Temas

Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 7/1/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Experts i pacients incideixen en la necessitat d'implantar un Model Assistencial per a l'atenció integral de les persones amb Malalties Inflamatòries Immunomediades (IMID), un aspecte clau tenint en compte que prop del 10% d'aquests pacients és diagnosticat de dos o més IMID que coexistent. Les malalties inflamatòries immunomediades (IMID) afecten més de 2,5 milions de persones al nostre país i fan referència a un grup heterogeni de malalties inflamatòries cròniques entre les quals s'inclouen l'artritis reumatoide, l'artritis psoriàsica, la malaltia inflamatòria intestinal (la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa), la psoriasi, l'espondilitis anquilosant, la hidrosadenitis supurativa, el lupus o la uveïtis, entre d'altres. Parlem amb el Dr. Lluís Santamaría, Catedràtic d'Immunologia Clínica i Traslacional de la Universitat de Barcelona.

Prescindir de la verdura com a plat principal augmenta un 43% el risc d'obesitat Els altres dos hàbits alimentaris que més predisposen al sobrepès són esmorzar fora de casa i prendre postres dolces en comptes de fruita. Els experts detecten tres hàbits alimentaris de risc especialment negatius. El més perillós és l'opció majoritària de no prendre habitualment verdura o amanida com a plató principal. No fer-ho incrementa el risc d'obesitat en un 43% davant els que sí que tenen aquest sa costum alimentari. Ho comentem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i assessor mèdic del programa.

Sant Pau crea un vídeo que ajuda a diagnosticar els pacients que tenen migranyes amb aura visual amb el nom d’AURAVISION. L’ha desenvolupat la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia i recull animacions de les 6 àuries visuals més freqüents. 1 de cada 3 pacients amb migranya presenta aura i experimenta patrons visuals molt concrets que sovint no saben com descriure amb paraules o dibuixos a la consulta. Per primer cop, neuròlegs, oftalmòlegs, pediatres i metges de família i d’urgències, tenen una eina, gratuïta i basada en el testimoni de pacients, per identificar-les. Simplement projectant les animacions d’AURAVISION i formulant aquesta pregunta, els metges podran diagnosticar més fàcilment els pacients amb migranya i aura visual. Aquesta eina recopila en forma d’animacions les 6 àuries visuals més freqüents que presenten fins al 30% dels pacients amb migranya. De fet, les animacions es basen en el testimoni dels pacients, qui molts cops no saben ben bé com descriure amb paraules l’aura. La migranya és una malaltia que afecta el 12% de la població mundial. Una de cada tres persones amb migranya presenta aura, sent la manifestació més freqüent en forma de problema visual que dura menys d’una hora abans de l’inici del mal de cap, tot i que alguns pacients poden tenir aura i no desenvolupar mai el mal de cap. Carles Aguilar entrevista al Dr. Robert Belvís, Director de la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia de Sant Pau.

Un estudi realitzat per investigadors de la Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili ha identificat factors psicològics que expliquen, en part, l'ús de medicaments per controlar el dolor entre la població adolescent que pateix de manera crònica. La investigació, per tant, evidencia que per millorar el tractament i la gestió del dolor crònic cal tenir en compte aquests factors psicològics, com ara l'ansietat i, sobretot, els pensaments negatius que acostumen a tenir les persones amb dolors persistents . L'estudi mostra que, més enllà de la intensitat i la interferència del dolor, els pensaments negatius, els catastròfics, que tenen relació amb el dolor expliquen significativament l'ús de medicaments per mitigar-lo. Les dades posen de manifest que potser els fàrmacs no es fan servir adequadament. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jordi Miró, Director de la Càtedra de Dolor Infantil i Coordinador del Grup de Recerca ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili.

Aquestes festes constitueixen un període en què el risc de patir esdeveniments cardiovasculars s'incrementa a causa de diversos factors com les situacions d'estrès generades, l'oblit de la medicació en aquells que tenen malalties de risc cardiovascular o excessos de menjar i alcohol. Per aquest motiu, cal una conscienciació i coneixement més grans dels signes d'alerta d'un infart de miocardi, que són diferents en homes i en dones. Des del moviment Cor de Dona, iniciativa impulsada per conscienciar sobre la importància de les malalties cardiovasculars en les dones, volem ajudar a identificar els principals símptomes en cas que un familiar pugui estar patint un atac de cor perquè es pugui reconèixer a temps i acudir el més aviat possible a un servei mèdic perquè siguin atesos. Parlem amb la Dra. Leticia Fernández-Friera, Impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clínic.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Sant Pau crea un vídeo que ajuda a diagnosticar els pacients que tenen migranyes amb aura

