MERCAT LABORAL

Ser autònom i mare no sempre és possible

Des de fa 5 anys el nombre de dones autònomes no deixa de créixer a Catalunya. Avui en dia, ja son 205mil les que emprenen el seu propi negoci, un 12% del total de dones ocupades a Catalunya. En moltes ocasions, però, no és un camí de roses. De fet, des de PIMEC apunten que algunes d’elles es veuen obligades a renunciar a la maternitat

Ricard Jiménez

Madrid |

Segons un estudi elaborat entre PIMEC i la Generalitat, el 64% de les dones autònomes treballen més de 40 hores setmanals. I una part significativa més de 50, especialment aquelles amb persones dependents. De fet, 6 de cada 10 dones que han de tenir cura d’algú asseguren treballar quan poden. És més, algunes d'elles van al seu lloc de treball amb la persona que tenen a càrrec. Per això, segons la presidenta de PIMEC autònoms, Elisabet Bach, "moltes d’elles renuncien a ser mare".

Assegura Bach, però, que aquestes jornades maratonianes també les fan els homes autònoms. Ara bé, un 40% de les dones enquestades diuen que les tasques domèstiques només recauen sobre elles. Estem parlant d’unes 82.000 dones que es troben en aquesta situació a Catalunya. Doncs la meitat d’elles gairebé mai disposen del temps suficient per assumir el volum laboral del seu negoci.

Montserrat Pineda és la secretària de feminismes de la Generalitat, lamenten que "es veuen obligades a incrementar el ritme o les hores de treball. És una dada que ens ha d'obligar a generar mecanismes per poder corregir-les en un futur".

I moltes d’elles perceben desigualtats d’ingressos. Només un 35% de les dones autònomes arriben a finals de mes sense cap dificultat econòmica. Així doncs, aquest estudi, inèdit a Catalunya, constata que les principals preocupacions d’aquest col·lectiu són la gestió del temps, els problemes econòmics i la maternitat.