Últimes dades del Codi Risc Suïcidi

Un total de 607 persones s’han suïcidat el 2022 a Catalunya, un 5% més que l’any anterior

El Departament de Salut oferirà per primera vegada ajuda psicològica als familiars de les persones que s'han tret la vida

Albert Postils

Barcelona | 07.09.2023 18:35

Un total de 607 persones s’han suïcidat el 2022 a Catalunya, un 5% més que l’any anterior. Són les últimes dades que ha exposat el Departament de Salut amb motiu del Dia Internacional del suïcidi, el 10 de setembre. El conseller Manel Balcells ha assegurat que es tracta d’un problema multifactorial: "No és només un problema de salut, sinó que és un problema que s'esdevé al final d'un conjunt de coses. De vegades és bioquímica, genètica, entorn, cultural, circumstancial... però al final és un fracàs".

En el primer semestre del 2023, les temptatives de suïcidi s’han reduït gairebé un 3% respecte al mateix període de l’any anterior. En canvi, però, han augmentat quasi un 10% els casos d’ideació suïcida, especialment en les dones d’entre 12 i 25 anys. "Les causes de què hi hagi més temptatives en dones i menys suïcidis que els homes es deu al fet que les dones utilitzen mitjans suïcides menys contundents", ha explicat Diego Palao, coordinador del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya.

De fet, la taxa de suïcidi el 2022 és de 13 persones per cada 100.000 habitants en el cas dels homes i de cinc en el cas de les dones. A banda dels mitjans emprats, aquesta diferència per sexes també s’explica pel fet que els homes demanen menys ajuda que les dones. "En total, hem atès 11.443 persones, amb un perfil majoritari: una dona d'entre 41 i 65 anys", ha detallat Núria Casalé, cap del telèfon 061 de Salut Respon.

A partir de novembre, el pla de Salut també preveu la creació de l’Observatori de Prevenció del Suïcidi, encarregat d’avaluar la seva implementació; la potenciació d'accions de prevenció en àmbits com l’educació; i la incorporació de l’atenció als familiars i l’entorn de la persona que s’ha suïcidat.

Atenció psicològica als familiars

Aquest pla també posa l’accent en les famílies. Per primera vegada, Salut oferirà atenció psicològica a l’entorn de les persones que s’han suïcidat. Els centres de salut mental s'hi posaran en contacte a partir de dades de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses. La presidenta de l’associació ‘Després del Suïcidi’, Cecília Borràs, ha valorat positivament les mesures del pla i ha fet valdre el paper que juga l’entorn a l’hora de prevenir una temptativa de suïcidi: "Facilitar la comunicació, no esverar-nos, parlar serenament i, quan detectem un senyal d'alerta, poder preguntar si necessita ajuda o li preocupa alguna cosa".

En aquest sentit, Borràs considera que l’augment de la detecció de les persones que tenen idees suïcides és un símptoma de la millora en la prevenció: "El pla ho ha posat en evidència. El que s'està detectant més és la necessitat de la gent de parlar del seu malestar emocional. I aquesta és la primera passa fonamental per a la prevenció del suïcidi". Tot i que ara se’n parla més, Borràs ha destacat que, en realitat, el suïcidi mai no ha deixat de ser un problema de salut.