Temas

salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Salut digital, beneficis i contradiccions. Les noves tecnologies formin part de la nostra vida en diferents aspectes, per tant tampoc poden deixar de formar part de la nostra salut. La salut digital es refereix a l'ús de tecnologies de la informació i comunicació a l'àmbit de la salut pot oferir nombrosos beneficis, però també pot plantejar alguns inconvenients per als pacients. Parlem amb Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

L'artrosi lumbar es produeix quan es lesiona o degenera el cartílag de les articulacions de la columna lumbar. Està formada per cinc vèrtebres que se situen a l'esquena, entre les costelles i la pelvis. La unió entre les vèrtebres contigües es realitza mitjançant diverses superfícies articulars cobertes per cartílag. Quan aquest cartílag es desgasta, es produeix l'artrosi lumbar. Els símptomes de l'artrosi lumbar són el dolor, la rigidesa i la limitació de la mobilitat. El símptoma més freqüent de l'artrosi lumbar és el mal de característiques mecàniques, és a dir, que apareix amb el moviment i la sobrecàrrega lumbar i millora amb el repòs. Generalment, el dolor es localitza a la pròpia columna lumbar però de vegades també pot produir dolor “irradiat”, és a dir, localitzat en zones properes com a la natge oa la cara posterior i lateral de la cuixa. L'artrosi lumbar també pot ser asimptomàtica, és a dir, no produeix cap símptoma i es diagnostica de manera fortuïta en fer radiografies lumbars per altres motius. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com es pot tractar l'artrosi amb les diferents eines de la medicina regenerativa.

La Fundació Alivia demana més inversió en la salut mental dels pacients oncològics. El càncer provoca un malestar emocional clínic fins a la meitat dels pacients i un 30% manifesta trastorns psicopatològics. L'afectació emocional més freqüent en supervivents és la por que torni el càncer. El 48% dels hospitals espanyols no disposa de personal propi que facin atenció psicològica en càncer. La Fundació Oncològica Alivia ha iniciat una recollida de firmes que té com a objectiu assolir l'augment de la inversió pública en salut mental per al tractament dels pacients amb càncer. Per a aquesta organització de pacients, hi ha la necessitat urgent de proporcionar atenció psicològica a malalts oncològics, ja que la prevalença de trastorns com l'ansietat i la depressió poden arribar a afectar la meitat dels pacients, segons una revisió d'estudis de la Fundació Alivia . Així, un estudi recent publicat a American Journal of Hospital Palliative Care que va analitzar 10 anys d'investigacions, va trobar que la desmoralització en pacients oncològics oscil·la entre el 13% i el 49%. Es tracta d'una “pèrdua de significat i propòsit a la vida, una sensació d'impotència sobre els esdeveniments de la vida i una sensació d'impotència”. Aquesta desmoralització té a veure amb la depressió, l'ansietat i la ideació suïcida. Carles Aguilar parla amb Asensio Rodríguez Director de la Fundació Alivia.

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Aquesta tècnica, emprada com a ús compassiu, podria ser una alternativa de tractament en el 20%-30% dels pacients que no responen a cap teràpia farmacològica La resistència a la teràpia antipsicòtica crea molt patiment a pacients i familiars i es tradueix en una pitjor salut general, més conductes de risc i una alta despesa sanitària. Sant Pau segueix liderant el tractament de l’esquizofrènia farmacoresistent amb estimulació cerebral profunda (ECP) al món. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldán , psiquiatre i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Segon assaig clínic sobre els efectes de l'estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent

Sant Pau inicia el segon assaig clínic sobre els efectes a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda (ECP) en pacients amb esquizofrènia ultraresistent al tractament. L’Hospital és líder mundial en ECP: fa 25 anys va començar a aplicar-la en Parkinson i actualment també l’aplica a depressió major i a la malaltia de Huntington. Amplia l’estudi publicat el 2020, el primer del món, intervenint 6 nous pacients i personalitzant encara més el tractament per optimitzar al màxim l’eficàcia de l’ECP. Amb aquest objectiu, s’implantaran dos elèctrodes que permetran estimular dues xarxes cerebrals cadascun en lloc d’una i fer un estudi més ampli de la resposta a l’ECP, amb una cirurgia molt poc agressiva, però extremadament complexa. Carles Aguilar entrevista Lumi Corripio, Psiquiatre, del Grup de Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau i directora del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic a més d'investigadora principal del projecte i Alexandra Roldan , psiquiatra i Coordinadora dels projectes de recerca en esquizofrènia del mateix hospital.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les falses cures sobre la diabetis i els mites al voltant d'aquesta patologia són els temes centrals de la conversa en xarxes socials al voltant d'aquesta malaltia crònica, que afecta més de 6.000.000 d'espanyols. Així ho assegura l'informe d'escolta a les xarxes socials realitzat per la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i l'Institut #SaludsinBulos. Durant el període analitzat (del 15 d'octubre al 17 de novembre de 2023), s'han monitoritzat els termes 'diabetis', 'diabetis tipus 1' i 'diabetis tipus 2' i s'han obtingut més de 50.000 resultats, cosa que significa un 189% més respecte al mes previ (mitjans de setembre a mitjans d'octubre). Parlem amb Mercedes Maderuelo, Gerent de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE).