L’ha desenvolupat la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia i recull animacions de les 6 àuries visuals més freqüents. 1 de cada 3 pacients amb migranya presenta aura i experimenta patrons visuals molt concrets que sovint no saben com descriure amb paraules o dibuixos a la consulta. Per primer cop, neuròlegs, oftalmòlegs, pediatres i metges de família i d’urgències, tenen una eina, gratuïta i basada en el testimoni de pacients, per identificar-les. Simplement projectant les animacions d’AURAVISION i formulant aquesta pregunta, els metges podran diagnosticar més fàcilment els pacients amb migranya i aura visual. Carles Aguilar entrevista al Dr. Robert Belvís, Director de la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia de Sant Pau.

Aquesta eina recopila en forma d’animacions les 6 àuries visuals més freqüents que presenten fins al 30% dels pacients amb migranya. De fet, les animacions es basen en el testimoni dels pacients, qui molts cops no saben ben bé com descriure amb paraules l’aura. La migranya és una malaltia que afecta el 12% de la població mundial. Una de cada tres persones amb migranya presenta aura, sent la manifestació més freqüent en forma de problema visual que dura menys d’una hora abans de l’inici del mal de cap, tot i que alguns pacients poden tenir aura i no desenvolupar mai el mal de cap.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 31/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) ha presentat les primeres Acreditacions pel Compromís amb els Pacients amb Disfàgia Orofaríngia (DO) a les Unitats de Disfàgia dels Hospitals Universitaris La Paz i Fundació Alcorcón (Madrid) . L'objectiu és aconseguir que els serveis de restauració, començant pels hospitals, disposin de menús adaptats als 2,5 milions d'espanyols que pateixen disfàgia i que es poden ennuegar amb aliments comuns si no estan preparats per a ells. El lliurament de les certificacions es va realitzar fa uns dies a la seu de la Societat. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pedro Cabrera, Vocal de la Comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.

Llancen el programa digital oncològic Sidekick: una app de suport integral per a pacients amb càncer de mama per reduir símptomes com estrès i ansietat, millorar el seguiment del tractament i controlar els efectes secundaris Cada any es realitzen uns 35 mil nous diagnòstics de càncer de mama a Espanya, dels quals el 93-94% es troba en estadi precoç, mentre que un 6-7% són metastàsics. Després del diagnòstic, comença tot un procés aclaparador per al pacient. Moltes vegades quan es conviu amb la realitat del càncer, tenim la necessitat de buscar informació addicional, per ampliar el nostre coneixement de la malaltia, consells per suportar el procés a la vida diària o guies de suport emocional. Però en un tema tan sensible com el càncer de mama és essencial poder accedir a informació fiable. Carles Aguilar entrevista el Dr. Rodrigo Sánchez Bayona, Oncòleg Mèdic de l'Hospital Universitari 12 Octubre (Madrid).

Si hi ha alguna cosa que caracteritza sempre el nou any, és la famosa llista dels propòsits: una llista que, de vegades complim, i de vegades no. En aquest nou any hem de plantejar-nos moltes metes per assolir. Plategem una llista dels propòsits saludables que ens permetran millorar la nostra qualitat de vida. Amb el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular comentem una sèrie de propòsits per començar l'any amb força i millorar i mantenir la nostra qualitat de vida des del primer moment.

Amb l'arribada de les compres d’aquestes Festes, els ciberdelinqüents veuen una oportunitat extra per aprofitar-se dels consumidors en línia. Els seus ciberatacs -principalment mitjançant e-mail phishing i spam- intenten que les víctimes facin clic en enllaços falsos per infectar ordinadors i dispositius mòbils amb codi maliciós dissenyat per robar informació personal, contrasenyes i números de targetes bancàries. També creen aplicacions falses on ofereixen als compradors accés a ofertes anticipades -de les rebaixes del gener, per exemple- per obtenir les nostres dades confidencials. Segons les dades sobre cibercriminalitat del Ministeri de l'Interior, l'any passat a Espanya hi va haver gairebé 146.000 estafes amb targetes de crèdit i dèbit. És difícil distingir una estafa d'una oferta real, especialment amb textos i continguts generats amb eines d'intel·ligència artificial. Per protegir-nos de malware i ciber-estafes que anuncien gangues o venen productes falsificats Carles Aguilar entrevista Ángel Ortiz, Director de Ciberseguretat de Cisco Espanya.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Consells per a unes compres cibersegures aquestes Festes

