Temas

Japones

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – Feminisme al Japó, el Hanami y la celebració de la primavera, y una joiera amb inspiració Manga!

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. Per començar el programa trucarem a la Montserrat Crespín, Doctora en Filosofia Oriental, per a que ens expliqui com evoluciona el moviment feminista al Japó i quins canvis ha experimentat la dona a la societat nipona actual. Continuarem amb una tertúlia Izakaya dedicada al Hanami, la celebració japonesa de la primavera, on els cirerers i els pruners en flor en són els veritables protagonistes. Comptaràs amb la immillorable guia del Hajime Kishi de la Oficina de Turisme del Japó, i del Julian Lavado, incansable viatger al país del sol naixent; dos experts que et desvetllaran quins són els millors indrets per a gaudir d’aquest espectacle visual i també quin és el significat i la arrel històrica d’una de les tradicions més famoses d’Asia. Per acabar et presentarem la Marta Fontanals, una joiera força revolucionaria que ha decidit crear els seus propis models inspirant-se en els anime de la nostra infància, com ara Cardcaptor Sakura, Sailor Moon o inclús Pokemon. A més compta amb el treball de l’Alberto Vico al disseny gràfic i publicitari. Un tàndem súper dinàmic que té ganes de sacsejar la joieria tradicional. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – El fenomen de la visual novel, l’impacte del coronavirus al Japó i la artesania

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. Per començar el programa t’explicarem com ha afectat el Coronavirus al dia a dia del Japó, i sobretot si aquesta pandèmia afectarà o no la celebració dels Jocs Olímpics de Tokyo. Tot això ho farem amb l’ajuda del Just Castillo, doctor en relacions internacionals per la universitat d’Osaka. Continuarem parlant d’un gènere de videojocs que, tot i néixer al Japó, està tenint tant d’èxit a casa nostra que hi ha estudis nacionals que creen les seves pròpies edicions, us parlem de les Visual Novels, una novel·la passada a la pantalla de l’ordinador o el smartphone, on tu ets el protagonista i pots escollir entre molts finals alternatius de la història. El Juilan Quijano del fundador de l’estudi Beautiful Glitch i de la visual novel Monster Prom, la Helena Domínguez Fundadora i Redactora Portal TodasGamers.com i el Jose David Muñóz, Col·laborador de Hobby Consolas. Per acabar descobriràs la fusteria tradicional japonesa de Manzaidaiku i els seus creadors, el Tatsuya Ozawa i la Pilar Andrade, un oncòleg i una arquitecta que han unit la seva passió pel treball de la fusta i la fabricació d’utensilis i llanternes nipones. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – Els orígens dels samurai, el canvi climàtic al Japó i la pintura Ukiyo-e de Hokusai

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. Per començar escoltaràs al David Saurí, Professor de Geografia d'Àsia al Grau d'Estudis d'Àsia Oriental (UAB), per a saber de quina manera afronta el Japó la crisis climàtica del planeta, quins són els seus mètodes de reciclatge i tractament de residus, així com la seva política energètica. ¿Saps quin és l’origen de la paraula samurai o quin era el paper original d’aquests famosos guerrers? Doncs a la tertúlia Izakaya, el Jonathan López-Vera, doctor en història del Japó, et donarà tots els detalls de com va néixer una de les classes militars més famoses del món i com, lluny del que avui en dia es pensa, la seva arma preferida durant molts segles no era la espasa, sinó l’arc. Comptarem també amb el David Almazán, doctor en història de l’art i especialista en art japonès, qui ens presentarà el seu darrer llibre, dedicat al pintor Hatsushika Hokusai i les famoses 36 vistes del mont Fuji, Una magnífica oportunitat per a descobrir la obra d’un dels pintors més influents del país del sol naixent. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – La pintura al Japó, Ukiyo-e, art contemporani i uns problemes de natalitat endèmics a la societat nipona.

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. Per començar xerrarem amb el Pau Garcia, Periodista especialitzat en actualitat del Japó, ell ens explicarà com és que tant Japó com Espanya tenen una tassa de fertilitat tant baixa, i quins remeis està aplicant el país del sol naixent per a solventar aquesta crisis demogràfica. Continuem amb la tertúlia Izakaya, on David Almazán, Dctor en Història de l’Art per la Universitat de Saragossa i la sonia G. Caballero, artista contemporània espanyola al Japó, ens endinsaran al mon de l’art pictòric japonès, passant per les tècniques més antigues a la tinta, fins a l’Ukiyo-e, el primer art per a ser consumit massivament. Per acabar li demanarem a la Sonia G. Caballero que ens expliqui quina ha estat la seva experiència al mon de l’art Japonès, ja que ha desenvolupat gran part de la seva carrera a aquest país, i a més beu de influències com les de Ogata Korin, Hokusai o Zenshin. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – La transcendència del santuari Meiji, les joyes de la illa de Hokkaido y una història de perseverança empresarial amb Cacao Sampaka.

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. Per començar xerrarem amb el Jonathan López-Vera, expert en historia del Japó, per conèixer la importància del Santuari Meiji (Jingu), el qual compleix 100 anys i representa una època de apertura i occidentalització del Japó. Continuem amb la tertúlia Izakaya, on el Hajime Kishi, de la Oficina Nacional de Turisme del Japó, ens endinsarà en la cultura y la gastronomia autòctons de Hokkaido, la illa més septentrional del Japó i la darrera en ser incorporada a les 3 principals que fins al segle XIX havien format part del país. Per acabar ens visitarà l’Albert Rius de Caco Sampaka, una empresa que ha aconseguit introduir-se amb molt d’èxit al Japó gràcies a la seva perseverança i a l’esforç d’adaptació dels seus stardards de presentació del producte. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – El passaport japonès, el més valuós del mon, la manera de vestir el kimono i la il·lusió de Jorge Lasheras per fer fortes les empreses espanyoles al país del sol naixent

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. Per començar xerrarem amb el Just Castillo, expert en relacions internacionals, per tal de comprendre millor com és que el passaport japonès està considerat el millor del mon, es a dir, com és que els ciutadans japonesos són els que a més països poden viatjar sense necessitat d’un visat. Continuem amb la tertúlia Izakaya, on el Roben Ventura i la Mai Hosoi de Mayu no Kimono ens donaran totes les claus de la història i la manera de vestir els Kimono, la peça tradicional de roba japonesa. Per acabar ens visitarà el Jorge Lasheras, president del CEJE, una organització centrada a procurar l’èxit dels projectes nascuts al nostre país, però que tenen com a fita triomfar al Japó. Ens donarà les claus per a comprendre millor com adaptar-nos al model japonès. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!

EL PROGRAMA DE CULTURA JAPONESA D’ONDA CERO CATALUNYA

Made in Japan – Programa especial 2020, el quiz de cultura nipona amb grans convidats

Per aprendre llengua, tradicions, cultura i actualitat sobre Japó no trobareu millor programa a la radio. ¿Ens acompanyeu en aquest quiz sobre cultura nipona? El Just Castillo (Doctor en Relacions Internacionals), el Jonathan- López Vera (Doctor en Història antiga del Japó), el Toni Torres (de l’estudi musical Here Comes the Sound) i el Pau García (del blog de cultura japonesa Periodista en Japón) estan preparats per endurse el premi que hi ha en joc, un Kaitai – el equivalent japonès al ronqueo de la tonyina – ofert per Balfegó. Esteu llestos? Comencem! Hajimemashou!