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica autoimmune que afecta el sistema nerviós central i que encara no té cura. A més de l'impacte físic que pot causar, també pot provocar canvis en l'estat emocional i el comportament originant trastorns, com ara depressió, que pot arribar a afectar fins a un 54% de les persones, o ansietat, que es pot donar en un 44% dels casos. A més de la depressió i l'ansietat, alguns dels trastorns i símptomes psicològics més habituals són eufòria, fluctuacions emocionals o canvis d'humor sobtats, aplanament afectiu, riure o plor descontrolats, pèrdua de consciència o manca d'iniciativa. Per frenar l'impacte de l'esclerosi múltiple a la vida de les persones, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) ha creat, amb la col·laboració de Novartis, l'aplicació digital EMO. Aquesta eina permet a les persones amb esclerosi múltiple identificar i comprendre millor les emocions, a més de proporcionar estratègies i recursos per gestionar millor els símptomes psicològics que implica la malaltia. Carles Aguilar parla amb Rosa Masriera, Directora de la Fundació Esclerosi Múltiple

El sobrepès augmenta dues vegades la possibilitat de desenvolupar hipertensió arterial, per la qual cosa és necessari un canvi en els hàbits. Les persones amb sobrepès tenen una probabilitat de desenvolupar hipertensió arterial d'almenys dues vegades més gran que les de pes normal. L'obesitat està íntimament relacionada amb la hipertensió, i és present en el 26% dels casos d'hipertensió en homes, 28% en les dones, en el 23% dels de malaltia coronària en homes i en el 15% en dones”. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La teràpia psicològica pot ser una eina efectiva per ajudar a mantenir el control mental. La ment pot ser tant la nostra millor aliada com la nostra enemiga més ferotge. Exercir-ne un control mental significa poder gestionar tots els teus pensaments i, per tant, influir en com veus la vida. Saber com controlar la ment et permetrà interpretar la realitat amb els filtres que tu desitges. Per sort, hi ha algunes tècniques de control mental que poden ajudar a agafar les regnes d'aquesta part tan problemàtica de nosaltres. El primer que es plantegen els professionals de la psicologia amb les persones afectades d'esclerosi múltiple és determinar les funcions afectades, com ara la velocitat de processament o memòria, per millorar els aspectes cognitius. S'ha descobert que les funcions executives són molt importants. Són les que permeten dirigir, controlar, monitoritzar i regular la conducta i les emocions, són bàsiques. Entrevistem la Dra. Sara Navarro, Psicòloga Clínica de la Fundació Esclerosi Múltiple.

Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques en els dos darrers anys. Parlar de salut mental està de moda. Les xarxes socials i els mitjans han impulsat des que comencés la pandèmia la transparència i visibilitat dels problemes de salut mental. I és que no és un problema menys, ja que segons un últim estudi fins a un 40% dels espanyols compta amb problemes de salut mental, i gairebé el 15% ha tingut idees o intents suïcides. A més, l'OMS també adverteix que els problemes i les malalties d'aquesta índole es convertirán en la primera causa de discapacitat mundial el 2030, i és que 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. L'augment de la visibilitat d'aquest tipus de trastorns i patologies també es reflecteix en un augment de les consultes. De fet, en els dos darrers anys, el nombre de les cites al psiquiatre o psicòleg s'han duplicat, a més, dels més de 63.000 pacients atesos en els darrers 2 anys, Madrid, Barcelona, València i Màlaga concentren el percentatge més alt de persones que han requerit ajuda psicològica o psiquiàtrica en aquest període. Carles Aguilar entrevista Olga Albaladejo, Psicòloga, Psicooncòloga i psiconeuroimmunòloga.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques en els dos darrers anys

