Temas

en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 31/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment, a través d'una companyia biotecnològica internacional dedicada al desenvolupament de tractaments innovadors per a les persones que viuen amb patologies poc freqüents, s'ha presentat al Senat el document “Coordenades en Malalties Rares”, per tal de col·laborar amb les comunitats autònomes a l'abordatge multidisciplinari de les malalties rares i la millora de la vida de les persones amb aquestes patologies. La trobada, a què van assistir els membres de la Comissió de Sanitat del Senat, els directors generals de les conselleries de salut d'Extremadura, Madrid i Múrcia i representants del sector com FEDER o AELMHU, ha servit per oferir suport i impuls a les estratègies autonòmiques de malalties rares, així com promoure sinergies de coneixements entre les diferents comunitats autònomes per tal de respondre a les necessitats dels pacients. El document identifica les millors pràctiques de cada comunitat perquè serveixin d'orientació per millorar l'atenció integral dels pacients amb malalties poc freqüents. Un grup d'experts en la matèria ha analitzat durant l'últim any les estratègies autonòmiques en malalties rares des del punt de vista del diagnòstic, el tractament, el model d'atenció sanitària, sociosanitària, educativa i laboral, formació i registre de malalties rares i investigació. D'aquest treball se'n deriven una sèrie d'indicadors que qualsevol pla de malalties rares podria incloure per oferir una atenció integral. Ens ho explica Susan Webb, Subdirectora Científica del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares, CIBERER i Catedràtica Emèrita de la UAB.

L’Hospital Clínic Barcelona ha presentat el documental ‘ARI. Una història d’amor i vida’, que explica la història de l’Ariana Benedé, l’Ari, i de com un grup de professionals del Clínic-IDIBAPS van aconseguir que la teràpia CAR-T fos una realitat a l’hospital. El documental estarà disponible a la plataforma 3cat. En el marc d’aquesta presentació, el Clínic-IDIBAPS ha anunciat un nou assaig clínic pioner al món amb un nou CAR-T per al limfoma, l’ARI-0003. Es tracta d’un CAR-T dual i va dirigit a dues dianes terapèutiques presents en les cèl·lules malignes: CD-19 i BCMA. És la suma dels dos CAR-T que l’hospital ja té, l’ARI-0001, dirigit contra el receptor CD-19 dels limfòcits, i l’ARI-0002h, que té com a diana el receptor BCMA i que s’utilitza per al tractament del mieloma. En aquest assaig participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma. Carles Aguilar entrevista al Dr. Álvaro Urbano, Hematòleg Hospital Clínic i Coordinador del Projecte CAR-T.

Abaixar la tapa del vàter és una qüestió de salut. Un estudi publicat a la revista Nature aerta que estirar la cisterna amb el vàter al descobert serveix per expulsar virus i bacteris fins a gairebé dos metres de distància. A més hi ha un estudi sobre això. Un grup d'investigadors americans de la Universitat de Colorado es van proposar mesurar l'impacte d'estirar la cadena amb la tapa del vàter aixecada. Per dur a terme l'estudi van fer servir dos làsers, un vàter i càmeres de mesura i anàlisi. Els resultats, publicats van sorprendre fins i tot els mateixos investigadors. Esperaven que en estirar la cadena, per la pròpia força de l'aigua de la cisterna, sortissin comiats petites gotes d'aigua que suressin al voltant de la tassa. Però el que es van trobar és que sortien comiats amb gran força fins a una alçada d'1,5 metres, i viatjant a més a velocitats que arribaven a superar els dos metres per segon. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent. L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut, gairebé la meitat dels europeus desconeixen les característiques fonamentals de l'àcid acetilsalicílic (47% ) o del paracetamol (42%). Els espanyols manifesten que les raons principals per prendre analgèsics són el mal de cap (70%), els refredats (45%), dolors dentals (39%), mals d'esquena (38%) i dolors musculars (36%). Per gènere, les dones són les que més els utilitzen per al mal de cap (76%) davant d'un 64% dels homes, mentre que un 37% els utilitzen per pal·liar els dolors menstruals. Només un 6% de les dones afirma no prendre mai analgèsics, xifra que es doblega en el cas dels homes, amb un 13%. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

