ECONOMIA

L'arribada del fred estabilitza els preus a Catalunya

És cert que l’inici de la temporada de l’hivern ha encarit els preus de la roba i el calçat, però els aliments i l’energia han donat a l'octubre un respir a les butxaques. Amb tot, la vida és un 3’4% més cara que ara fa un any... quan l’IPC ja començava a deixar enrere registres rècord

Ricard Jiménez

Barcelona | 14.11.2023 16:01

L'arribada del fred estabilitza els preus a Catalunya
L'arribada del fred estabilitza els preus a Catalunya | Pixabay

Segons dades de l’Institut Nacional d'Estadística, la variació mensual més destacada és la del preu de la moda... El canvi de temporada ha provocat un increment d’un 7’1% en tan sols 1 mes.

Ara bé, l’organisme estadístic també reitera que el comportament de la inflació respon als preus de l’energia i els combustibles, que cauen de mitja un 20% respecte el 2022, quan aquests indicadors registraven xifres rècord pel conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Als experts, però, els segueix preocupant aquesta inestabilitat. "Si s'embolica a nivell geopolític, els preus dels qual avui diem que son estables poden canviar radicalment... sobretot els més volàtils, com l'energia, els carburants o els productes no elaborats", indica la Montserrat Guillén Catedràtica d’economia de la Universitat de Barcelona, en declaracions a Onda Cero.

La preocupació pels aliments

De totes formes, ha permès moderar el creixement dels preus del transport, l’habitatge i els aliments. De fet, l’indicador de l’habitatge porta ja 11 mesos consecutius a la baixa.

I els aliments són un 8’3% més cars que l’any passat, però per primera vegada des de l’abril de 2022 la comparativa interanual baixa del 9%. I aquesta evolució es deu, en gran part, a què els preus dels llegums i hortalisses, la llet, ous i formatge, la carn i les fruites han pujat menys que l'octubre de l'any passat... tal i com detalla l’INE.

Segueix pels núvols el preu de l’oli... molt afectat per la sequera. "Han estat arrossegats per un seguit de collites molt dolentes", lamenta Guillén.

I després dels aliments, el que més puja són els preus dels hotels i els restaurants, que poden acabar afectant a la competitivitat de Catalunya. "Si els preus segueixen pujant d'aquesta manera, podem perdre posicions com a destinació turística respecte altres regions properes a Catalunya".

Seguirem pendents de l’evolució de l’IPC de la zona euro i dels Estats Units, que es publicarà avui mateix i s’espera que sigui similar al d’Espanya, que se situa en el 3’5%.