La Brúixola, amb Gabriel Figueredo

El Sant Joan de Déu opera amb èxit dues germanes siameses unides per l'abdomen

Dues bebès siameses de Mauritània unides per l’abdomen han estat separades a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona amb èxit. Es tracta de la primera vegada que l’hospital infantil realitza aquest tipus d’operació, i ho ha fet gràcies a la simulació 3D prèvia a la intervenció quirúrgica.

Gabriel Figueredo

Barcelona | 17.11.2023 20:17

La Khadija i la Cherive, dues nenes que van néixer el 8 d’octubre unides per la part superior de l’abdomen, compartint part del fetge. Al cap de pocs dies, davant la impossibilitat de separar-les al seu país d’origen, les autoritats mauritanes es van posar en contacte amb l’hospital barceloní per demanar assessorament. Ho van fer en el marc de l'acord de cooperació internacional que existeix entre el Ministeri de Sanitat del país africà i el centre català. Després de valorar el cas, l’Hospital Sant Joan de Déu va decidir acceptar-lo.

La preparació amb un simulacre 3D

En l'operació ha participat el cap de cirurgia del centre, el doctor Xavier Tarrado, que ha explicat en una entrevista a la Brúixola que, gràcies a simulador 3D, han pogut identificar 50 riscos diferents a l'hora d'operar-les, ja que calia tenir en compte el procediment quirúrgic, l'equip que les intervenia però també tot l'espai necessari per fer-ho.

Un programa de solidaritat

La intervenció s'ha fet en el marc del programa de solidaritat Cuida'm que l'Hospital de Sant Joan de Déu té amb països com el de Mauritània. Segons les dades de Tarrado, normalment atenen a uns 28 pacients a l'any. Accepten aquells pacients que poden viatjar fins a Barcelona i que després tenen una recuperació prou segura per poder fer-la ja a la tornada a casa.

Les dues siameses rebran l’alta a principis de la setmana que ve. La previsió és que puguin créixer de forma independent i autònoma, amb una qualitat de vida perfecta.