Segons la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 25 de gener de 2024, les persones que van signar o van cancel·lar seva hipoteca abans del juny de 2019, poden reclamar la devolució de les despeses de constitució i cancel·lació, considerades abusives i nul·les pel Tribunal Suprem l'any 2015. Poden reclamar els consumidors que van signar o van cancel·lar la hipoteca abans del juny de 2019 i que van pagar les despeses de gestoria, notaria, registre, taxació i comissió d’obertura. No hi ha una data límit única i concreta per a tothom i serà diferent per a cada persona afectada. La sentència del TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries a l’entitat bancària. El TJUE aclareix que el termini per reclamar les despeses hipotecàries s’inicia a comptar des que el consumidor té coneixement que la clàusula és abusiva. Carles Aguilar ho comenta amb l’Albert Garreta, Advocat i Mediador de la CUS - Salut + Consum + Alimentació i del Despatx Mallart & García-Roqueta

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent

L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Diagnòstic i Tractament de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI)

Els pneumòlegs de la SOCAP estan compromesos amb el diagnòstic, atenció i investigació de les malalties respiratòries més prevalents com de les més infreqüents, com la fibrosi pulmonar idiopàtica. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Carmen Monasterio, Pneumòloga i Presidenta de la SOCAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'encefalitis és una inflamació del cervell. Hi ha diferents tipus d'encefalitis, i les infeccioses i autoimmunes són les més freqüents. Dins cadascun d'aquests grups hi ha subgrups; per exemple, es coneixen 16 encefalitis autoimmunes. En els darrers anys, s'ha après a fer el diagnòstic diferencial entre les encefalitis autoimmunes i les que no són autoimmunes. També s'han incorporat els mecanismes subjacents i com tractar els pacients. Tot i això, encara falta molt per aprendre, per exemple, diagnosticar-les i tractar-les més ràpid, millorar els tractaments, identificar marcadors de pronòstic... Són malalties curables si es diagnostiquen i tracten a temps”. Entrevistem la Dra. Thaís Armangué, Investigadora de l'IDIBAPS-Hospital Clínic i Cap de Neuroimmunologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La irrupció de la tecnologia al món laboral ha portat les empreses a disposar de noves eines que contribueixen a millorar el dia a dia i la productivitat dels professionals. Tot i això, aquestes també plantegen un desafiament a l'hora de separar la vida personal de la professional. I és que, tot i que ofereixen als treballadors una millor capacitat de conciliar, el seu ús sovint en dificulta una desconnexió total. La tecnologia pot contribuir a fer que les línies que separen les esferes laboral i personal es disseminin. Ens trobem davant d'un escenari on els treballadors es mostren potencialment operatius a tota hora, en disposar de totes les comunicacions centralitzades i a l'abast, amb què les empreses poden contactar amb els seus empleats en qualsevol moment. A més, vivim hiperconnectats als diferents canals, entre els quals hi ha xarxes socials com LinkedIn, que contribueixen a construir la nostra imatge social i reforcen el nostre valor com a professionals. Aquesta realitat ens porta a la possibilitat d'estar més temps sotmesos a l'àmbit professional, cosa que pot generar tensió social i incrementar l'estrès. Carles Aguilar entrevista Fernando Calvo, director de People & Culture de Hays al Sud d'Europa.

Els programes de rehabilitació cardíaca (CR) realitzats a casa per a pacients amb malalties cardiovasculars i supervisats per experts milloren l'adherència terapèutica. Així ho asseguren les conclusions d'un estudi que acaba de ser publicat a la revista BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation i les recomanacions de les quals han estat incorporades a la plataforma d'exercici terapèutic 10mets. Aquest treball ha valorat positivament la viabilitat i l'eficàcia d'un protocol d'exercici a casa realitzat mitjançant revisions sistemàtiques, enquestes a pacients i consens d'experts. El programa d'activitats desenvolupat, que combina exercicis aeròbics i de resistència, ha demostrat ser segur i factible per a pacients amb malaltia cardiovascular sense efectes adversos reportats. Aquest estudi subratlla la importància i la viabilitat dels programes d'exercici per a rehabilitació cardíaca a casa davant dels programes basats en hospitals. L'evidència subratlla el valor crític d'integrar l'activitat física de moderada a intensa a la vida de la gent gran post-esdeveniment cardiovascular. Parlem amb Miguel Aragón, Fisioterapeuta, Llicenciat en Educació Física i Co-Fundador de 10mets

