Com afecta el confinament a les relacions dels fills amb els pares?
Es presenten les conclusions de la VII Jornada tècnica de prevenció i d'atenció a adolescents en risc amb el títol 'Adolescents, famílies i Covid-19'
Jordi Royo director clínic d'Amalgama7 i Vicepresidente del Clúster de Salud Mental de Catalunya. Ens presenta els resultats d'un estudi que demostra que la violència filioparental s'ha disparat durant el confinament i ha deixat seqüeles a les famílies.
L'entitat Amalgama7, especialitzada en l'atenció terapèutica i educativa per a adolescents, joves i les seves famílies, ha dut a terme en col·laboració amb la Fundació Portal, entitat social sense ànim de lucre d'àmbit estatal dedicada a l'atenció d'adolescents afectats per patologia dual i les seves famílies, un exhaustiu estudi sobre els comportaments dels adolescents i les seves famílies durant el confinament provocat per la crisi sanitària de l'Covid 19 a Espanya.
Les dues entitats, líders en atenció especialitzada a adolescents, tenen com a objectiu oferir els resultats de l'estudi a l'servei de les administracions públiques, entitats escolars, clíniques i científiques ia la pròpia opinió pública, per tal de contribuir a la millora de mitjans i serveis per adolescents, joves i les seves famílies.
S'han entrevistat més de 1.500 mares i pares d'adolescents i joves de 14 a 18 anys. La investigació, de caràcter longitudinal, explora determinats comportaments dels adolescents en època de preconfinamiento, durant el confinament i en l'etapa posterior, des del postconfinamient i fins a l'actualitat. A la segona part, l'estudi es planteja des d'un hipotètic escenari d'un nou confinament, on la família hauria de conviure de nou amb les llibertats retallades.
Jordi Royo indica a partir de les conclusions extretes que: "En aquest estudi sobre el comportament dels adolescents durant el confinament provocat per la pandèmia mundial, en primer lloc és molt destacable que durant l'època de reclusió, els nois i noies d'entre 14 i 18 anys van augmentar els mals hàbits tals, com no ajudar a casa, aïllar-se de la resta de la família, alimentar-se pitjor o no fer les tasques escolars, i en el cas de les males contestacions i els insults l'augment és tan considerable que en cas d'un segon confinament, els pares i mares en més d'un 50% opinen que el clima familiar empitjoraria respecte a el primer ".
L'estudi, de caràcter longitudinal, explora el comportament de nois i noies d'entre 14 a 18 anys, en temps previ al confinament, durant el mateix i des del postconfinamient fins a l'actualitat, i revela que molts d'aquests mals hàbits han estat incorporats per els adolescents en el seu dia a dia. Davant aquest fet, Jordi Royo Isach manifesta que "Per franges d'edat, les males contestacions augmenten gairebé un 30% durant el confinament i en les edats dels 14 i 16 anys, l'insult va augmentar en els adolescents d'entre 16 i 18 anys de edat. Des del postconfinamient i fins a l'actualitat, les males respostes cap als pares s'incrementen en un 23,20% respecte al preconfinamient, i van augmentar els insults 1 5,90%, el que significa que més de 135.000 adolescents que en situació de preconfinamiento no arremetien amb improperis a les seves mares i pares, ara sí que ho fan. Complementàriament, la proporció d'adolescents que ara han evolucionat cap a les males respostes pel que fa a l'etapa del preconfinamient són gairebé 550.000, és a dir són més de mig milió de joves que des del postconfinamient i fins l'actualitat han incorporat el mal hàbit de contestar malament a les seves mares i pares. '
Això i molt més ens ho explica al Nits de Ràdio amb David Cervelló