TENSIÓ DIPLOMÀTICA ENTRE ESPANYA I ALGÈRIA

La Cambra de Comerç de Barcelona demana assumir que el preu del gas seguirà pujant

La Cambra de Comerç de Barcelona assegura que les perspectives apunten a que, com a mínim, es mantindrà aquesta tendència a tenir preus elevats del gas

Gabriel Figueredo

Catalunya | 10.06.2022 16:15

En una entrevista al Notícies Migdia d’Onda Cero, el cap de gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira, ha afirmat que, en l’actual context geopolític, la pujada del gas “és una realitat amb la que hem de comptar”. I és que, segons explica Rovira, la reducció de la dependència energètica d’Algèria i que Estats Units s’hagi convertit en el principal subministrador de gas al conjunt ha provocat “un canvi en les condicions contractuals”. D’una banda, perquè el gas procedent d’Estats Units és més car, ja que és gas natural liquat i és transportat en vaixell. Pel que fa a Algèria, els contractes són a llarg termini i el subministrament està garantit en principi però “els preus es negocien de forma triennal i podria haver-hi increments”.

El paper de la UE, clau

Rovira reconeix que la situació és incerta, ja que estem “en un moment de tensió particularment elevada”, i confia en què les relacions diplomàtiques entre Espanya i Algèria es poguessin reconduir. En aquest sentit, el cap del gabinet d’estudis de la Cambra apunta que “el paper de la Comissió Europea hauria de ser crucial”.

Impacte relatiu en les relacions comercials

Pel que fa a les relacions comercials entre Algèria i Catalunya, la Cambra assegura que ni les importacions ni les exportacions arriben a l’1% del total però Rovira reconeix que “hi ha subsectors concrets que es poden veure afectats i no és una situació en absolut menyspreable per algunes empreses concretes”. Segons l’informe de la Cambra de Barcelona, els quatre sectors que més exporten a aquest país nord-africà són les semimanufactures, l’automobilístic, els béns d’equipament i l’alimentació.