L'obesitat, especialment la infantil, ha esdevingut un problema de salut mundial. L'estil de vida actual caracteritzat per una activitat física principalment sedentària i aliments de gran contingut calòric han portat al desenvolupament al nostre país un greu problema de salut pública, l'obesitat. D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'excés de pes i l'obesitat es defineixen com l'acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut”. La causa fonamental d’aquests trastorns metabòlics rau en un desequilibri energètic entre el nombre de calories ingerides i gastades. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) ha elaborat el Document de Posicionament de Diagnòstic i Tractament de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI) en què revisa les últimes evidències científiques respecte a aquesta malaltia pulmonar minoritària i reclama per als pacients afectats un maneig integral, amb la implicació de tots els nivells assistencials i multidisciplinar, que inclogui el tractament farmacològic habitual de la FPI, tractament no farmacològic, educació terapèutica i el maneig de totes les complicacions i comorbilitats, entre les quals figuren l'apnea del son o la depressió, així com el trasplantament pulmonar i les cures pal·liatives. Els pneumòlegs de la SOCAP estan compromesos amb el diagnòstic, atenció i investigació de les malalties respiratòries més prevalents com de les més infreqüents, com la fibrosi pulmonar idiopàtica. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Monasterio, Pneumòloga i Presidenta de la SOCAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 17/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha realitzat un estudi pioner que revela diferències significatives en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit un ictus isquèmic. Aquesta investigació destaca la importància del sexe biològic en els estudis relacionats amb els trastorns cerebrovasculars i la microbiota intestinal. L’estudi, que publica la revista European Journal of Neurology s’ha realitzat en el marc del projecte Maestro del Instituto de Salud Carlos III. L'ictus isquèmic, una malaltia cerebrovascular que causa afecció al flux sanguini del cervell, manté una connexió ben establerta amb la microbiota intestinal a través de l'eix bidireccional intestí-cervell. Fins ara, no es disposava de dades que relacionessin la microbiota intestinal amb el sexe dels pacients d'ictus isquèmic. Carles Aguilar conversa amb el Dr. Miquel Lledós, del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi.

La Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) en col·laboració amb PulseLife (abans 360 metges) ha llançat una aplicació gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient a partir de les guies clíniques. Es tracta de la primera aplicació en espanyol dirigida a detectar el risc de suïcidi a l'Atenció Primària. Per fer-ho, empra un algorisme que avalua el risc mitjançant una sèrie de preguntes curtes. En funció de les respostes, el programa mostra una taula recapitulativa amb el grau de risc suïcida en què es podria trobar el subjecte i indica suggeriments sobre com actuar. El 90% dels professionals sanitaris tracten o han tractat pacients amb patologies relacionades amb la salut mental, segons una enquesta realitzada per PulseLife i SEMERGEN. Tot i això, el 65% d'aquests professionals asseguren que no compten amb els coneixements necessaris per identificar el risc de suïcidi en els seus pacients. Carlos Aguilar parla amb la Dra. Carmen Jódar, Metge de Família i Membre de la Comissió de Salut Mental de SEMERGEN.

Celebració del Dia Mundial del Consumidor organitzat per les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya. El 15 de març d’enguany es va celebrar el Dia Mundial del Consumidor i volem explicar-los la importància de celebrar aquest dia i quines són les entitats que defensen als consumidors. En una societat de consum com la que vivim, en la que els canvis es succeeixen de manera vertiginosa celebrar el Dia del Consumidor es més que una simple celebració, es donar valor al paper que representen les associacions de consumidors defensant els nostres drets. Per primer cop les associacions de consumidors més representatives de Catalunya s’han unit per organitzar una jornada amb l’objectiu de treballar conjuntament en la defensa de tots els consumidors. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació

Des de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) i la seva secció de mama (SEDIM), davant la notícia que s'ha fet viral recentment als mitjans de comunicació sobre un test en saliva “ràpid i barat” matisen que: No és cert que aquest sistema sigui més precís que la mamografia ni que permeti una detecció primerenca del càncer de mama, tal com diu a l'article “és més precís que en la detecció del càncer de mama que la mamografia i permet una detecció primerenca de càncer de mama ”. La notícia es fonamenta en un article publicat el 13 de febrer a la revista “Journal of Vacum Science and Technology B”. Es tracta d'un estudi experimental amb 21 pacients on una eina és capaç de detectar dos biomarcadors del càncer de mama en saliva. Aquest tipus de marcadors són útils per monitoritzar una malaltia establerta quan hi ha càrrega tumoral alta i és més probable que es pugui detectar un biomarcador de càncer específic en fluids com a plasma sanguini o saliva. En cap cas, segons l'evidència científica disponible, es pot plantejar la detecció de biomarcadors en fluids a l'escenari de cribratge i prevenció secundària que requereix alta sensibilitat i especificitat per detectar el càncer de mama en un estadi subclínic abans que apareguin símptomes. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb la dra. Myriam Montes, especialista en mama de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, SERAM.