Amb l'arribada de les compres d’aquestes Festes, els ciberdelinqüents veuen una oportunitat extra per aprofitar-se dels consumidors en línia. Els seus ciberatacs -principalment mitjançant e-mail phishing i spam- intenten que les víctimes facin clic en enllaços falsos per infectar ordinadors i dispositius mòbils amb codi maliciós dissenyat per robar informació personal, contrasenyes i números de targetes bancàries. Per protegir-nos de malware i ciber-estafes que anuncien gangues o venen productes falsificats Carles Aguilar entrevista Ángel Ortiz, Director de Ciberseguretat de Cisco Espanya

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Metges internistes demanen adaptar la Sanitat per atendre millor el pacient crònic pluripatològic amb un abordatge multidisciplinari, coordinació assistencial i empoderant-lo. Metges internistes destaquen que el sistema sanitari haurà d'adaptar-se per analitzar tots els aspectes de la cronicitat i la multimorbilitat, que aniran a l'alça en els propers anys, i que necessitaran un abordatge i equips multidisciplinaris, garantint la coordinació i la continuïtat assistencial i empoderant els pacients. La detecció precoç de la descompensació del pacient crònic pluripatològic ha de ser un objectiu per evitar-ne l'ingrés a urgències o la seva hospitalització. Entrevista a la Dra. Pilar Cubo, Coordinadora del Grup de Treball de Cronicitat i Pluripatologia de la SEMI.

En relació a la hipertensió arterial hi ha diversos factors de risc modificables figuren les dietes malsanes (consum excessiu de sal, dietes riques en greixos saturats i greixos trans i ingesta insuficient de fruites i hortalisses), la inactivitat física, el consum de tabac i alcohol i el sobrepès o l'obesitat. Quins factors són els més prevalents? Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Intel·ligència humana per a la intel·ligència artificial. Recuperem els temes de consum i en aquesta ocasió Carles Aguilar entrevista Fernando Móner, President d'AVACU, membre de la Junta Directiva de CECU i Conseller del Consell Econòmic i Social d'Espanya. La preocupació que generen les noves tecnologies, que han vingut per quedar-se i avançar socialment, s'ha incrementat amb l'aparició de la Intel·ligència Artificial. La intel·ligència artificial (IA) té i tindrà encara més en el futur un impacte significatiu a la vida dels consumidors en diversos aspectes. Expliquem quins avantatges ens pot aportar, així com també els inconvenients vist des de la perspectiva dels consumidors.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha anunciat l´inici del projecte CASSANDRA en el marc del Dia Mundial contra el Càncer de Pulmó. El projecte CASSANDRA (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment) està actiu a 12 hospitals, als quals se sumaran 40 centres espanyols els propers mesos. Aquest projecte pilot té com a objectiu demostrar la viabilitat, factibilitat i cost-efectivitat dels programes de cribratge en càncer de pulmó al nostre país. El càncer de pulmó és responsable del 20% de totes les morts per càncer a Espanya, amb quasi 23.000 decessos anuals. Cada any es diagnostiquen 29.000 casos d'aquesta malaltia al nostre país, una xifra que continuarà creixent els propers anys. De tots ells, el 70% d'aquests es detecta en estadis avançats, i és impossible una resecció curativa a la majoria. Aquest fet suposa que la supervivència mitjana als 5 anys del diagnòstic no superi el 15%. Tot i això, la supervivència ascendeix al 80% en aquells pacients en què el càncer es diagnostica precoçment. Per això la necessitat d'implementar iniciatives de detecció precoç com el projecte CASSANDRA. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan Carlos Trujillo, Cap de Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) i Codirector del Projecte Cassandra.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Intel·ligència humana per a la intel·ligència artificial en el consum

Recuperem els temes de consum i en aquesta ocasió Carles Aguilar entrevista Fernando Móner, President d'AVACU, membre de la Junta Directiva de CECU i Conseller del Consell Econòmic i Social d'Espanya. La preocupació que generen les noves tecnologies, que han vingut per quedar-se i avançar socialment, s'ha incrementat amb l'aparició de la Intel·ligència Artificial que també afecta al món del consum.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 17/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La pneumònia adquirida a la comunitat (NAC) s'ha de tractar amb antibiòtics que tinguin cada vegada més durada i l'ús d'escales de puntuació o Score que poden ajudar a identificar l'agent patogen causal de la infecció per ajudar a triar el tractament antibiòtic idoni. Ens ho explica el Dr. David de la Rosa, Pneumòleg i investigador de Barcelona Respiratory Network (BRN), xarxa dedicada a l'impuls de la investigació col·laborativa a l'àmbit de la salut respiratòria.

