Més eines per als professionals

L'Institut Català de la Salut crea un joc formatiu per millorar la detecció de casos de violència masclista

La iniciativa s'està testant aquests dies a l'Hospital de Bellvitge i s'estendrà a diferents centres i especialitats

Albert Postils

Barcelona | 23.10.2023 18:58

Els hospitals són un dels principals espais de detecció de violència masclista. És per això que l’Institut Català de la Salut (ICS) ha creat un joc formatiu per als professionals sanitaris amb l’objectiu de millorar la detecció de casos de maltractament de dones.

Avui s'ha començat a testar entre metges del servei d'Urgències de l'Hospital de Bellvitge. El joc consisteix a plantejar sis casos reals de sis dones, cadascuna amb el seu motiu de consulta. A partir d’aquí, es tracta d’anar descartant els casos que, segons els professionals, no encaixen amb el perfil de víctima de violència masclista fins a acabar donant amb la dona que veritablement pateix algun tipus de maltractament.

L’objectiu és generar debat i tenir més eines per detectar aquells casos menys evidents. "És una formació que, mitjançant el joc, els professionals podran discernir en diferents tipus de casos, des d'un cop o una fractura quirúrgica fins a d'altres que no es veuen de manera tan evident com temes de violència econòmica, vicària o psicològica", ha desenvolupat Vanessa García, responsable d’Igualtat de l’ICS.

En aquest sentit, Toni Aro, metge adjunt d’Urgències de l’Hospital de Bellvitge, assegura que la consulta per traumatismes és una de les alertes més clares que poden amagar un cas de violència masclista, però n’hi ha d’altres més discretes que poden passar desapercebudes: "Una dona va venint contínuament a Urgències o a la consulta d'atenció primària perquè té un motiu que no és gaire important, però potser té relació amb una violència masclista".

Aquesta formació, que ja s’ha començat a fer als equips d’Urgències dels hospitals de l’ICS, s’estendrà després als serveis més susceptibles de detectar situacions de violència masclista: Ginecologia, Obstetrícia, Salut Mental, Psiquiatria i Traumatologia. En una segona fase, es farà també als equips d’Urgències de l’atenció primària.