Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

Temas

efemeride

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Gila mai no serà 'el enemigo' de ningú

  Avui hem recordat que un 12 de març de 1919 va néixer el gran Miguel Gila, que abans de fer-nos riure amb els seus monòlegs es va dedicar a la política i va haver de marxar a l'exili durant la dictadura. Va saber riure's del seu propi passat i sempre, als seus shows, mantenia converses telefòniques amb 'el enemigo'. Amb tot, hem rubricat aquesta càpsula del temps amb la veu de Liza Minelli.

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Sara Montiel va ser la primera diva espanyola en trepitjar Hollywood

  Avui en Jaume Mas i Roma ens ha portat de viatge en el temps fins al 10 de març de 1928, dia en el que va néixer María Antonia Alejandra Vicenta Elpidia Isidora Abad Fernández. O el què és el mateix: Sara Montiel. 'Saritísima', així se la va conèixer tota la vida. Una vida intensa que va estar marcada per ser pionera en moltes coses, entre elles, en ser una actriu espanyola a la meca del cinema. Allà va conèixer companys d'escena com Gary Cooper o Burt Lancaster, amb qui va fer pel·lícules que formen part d'una llista de films inacabable. Entre ells, els més populars: 'El último cuplé' i 'La violetera'.

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Felipe González va fer història per majoria absoluta

  Avui hem repassat la vida i trajectòria de l'home que un dia va fer història convertint-se en President del Govern per una majoria absoluta aplastant. Felipe González va ser un home clau en l'inici de l'etapa democràtica a Espanya. En Jaume Mas i Roma ens glossa la seva figura i ens repassa altres efemèrides d'aquest 5 de març.

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Salvador Puig Antich: la pena de mort que va commoure el món

  En Salvador Puig Antich era un antifeixista i anarquista. Va ser detingut el 25 de setembre de 1973 i condemnat a mort per un Consell de Guerra per l'homicidi de l'subinspector de l'Cos General de Policia a Barcelona. La seva condemna no va deixar indiferent ningú, fins i tot institucions d'abast mundial. El van executar per Garrot Vil a La Model de Barcelona. La música el recorda encara a dia d'avui.

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Guillermina Motta va renovar el cuplet i va ser una 'nena' entremaliada

  Guillermina Motta va néixer a Barcelona un 26 de febrer de 1942. Ha estat cantautora i intèrpret de cançons, locutora de ràdio i també ha fet d'actriu al cinema. Va ser plenament en el moviment de la Nova Cançó. El 1964 va entrar als Setze Jutges i va publicar el primer senzill. Al 1970 va tocar l'èxit més gran cantant 'Remena, nena'. Avui n'hem celebrat l'aniversari de la mà d'en Jaume Mas i Roma.

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Zorrilla va escriure 'Don Juan Tenorio', però el donjoan era ell

  En Jaume Mas i Roma ens ha portat la seva càpsula del temps, que ha viatjat fins al 1817. El 21 de febrer d'aquell any va néixer José Zorrilla i Moral a Valladolid. Va conrear tots els gèneres poètics: la lírica, l'èpica i la dramàtica. En la seva obra dramàtica ofereix tres peces fonamentals: El zapatero y el rey, Don Juan Tenorio i Traidor, inconfeso y mártir. Amb tot, també hem recordat Miguel de Unamuno.

 • La Brúixola amb Robert Calvo

  LA CÀPSULA DEL TEMPS

  Pongamos que hablamos de... ¡Sabina!

  Avui la Georgina Boixereu i Vozmediano ens ha glossat la figura de Joaquín Sabina, que avui celebra el seu aniversari. Aquest home d'Úbeda, de Jaén, criat universitàriament i políticament a Granada, va acabar a Madrid. Una ciutat, la capital de l'Estat, a la que li ha cantat. Però també ha cantat cançons dedicades a Barcelona i en català. A la capital catalana hi ha cantat fa unes setmanes, com tantes altres vegades, al costat de l'amic Joan Manuel Serrat.