Segons l’enquesta de Salut, als anys 90 un 34% de catalans fumava, mentre que la xifra va caure al 29% al 2010 i actualment el percentatge és del 25%. En una entrevista al “Notícies Migdia”, el doctor Jacobo Sellarés, pneumòleg i membre de l’àrea de tabaquisme de la SEPAR, ha explicat que “en els últims anys hem entrat en un estancament pel paper que juguen les noves formes de consum de tabac i encara ens falta més feina a fer per conscienciar a la gent jove i arribar a les xifres dels Estats Units”.
En aquest sentit, Sellarés ha apostat per treballar el tema amb vídeos pedagògics als mitjans i també a l’escola des de ben petits, “perquè quan arriben a l’adolescència, amb 13 o 14 anys, ja és tard”. Aquest pneumòleg també ha deixat clar que el fet que “els pares no fumin” també és important.
El tabac i la covid
Un altre dels missatges que la SEPAR ha llençat enmig de la pandèmia és que les malalties cròniques respiratòries, les cardiovasculars i el propi tabaquisme fan que la infecció pugui ser molt severa i també augmentar el risc de mort en pacients amb EPOC o la fibrosi pulmonar. Segons Jacobo Sellarés, “és un bon moment per deixar de fumar si un vol tenir un cert grau de prevenció envers el coronavirus".
El tabac, la causa de mort evitable més alta del món
Sellarés ha apuntat que el tabac és el principal factor de risc per al càncer de pulmó, l’EPOC i totes les malalties cardiovasculars. “Deixar de fumar, fins i tot als 60 anys, pot augmentar la seva supervivència en 10 anys; estem dient que una de les millors coses que es pot fer a la vida és deixar de fumar”, ha rematat aquest membre de l’àrea de tabaquisme de la SEPAR.