PAGESOS

Quins són els efectes econòmics de les protestes agrícoles?

El catedràtic d'economia agrària a l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona de la UPC, ZeinKallas, atén 'La Brúixola' per parlar sobre les afectacions de les mobilitzacions que han aturat la pagesia durant més de vint-i-quatre hores.

Lola Surribas

Barcelona | 08.02.2024 20:32

El professor Zein Kallas assegura que hi haurà un impacte arran d'aquestes mobilitzacions. "La cadena alimentària no pot tenir el mateix flux que abans. En les pròximes setmanes hi haurà alguna pujada de preu en algun producte", afirma Kallas. Preguntat per la possibilitat d'una vaga generalitzada, el professor considera que "és molt complicada" i que "un bloqueig total no és la solució correcta" perquè els més perjudicats serien els mateixos pagesos.

La pagesia, al límit


El catedràtic de la UPC no és partidari de polítiques proteccionistes i considera que el més coherent és dotar al sector de "requisits mediambientals, seguretat alimentària, benestar animal...". Kallas apel·la també a tota la societat que "ha de ser conscient dels productes locals i de quilòmetre zero: quan obrim la nevera, cau la senyera", afirma.
Pel que fa a la política de preus, reconeix que no és una qüestió fàcil perquè hi ha molts intermediaris i molts serveis que s'han de cobrar. Denuncia que "a Catalunya ens falta més cooperativisme i més unió" per poder reduir la diferència de preu entre productor i consumidor.