitat de vida dels qui la pateixen, especialment en la seva forma més greu, per això és fonamental evitar-ne la banalització i donar-la a conèixer socialment. Carles Aguilar entrevista Marc Fernández, pacient i membre de l'Associació d'Afectats per la Dermatitis Atòpica: AADA.