La Brúixola, amb Gabriel Figueredo

Es viable una reducció de la jornada laboral?

Parlem a la Brúixola amb els agents econòmics - CCOO i PIMEC - i amb l'entitat Use Time Initiative.

Gabriel Figueredo

Barcelona | 23.10.2023 20:36

Enmig de la negociació de la investidura de Pedro Sánchez, Sumar ha situat com a principal escull la reducció de la jornada laboral. Tal i com recull el programa electoral de la formació, Yolanda Díaz defensa establir un màxim de 37 hores i mig setmanals a partir del 2024 i anar reduint-la progressivament fins a les 32 hores sense tocar el salari. El portaveu de Sumar, Ernesto Urtasun, ha reiterat que es tracta d’una qüestió prioritària i que vol que formi part de l'acord de govern que s'està negociant. La vicepresidenta i ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, la que ha fixat la posició dels socialistes. Ha recordat que la reducció de la jornada laboral forma part del seu programa però ha assegurat que el principal repte és aconseguir la plena ocupació.

Els sindicats volen 35 hores

En declaracions a la Brúixola, la secretària d'Acció Sindical de Comissions Obreres, Cristina Torre, ha celebrat que la reducció de la jornada laboral estigui sobre la taula del possible futur govern. De fet, la proposta de CCOO és reduir la jornada per llei a 35 hores setmanals. Torre ha apuntat que amb la digitalització es pot mantenir la productivitat aplicant aquesta reducció de jornada. A més, també s'ha mostrat a favor de repartir millor els treballs de cura i reproductius, amb més corresponsabilitat per part dels homes, perquè ara mateix les dones dediquen el doble de temps diari a aquestes tasques, amb 4 hores de mitjana. Al seu parer, l'objectiu és que tothom hi dediqui com a màxim 3 hores.

PIMEC en contra d'una generalització

Des de PIMEC, la seva responsable de relacions laborals, Ariadna Guixé, ha rebutjat establir aquesta reducció horària "de forma generalitzada" perquè produiria "una polarització o segmentació del mercat de treball". En aquest setint, ho ha comparat amb el treball a distància i ha assegurat que "en una mateixa empresa pot ser inviable fer-ho en dues àrees diferents". També ha alertat que, des del punt de vista de salut i seguretat laboral, també hi ha riscos d'estrès per mantenir la productivitat amb menys hores. En tot cas, Guixé ha assegurat que és un debat que s'ha de formalitzar en la negociació colectiva entre sindicats i patronals.

Per a Time Use Iniciative, és viable

A la Brúixola també hem conversat d'aquest tema amb la cocoordinadora de Time Use Iniciative, Ariadna Güell, que ha defensat que la reducció a 37,5 hores ja és "una realitat en molts convenis col·lectius". Tot i això, ha apuntat que cal acompanyar aquesta reducció d'altres mesures per aconseguir l'equilibri, com l'organització del treball, les hores extraordinàries i altres qüestions que ja planteja una directiva europea sobre transparència i previsibilitat en l'entorn laboral. També ha reivindicat que la reducció en l'horari pot millorar la productivitat: "és el que anomenem cercle virtuós; el treballador té millors condicions, més temps per descansar i per a l'oci i, per tant, és més productiu".