LA BRÚIXOLA, AMB ROBERT CALVO

Barcelona i Mollet entre les ciutats europees amb més morts per la contaminació

La contaminació segueix sent un problema preocupant que es cobra milers de vides cada any. Segons un estudi de ISGlobal, Barcelona és la sisena ciutat amb més morts de les 1.000 que ha analitzat l'estudi. En parlem amb Mark Nieuwenhuijsen, investigador d’ISGlobal.

Jaume Mas

Catalunya | 20.01.2021 21:26

El rankig l’encapçala la ciutat de Madrid, on es calcula que el 7% de les morts són causades pel diòxid de nitrogen. El límit de micrograms per metre cúbic que marca l'OMS actualment és a 40, i tot i que l'àrea metropolitana es troba al límit, 38,9, si només s'analitza la ciutat de Barcelona, s'arriba fins a 41,2. De fet, just per darrera, hi trobem una altra ciutat catalana: Mollet del Vallès.

Es calcula que si Barcelona no sobrepassés el límit es podrien evitar una vuitantena de morts cada any, però si rebaixes els límits a la mitjana registrada a Noruega, s'evitarien més de 1.880 morts cada any. A l'estudi, però, també s'hi calculen les partícules PM2,5. Unes partícules més contaminants i perilloses que causen encara més mortalitat. En aquesta llista, però, les ciutats catalanes no hi destaquen, però si que ho fan ciutats com Brescia i Bergam, a Italia, o Karvinà, a la República Txeca, que encapçalen la llista. Amb en Mark Nieuwenhuijsen, investigador d’ISGlobal, analitzem els motius d’aquestes xifres i les posibles solucions.