Temas

salut

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Pacients i clínics sol·liciten al Govern la subespecialització en oncoginecologia i un abordatge assistencial a centres de referència

La manca d'un diagnòstic precoç, l'absència de l'especialitat en oncoginecologia i la disparitat assistencial en les intervencions quirúrgiques de tumors ginecològics han estat els principals temes de reflexió abordats durant la jornada al Congrés dels Diputats “Junts per l'excel·lència a l'abordatge dels càncers ginecològics”, impulsada per l'Associació d'Afectats per Càncer d'Ovari (ASACO) i l'Associació del Càncer Mama Ovari Hereditari (AMOH), amb el suport de la companyia biofarmacèutica GSK i BioInnova Consulting. Carles Aguilar parla amb Sonia Cabezón, Coordinadora d'Associació d'Afectats per Càncer d'Ovari (ASACO) a Biscaia i pacient en un assaig clínic.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/2/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les infermeres de l’AIFiCC expliquen que l'educació en l'àmbit afectiva sexual és un dret fonamental reconegut per les Nacions Unides i avui continua sent un repte per consolidar. És imprescindible per oferir informació també sobre les malalties de transmissió sexual. Però l'educació sexual encara no és obligatòria al nostre país, ni com a matèria ni com a part d'una assignatura. Hi ha determinats continguts, relacionats sobretot amb l'anatomia i la biologia, vinculats a alguna assignatura, però no hi ha un abordatge integral de les sexualitats, amb tot el que això comporta. Aquí doncs, el paper del personal sanitari és fonamental per una intervenció indirecta, de suport, estímul, informació, ajuda... I de fet, cal recordar, que s'ha demostrat que les intervencions d'EpS (Educació per a la salut) són més eficaces si duren diversos cicles escolars i es capaciten a través dels docents”. Hi ha un increment del 32,44% el 2022 de les ITS respecte al 2021. El 45,93% de les persones infectades se situen entre els 20 i 29 anys. Les dones presenten més diagnòstics (54,71%) respecte als homes (45,29%). La ITS més notificada segueix sent la clamídia (62,48%) , seguida de la gonorrea (31,61%) la sífilis infecciosa (5,27%) i, en darrer lloc, el limfogranuloma veneri (0,65%). Parlem amb Marina Cifuentes, Infermera especialitzada en Infermeria Familiar i Comunitària de la de l’AIFiCC

Recentment, s'han presentat els resultats actualitzats de l'estudi EXACOS-CV 'Associació entre les aguditzacions de MPOC i els esdeveniments cardiovasculars aguts a Espanya' al Congrés de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC). Aquests demostren que els pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) que han patit una agudització de la seva malaltia tenen un risc important de patir un esdeveniment cardiovascular, més freqüència d'hospitalització i de mortalitat. En concret, tan sols una setmana després de patir una agudització, els pacients de MPOC estudiats van veure elevat el seu risc de patir un esdeveniment cardiovascular greu entre 5 i 7 vegades, i el 17% van morir abans o després del primer esdeveniment cardiovascular greu no mortal, la meitat per causa cardiovascular. Per posar en relleu aquestes xifres, Carles Aguilar entrevista al Dr. Nicolás Manito, cap clínic de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca Avançada i Trasplantament Cardíac de l'Hospital Universitari de Bellvitge a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) ia la Dra. Salud Santos, Cap de Servei i Responsable de la Unitat de MPOC d’aquest mateix hospital. Revelem les dades més recents de l'estudi presentades, així com l'experiència personal amb aquests pacients i els riscos a què s'enfronten.

El diagnòstic del SIBO requereix una indicació adequada del test i la interpretació de resultats per professionals formats i experts. La Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), juntament amb l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat (ASENEM), ha elaborat un document de posicionament sobre el SIBO a causa del recent augment d'interès per part dels professionals mèdics i per la població general . Fins a un 20% de subjectes sans, sense símptomes digestius, poden tenir una prova positiva per a SIBO, per tant, per assegurar la rendibilitat diagnòstica del test d'aire espirat (TAE) s'ha de fer una selecció adequada dels pacients amb indicació correcta i factors de risc per desenvolupar SIBO. El tractament ha de tenir per objecte millorar la síndrome clínica i no limitar-se a negativitzar el test dʻaire espirat. Davant el recent augment d'interès per part dels professionals mèdics i per la població general, la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), juntament amb l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat (ASENEM), ha redactat un article de posicionament sobre el sobrecreixement bacterià intestinal (SIBO) i el seu diagnòstic correcte. Carles Aguilar entrevista la Dra. Carolina Malagelada, Secretària General de l'Associació Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD) i Metge Adjunt de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

L'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), ha organitzat la Setmana de les Malalties Hepàtiques a Catalunya, un projecte en què professionals de l'hepatologia han paricipat en diferents activitats amb l'objectiu de conscienciar la població sobre la tendència creixent de les malalties hepàtiques i la importància de la seva detecció precoç. I és que les patologies hepàtiques cròniques estan en augment, i han adquirit una rellevància significativa a causa de la seva estreta relació amb l'epidèmia d'obesitat i diabetis mellitus (DM) tipus 2. Entre aquestes malalties destaquen l'esteatosi hepàtica metabòlica (EHmet) o fetge gras , la malaltia hepàtica relacionada amb el consum d'alcohol i les hepatitis virals, així com el càncer de fetge (hepatocarcinoma i colangiocarcinoma). L'alcohol i l'obesitat, o la combinació de totes dues, són les causes més freqüents de cirrosi a Espanya, inclosa Catalunya. Les hepatitis virals continuen sent responsables d'alts nivells de morbiditat i mortalitat de les malalties hepàtiques a nivell mundial; i a Espanya, juntament amb l'alcohol i el fetge gras, són una de les causes principals del càncer hepàtic. Parlem amb la Dra. Montserrat García Retortillo, Cap de Secció d'Hepatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

El diagnòstic del SIBO requereix una indicació adequada del test i la interpretació de resultats per professionals formats i experts.

La Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), juntament amb l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat (ASENEM), ha elaborat un document de posicionament sobre el SIBO a causa del recent augment d'interès per part dels professionals mèdics i per la població general . Fins a un 20% de subjectes sans, sense símptomes digestius, poden tenir una prova positiva per a SIBO, per tant, per assegurar la rendibilitat diagnòstica del test d'aire espirat (TAE) s'ha de fer una selecció adequada dels pacients amb indicació correcta i factors de risc per desenvolupar SIBO. El tractament ha de tenir per objecte millorar la síndrome clínica i no limitar-se a negativitzar el test dʻaire espirat. Davant el recent augment d'interès per part dels professionals mèdics i per la població general, la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), juntament amb l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat (ASENEM), ha redactat un article de posicionament sobre el Sobrecreixement bacterià intestinal (SIBO) i el seu diagnòstic correcte. Carles Aguilar entrevista la Dra. Carolina Malagelada, Secretària General de l'Associació Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD) i Metge Adjunt de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Salut digital, beneficis i contradiccions. Les noves tecnologies formin part de la nostra vida en diferents aspectes, per tant tampoc poden deixar de formar part de la nostra salut. La salut digital es refereix a l'ús de tecnologies de la informació i comunicació a l'àmbit de la salut pot oferir nombrosos beneficis, però també pot plantejar alguns inconvenients per als pacients. Parlem amb Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

L'artrosi lumbar es produeix quan es lesiona o degenera el cartílag de les articulacions de la columna lumbar. Està formada per cinc vèrtebres que se situen a l'esquena, entre les costelles i la pelvis. La unió entre les vèrtebres contigües es realitza mitjançant diverses superfícies articulars cobertes per cartílag. Quan aquest cartílag es desgasta, es produeix l'artrosi lumbar. Els símptomes de l'artrosi lumbar són el dolor, la rigidesa i la limitació de la mobilitat. El símptoma més freqüent de l'artrosi lumbar és el mal de característiques mecàniques, és a dir, que apareix amb el moviment i la sobrecàrrega lumbar i millora amb el repòs. Generalment, el dolor es localitza a la pròpia columna lumbar però de vegades també pot produir dolor “irradiat”, és a dir, localitzat en zones properes com a la natge oa la cara posterior i lateral de la cuixa. L'artrosi lumbar també pot ser asimptomàtica, és a dir, no produeix cap símptoma i es diagnostica de manera fortuïta en fer radiografies lumbars per altres motius. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com es pot tractar l'artrosi amb les diferents eines de la medicina regenerativa.

La Fundació Alivia demana més inversió en la salut mental dels pacients oncològics. El càncer provoca un malestar emocional clínic fins a la meitat dels pacients i un 30% manifesta trastorns psicopatològics. L'afectació emocional més freqüent en supervivents és la por que torni el càncer. El 48% dels hospitals espanyols no disposa de personal propi que facin atenció psicològica en càncer. La Fundació Oncològica Alivia ha iniciat una recollida de firmes que té com a objectiu assolir l'augment de la inversió pública en salut mental per al tractament dels pacients amb càncer. Per a aquesta organització de pacients, hi ha la necessitat urgent de proporcionar atenció psicològica a malalts oncològics, ja que la prevalença de trastorns com l'ansietat i la depressió poden arribar a afectar la meitat dels pacients, segons una revisió d'estudis de la Fundació Alivia . Així, un estudi recent publicat a American Journal of Hospital Palliative Care que va analitzar 10 anys d'investigacions, va trobar que la desmoralització en pacients oncològics oscil·la entre el 13% i el 49%. Es tracta d'una “pèrdua de significat i propòsit a la vida, una sensació d'impotència sobre els esdeveniments de la vida i una sensació d'impotència”. Aquesta desmoralització té a veure amb la depressió, l'ansietat i la ideació suïcida. Carles Aguilar parla amb Asensio Rodríguez Director de la Fundació Alivia.

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Aquesta tècnica, emprada com a ús compassiu, podria ser una alternativa de tractament en el 20%-30% dels pacients que no responen a cap teràpia farmacològica La resistència a la teràpia antipsicòtica crea molt patiment a pacients i familiars i es tradueix en una pitjor salut general, més conductes de risc i una alta despesa sanitària. Sant Pau segueix liderant el tractament de l’esquizofrènia farmacoresistent amb estimulació cerebral profunda (ECP) al món. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldán , psiquiatre i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Segon assaig clínic sobre els efectes de l'estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldan , psiquiatra i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.