Un protector gàstric és un medicament que s'utilitza per evitar els problemes de salut i les molèsties que causen els àcids de l'estómac. Existeixen diferents tipus de medicaments antiàcids i protectors, amb particularitats que els diferencien entre si. Un protector gàstric eficaç és aquell que protegeix tant dels àcids propis de la digestió com de l'àcid per reflux. I a més protegeix a l'estómac en altres circumstàncies. Per exemple, quan prenen medicaments agressius que poden danyar aquest. És el metge el que ha de prescriure o de deixar de prescriure el medicament, i valorar els riscos i els beneficis per a cada pacient. Segons els especialistes, no totes les persones han de consumir aquests fàrmacs, sinó només aquelles que formen part de grups de risc. Parlem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i assessor mèdic del programa.

Actualment, els professionals sanitaris tenen accés a nombrosos senyals vitals del pacient a les Unitats de Cures Intensives (UCI); disposant de grans quantitats de dades que no estan organitzades, connectades o jerarquitzades entre elles. Per això, s'ha iniciat un projecte internacional de recerca amb l'objectiu de desenvolupar i validar un sistema de programari per al suport de les decisions clíniques que avaluï les interaccions cardiopulmonars dels pacients que són a UCI i la predicció de possibles esdeveniments crítics. Com a resultat, amb aquest projecte es crearà un sistema de suport a la presa de decisions clíniques que analitzarà la interacció pulmó-cor en el pacient en funció dels canvis en la ventilació mecànica i el suport cardiovascular i predirà possibles esdeveniments crítics, facilitant la presa de decisions al professional sanitari i proporcionant una millor cura als pacients. Així mateix, aquesta eina tecnològica tindrà un impacte important sobre el progrés del pacient, ja que també permetrà una predicció de l'evolució de l'estat del pacient de manera silenciosa, reduint la contaminació sonora dins les UCIs. Carles Aguilar parla amb Xavier García Ordoñez, CEO de Better Care, companyia biotecnològica que desenvolupa solucions de programari basades en la IA.

Fa anys que es parla de la medicina de precisió o medicina personalitzada en relació amb el tractament del càncer. La precisió en el diagnòstic és clau per seleccionar la teràpia més adequada per a cada pacient. Per tant, l'avaluació de l'estat mutacional del tumor de manera fiable és necessària en la selecció de pacients que se'n beneficiïn i siguin aptes per a la teràpia dirigida. Encara que sigui l'estàndard en oncologia clínica, l'anàlisi de mutacions en teixit tumoral presenta diversos desavantatges, i, per resoldre'ls i poder obtenir una informació més precisa, apareix la biòpsia líquida juntament amb les tecnologies relacionades amb l'estudi. La biòpsia líquida és la prova que es realitza en una mostra de sang –o altres fluids corporals– amb la finalitat de caracteritzar cèl·lules tumorals, o fragments d'ADN provinents de cèl·lules tumorals, que circulen lliurement pel torrent sanguini. Carles Aguilar entrevista Sergi López, Biotecnòleg i Especialista en biòpsia liquida de Sysmex Espanya.

Després de la pandèmia, la majoria dels espanyols han tornat a la seva rutina quotidiana i se senten més tranquils davant els símptomes d'afeccions respiratòries com el refredat comú. Tot i això, la situació viscuda ha deixat una empremta tangible a la població: el 38% dels espanyols afirma sentir-se ara més propens a refredar-se segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report 2023, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones en 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut. El 26% ho atribueix a la pandèmia mentre que el 12% no estableix cap relació amb la COVID-19. Pel que fa a altres països d'Europa, els espanyols se situen per sobre de la mitjana europea (35%) respecte a aquesta percepció. La baixada de les temperatures que acompanya l'arribada de l'hivern s'associa a una disminució de les defenses i a més susceptibilitat de patir afeccions respiratòries com el refredat comú. La congestió, l'obstrucció nasal i els esternuts són alguns dels símptomes més freqüents que acostumen a confluir en la molesta irritació nasal. Carles Aguilar parla amb Concha Vivar, Farmacèutica Comunitària, Consultora – Formadora i titular d'oficina de farmàcia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”, per informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri. La campanya “No et deixis els teus drets a terra” posa en valor la protecció de què gaudim els consumidors i les consumidores en l’àmbit la de la Unió Europea, quan patim alguna de la incidències més habituals en el transport aeri que, per ordre d’importància, són la cancel·lació de vols, els retards i les incidències amb l’equipatge. A més, la campanya també serveix per recordar que des de l’Agència Catalana del Consum s’ofereixen vies extrajudicials, voluntàries i gratuïtes per resoldre les controvèrsies entre consumidors i companyies aèries. En els darrers 3 anys, hem gestionat prop de 4.800 reclamacions en aquest sector i més del 60 % s’han pogut resoldre per la via de la mediació. I quan s’han detectat males pràctiques s’ha sancionat per corregir-ho: des del 2021 fins ara, s’han multat un total de 18 companyies aèries per un import global superior als 700.000 euros.