Parlar de salut mental està de moda. Les xarxes socials i els mitjans han impulsat des que comencés la pandèmia la transparència i visibilitat dels problemes de salut mental. I és que no és un problema menys, ja que segons un últim estudi fins a un 40% dels espanyols compta amb problemes de salut mental, i gairebé el 15% ha tingut idees o intents suïcides. A més, l'OMS també adverteix que els problemes i les malalties d'aquesta índole es convertirán en la primera causa de discapacitat mundial el 2030, i és que 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Carles Aguilar entrevista Olga Albaladejo, Psicòloga, Psicooncòloga i psiconeuroimmunòloga.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El colesterol LDL és darrere del 60% de les malalties del cor. L'augment de colesterol LDL causa plaques d'ateroma que van obstruint el reg sanguini i que desemboquen a la Malaltia Vascular Ateroscleròtica (EVA). Els pacients EVA viuen amb risc de patir un infart, ictus o angina de pit en qualsevol moment si no aconsegueixen controlar els nivells de colesterol. L'EVA és una patologia crònica, generalitzada i progressiva, que afecta les artèries engrossint i endurint les parets interiors, fins que provoca un esdeveniment cardiovascular com, per exemple, un infart, angina de pit o ictus, entre d'altres. El colesterol LDL és un dels factors de risc de la malaltia vascular ateroscleròtica, una malaltia desconeguda per al 81% dels espanyols. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Guijarro, President de la Societat Espanyola d'Arterosclerosi (SEA)

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars, com ara l'artritis o l'artrosi, solen manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. A què es deu aquest canvi? Hi ha realment una relació directa entre el fred i el dolor a les articulacions? El fred és vasoconstrictor, és a dir, provoca un estrenyiment del pas de la sang a través dels vasos sanguinis. Aquesta disminució del reg augmenta la rigidesa als músculs articulars, cosa que es pot traduir en dolor i en pèrdua de la mobilitat però que pot passar en el cas de l'artrosi? Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre

Desmitificant les begudes energètiques: són realment perjudicials per a la salut? El 19,5% de joves adolescents van barrejar begudes energètiques amb alcohol durant l'últim mes segons l'Informe Estudes, i ja són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat. Parlem sobre aquest tipus de begudes, i com el consum pot afectar la salut. Avui dia, són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat, un sector de la població que, seguint la línia de l'estudi i segons el Ministeri de Sanitat i l'Associació Espanyola de Pediatria no hauria de consumir aquest tipus de productes. En aquest context Carles Aguilar entrevista Jose Luis Flores, dietista nutricionista i membre de Doctoralia sobre tot el que hem de saber sobre les begudes energètiques, i com el seu consum pot afectar la salut.

Els llegums són una opció excel·lent durant l'hivern, ja que són aliments nutritius i versàtils. Alguns llegums que són especialment populars a l'hivern i no només són deliciosos, sinó que també són una excel·lent font de nutrients essencials per mantenir-se saludable durant els mesos més freds. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Solament el 69% dels pacients amb obesitat rep un diagnòstic d'aquesta malaltia crònica. S'estima que més de 988 milions d'adults pateixen obesitat, i es preveu que aquesta xifra es pugui duplicar per a l'any 2030. Més del 60% de la població espanyola pateix obesitat o es troba en risc de patir-la. Reconèixer l'obesitat com a malaltia crònica a Espanya no només milloraria la prevenció i l'atenció, sinó que també impulsaria la investigació i la inversió en polítiques de salut pública per abordar aquest problema creixent. L'obesitat és, sens dubte, un desafiament de salut en creixement constant a nivell global. Espanya és el novè país d'Europa amb una de les prevalences més importants en excés de pes. L'objectiu prioritari de promoure la visibilitat i la defensa dels drets de les persones amb obesitat a Espanya, s'ha dut a terme l'informe Situació sanitària i social de les persones amb obesitat a Espanya, realitzat per una aliança estratègica composta per tretze organitzacions de pacients i societats científiques del nostre país. Carles Aguilar parla amb la Dra. Guadalupe Blay, Coordinadora del grup Endocrino, Metabolisme i Nutrició de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i membre del comitè assessor.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Desmitificant les begudes energètiques: són realment perjudicials per a la salut?

El 19,5% de joves adolescents van barrejar begudes energètiques amb alcohol durant l'últim mes segons l'Informe Estudes, i ja són set les comunitats autònomes que es plantegen seguir els passos de Galícia i regular la venda de begudes energètiques als menors d'edat. Parlem sobre aquest tipus de begudes, i com el consum pot afectar la salut. Carles Aguilar entrevista Jose Luis Flores, dietista nutricionista i membre de Doctoralia.