La nova Cambra de Barcelona rebaixa les previsions de creixement de l’economia catalana de cara el 2024. Cauen fins al 1’8%, 5 punts percentuals menys que les fetes per l’entitat mesos enrere.
El PIB català en cap cas entrarà en números vermells però ja pensant en aquest darrer trimestre de l’any, tots els sectors de l’economia preveuen una evolució negativa dels seus negocis.
Els motius
El nou equip de la Cambra, que va desbancar els independentistes en unes eleccions celebrades a finals de setembre, s’estrena en un context d’incertesa.
Els preus segueixen elevats, sembla que s’estabilitzen i que els tipus d'interès es mantindran elevats en totes les economies occidentals. La primera afectació recau en el consum.
El de les llars sembla que es mantindrà similar, ja que l’ocupació es mostra resilient. Però cauran sobretot les inversions a nivell empresarial, ja que si obviem els preus dels productes importats, la inflació a Espanya passa del 3 al 6%.
Què pot aturar el cop?
És a dir, és més rentable importar que produir a Espanya. Ara bé, a nivell general les previsions de cara el 2024 cauen, però l’endeutament de les empreses catalanes s’ha reduït, després del sotrac de la crisi financera, motiu pel qual estan més preparades per absorbir el cop de l’actual crisis.
Qui més patiran seran les PIMES, que tenen menys cos econòmic, entre les quals en destaquen els autònoms. Però els experts apunten als Fons Next Generation com una de les principals solucions per evitar una caiguda en picat del teixit empresarial català.
Les exportacions
D’altra banda, des de la Cambra han destacat el paper de les exportacions per mantenir el creixement econòmic previst per aquest 2023. I no anaven mal encaminats. Segons el govern, enguany s’assoliran els 100mil milions d’euros amb exportacions... marcant un rècord històric.
Unes xifres que augmenten de valor si tenim en compte que l’activitat econòmica mundial s’està reduint pel context inflacionista i de guerres en què ens trobem actualment.
Per països, des del govern atribueixen el creixement a les exportacions europees, com França, Alemanya o Regne Unit. I per sectors, destaquen l’automòbil, el químic i l’agroalimentari... tres dels àmbits que reben més inversió provinent dels fons europeus.