La formació mèdica en farmacogenòmica, clau per a la seva aplicació a la pràctica clínica. La Fundació Institut Roche i la Fundació per a la Formació de l'Organització Mèdica Col·legial s'uneixen per organitzar el curs “La farmacogenòmica a la prescripció, una responsabilitat del metge” 2023. El Ple del Consell Interterritorial va aprovar el passat 23 de juny el catàleg de proves genètiques a incloure a la Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut, en què s'inclou un grup específic de proves farmacogenòmiques, amb la finalitat de garantir als pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes a tot el territori nacional. Aquest acord posiciona Espanya com un dels primers països que incorpora un programa de farmacogenètica transversal a totes les especialitats i extrapolable a la resta de sistemes de salut. Parlem amb el Dr. Adrián Llerena, Catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Extremadura i Expert de l'Agència Europea del Medicament.

S'han diferenciat diversos patrons de personalitat que poden afectar la nostra salut cardiovascular en funció de com les persones reaccionen davant de situacions diverses. Cada persona té una combinació de trets encara que predomini certa tendència. Des de persones relaxades, alegres, pacients, despreocupades, poc competitives i conformistes fins a persones sistemàtiques, pensatives, sensibles i prudents passant per altres apenades, negatives, pessimistes i socialment inhibides que eviten compartir emocions negatives i finalment altres en què predomina una major tendència a l'estrès, cosa que repercuteix sobre la salut. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'obesitat multiplica per dos el risc de patir insuficiència cardíaca. De fet, alguns estudis estimen que el risc d'insuficiència cardíaca augmenta un 5% en el cas dels homes i un 7% en el de les dones per cada punt d'increment a l'índex de massa corporal. Això s'explica perquè la presència d'adipositat visceral s'associa amb un increment de la inflamació, resistència a la insulina, una hipertròfia del ventricle esquerre, disfunció diastòlica i sistòlica, així com amb una disfunció arterial i del múscul esquelètic, tot això pot portar al desenvolupament de la insuficiència cardíaca. Encara que aquest problema cardíac pot originar-se en totes les persones amb obesitat, aquelles que tenen un risc més gran són les majors de 65 anys i/o les que pateixen hipertensió arterial, diabetis tipus 2, insuficiència renal crònica, cardiopatia isquèmica i fibril·lació auricular. Carles Aguilar entrevista la Dra. Nuria Vilarrasa, Especialista en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona) i Membre de l'Àrea d'Obesitat de la SEEN.

Aquest 2023, el Ministeri de Sanitat va confirmar problemes en el subministrament d'alguns medicaments, entre els quals hi havia certs antibiòtics (especialment de dosificació pediàtrica). Els antibiòtics són medicaments rellevants, necessaris per seguir correctament els tractaments prescrits contra infeccions bacterianes. En aquest sentit, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha seguit molt de prop la situació dels laboratoris, per conèixer de primera mà l'estat dels estocs, amb l'objectiu de poder assegurar-ne el subministrament. Per part seva, les farmàcies procuren que aquests medicaments estiguin accessibles sempre que es necessitin. Però, avui dia, aquest no és l'únic problema en relació amb els antibiòtics. El repte més preocupant (potser menys visible, però que es va coent a foc lent) rau en l'aparició de resistències bacterianes. És a dir: els antibiòtics van perdent efectivitat davant dels bacteris resistents. L'AEMPS i el Govern d'Espanya han posat en marxa diverses campanyes per conscienciar sobre el seu ús i evitar-ne l'abús, com a mesura fonamental per minimitzar aquestes resistències. Parlem amb Mar Santamaria, Responsable d´Atenció Farmacèutica de PromoFarma.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L'Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”

Es tracta d’informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Com reclamar davant d'un problema de consum

El que de vegades no tenim tan clar és de quina manera podem fer valer els nostres drets com a consumidors. Per aquest motiu, Carles Aguilar parla amb la subdirectora de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.