Les eleccions catalanes queden ajornades

Del 14 de febrer al 30 de maig

La reunió del govern català amb els partits al Parlament ha acabat amb un acord "majoritari": les eleccions s'ajornen fins el 30 de maig, quan es preveu una situació epidemiològica molt més favorable que la del 14 de febrer. Només s'hi ha oposat el PSC, que estudiarà a fons el decret d'ajornament abans de decidir si hi ha algun element impugnable.

Redacción

Barcelona | 15.01.2021 16:04

Del 14 de febrer al 30 de maig
Del 14 de febrer al 30 de maig | Rubén Moreno

El consell executiu de la Generalitat, en una reunió extraordinària, ha aprovat el decret que servirà per ajornar les eleccions fins al 30 de maig. En una compareixença posterior, el vicepresident amb funcions de president Pere Aragonès ha explicat que "traslladem les eleccions al 30 de maig perquè és la millor opció per lluitar contra la pandèmia i perquè tothom pugui exercir amb seguretat el seu dret a vot". En aquest sentit, Aragonès també ha convidat tots els partits a abandonar "càlculs electorals", ja que "venen setmanes on hem d’estar centrats única i exclusivament en l’evolució de la pandèmia i en la necessitat d’evitar, de totes totes, el col•lapse del sistema sanitari".

Acord majoritari

Ciutadans, Junts per Catalunya, Esquerra, Catalunya en Comú, PP i CUP han avalat que al 30 de maig la situació epidemiològica serà millor que l'actual, les temperatures no seran tan fredes com les de l'hivern i el pla de vacunació haurà avançat suficientment. Això sí, la majoria de partits han exigit al govern que prengui totes les mesures necessàries per garantir que en aquella data es pugui exercir el dret a vot i evitar un nou ajornament.

El PSC no hi veu motius sanitaris

En canvi, el PSC ha rebutjat que aquesta decisió s'hagi pres seguint criteris epidemiològics sinó polítics i, en aquest sentit, el seu líder, Miquel Iceta, ha argumentat que els informes asseguren que "el pic d'aquesta tercera onada serà el 19 de gener, bastant abans de l'inici de la campanya electoral i que la perspectiva de contenció del creixement és millor que quan es va firmar el decret". En aquest sentit, Iceta ha apuntat que es llegiran el decret i confien en què només respongui "a un canvi de data i no de les regles de joc". En aquest supòsit, no descarten presentar recurs davant la justícia. Una opció que també estudiarà VOX.