Actualitat

Micropobles per refugiats

L'Associació de Micropobles de Catalunya acull 28 famílies demandants d'asil en pobles de menys de 500 habitants.

Redacción

Tarragona | 29.09.2023 11:21

Pueblos Solidarios
Pueblos Solidarios | IA

Un total de 28 famílies refugiades han participat del programa Oportunitat500 impulsat per l'Associació de Micropobles de Catalunya per tal d'acollir persones refugiades en pobles de menys de 500 habitants.

Es tracta d'una prova pilot que va començar l'octubre del 2022. Una norantena de persones han pres part del programa, 47 de les quals infants, provinents de països com Colòmbia, Hondures, Marroc o Ucraïna.

Des de l'Associació de Micropobles de Catalunya van entrevistar 380 famílies i finalment se'n van seleccionar 28 que han estat acollides per 44 municipis de Catalunya. Durant dotze mesos, cadascun dels ajuntaments han ofert un contracte de treball a jornada completa subvencionat pel SOC i la col·laboració del Departament d'Igualtat i Feminismes, a més de facilitar un lloguer assequible a les famílies.

El responsable d'atenció a les persones de Micropobles i ideòleg del programa, Xavier Camps, ha indicat que els ha servit per "generar confiança, estima i respecte a les persones participants i al territori", ja que fins ara el model era acollir-los en grans ciutats com Barcelona. "Volíem demostrar que a territori també es pot fer acollida", ha asseverat Camps. De fet, el 36% dels participants venien de Barcelona o de ciutats de l'àrea metropolitana. L'alcaldessa de Senan (Conca de Barberà), Carme Ferrer, ha manifestat que moltes persones refugiades arriben a grans ciutats i acaben dormint a la intempèrie. "En els nostres municipis mai ningú viurà al carrer ni passarà gana", ha assegurat.