Els superbacteris maten 20 vegades més que els accidents de trànsit a Espanya. El 2023 es van produir més de 20.000 morts a Espanya per culpa dels bacteris resistents als fàrmacs, segons un nou estudi. L'any 2024 moriran a Espanya 23.303 persones a causa de bacteris multiresistents; per culpa de patògens que no responen als antibiòtics disponibles. Així ho estima un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) presentat a Madrid que destaca que la xifra de morts relacionades amb la resistència als antimicrobians és 20 vegades superior al de persones mortes en accidents de trànsit. Expliquem el tema amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del Programa

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

App gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient

La Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) en col·laboració amb PulseLife (abans 360 metges) ha llançat una aplicació gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient a partir de les guies clíniques. Es tracta de la primera aplicació en espanyol dirigida a detectar el risc de suïcidi a l'Atenció Primària. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Jódar, Metge de Família i Membre de la Comissió de Salut Mental de SEMERGEN.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Fins a un 15% de pacients amb disfuncions tiroïdals tenen els paràmetres hormonals ajustats, però “segueixen sense trobar-se bé”

Les alteracions que comporten les malalties relacionades amb el tiroide afecten en gran mesura els pacients, també a nivell psicològic, arribant fins i tot a comprometre'n la qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Galofré, membre de l'Àrea de Tiroide de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública sobre un estudi que relaciona el menjar brossa, la manca d'activitat física i el deteriorament del cervell.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

L’anomenada prescripció diferida d'antibiòtics és una estratègia per reduir l'ús inadequat d'aquests medicaments, que pot ser útil para fer front al del greu problema mundial que suposa el creixement de les resistències bacterianes. Aquesta estratègia ha demostrat ser lleugerament més eficient que la prescripció immediata i la no prescripció antibiòtica i és percebuda com una eina útil pels professionals en situacions d’incertesa, segons dos nous estudis publicats per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau i el Centre Cochrane Iberoamericà. En el primer estudi, els investigadors van dur a terme una anàlisi de cost-efectivitat, comparant la prescripció diferida respecte a la prescripció immediata i la no prescripció d'antibiòtics. L'anàlisi va incloure dades d'un assaig clínic realitzat pel mateix grup d'investigadors, mostrant que la prescripció diferida era lleugerament més eficient que la prescripció immediata i que la no prescripció d'antibiòtic. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pablo Alonso, Director de l'Àrea d'Epidemiologia i Salut Pública i Atenció Primària de l’IR Sant Pau, investigador del Centre Cochrane Iberoamericà i investigador principal d’aquesta línia de treball.

L’Institut Nacional d’Estadística ha registrat un nou màxim històric d’envelliment Espanya. A dia d'avui, es comptabilitzen 137 persones més grans de 64 anys per cada 100 menors de 16, fet que suposa un índex d'envelliment del 137% (3,7 punts percentuals respecte a les dades del 2022). Aquest percentatge posa sobre la taula un dels grans problemes a què hem de fer front com a societat: el repte demogràfic. En aquest sentit es plantegen qüestions com: Com es cobriran les necessitats específiques de la nostra gent gran en els propers anys?, Està el sector sociosanitari preparat per fer front a aquest desafiament?, quins problemes estructurals planteja aquesta realitat?, quin paper juguen les residències de gent gran davant d'aquesta problemàtica? Carles Aguilar entrevista Alberto Sarmini, Director Territorial de la Zona de Catalunya de DomusVi.

Les alteracions que comporten les malalties relacionades amb el tiroide afecten en gran mesura els pacients, també a nivell psicològic, arribant fins i tot a comprometre'n la qualitat de vida. A tothom li fa mal, de vegades, un queixal, el cap, l'esquena, però si es pateix hipotiroïdisme, aquestes malalties s'atribueixen a aquesta patologia, per la qual cosa es produeix un cercle viciós. Així, els pacients amb hipotiroïdisme senten cansament, fatiga, manca d'ànim i tenen tendència a un baix estat d'ànim, per la qual cosa els símptomes se solapen i poden assemblar-se als de les patologies psiquiàtriques, però no existeix evidència científica que desemboqui en una depressió. I el mateix passa de forma inversa, ja que no hi ha constància que la depressió pugui causar alteracions al tiroide. Els símptomes es poden confondre, però no vol dir que una persona que tingui hipotiroïdisme irremeiablement hagi de patir una depressió ni al contrari. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Galofré, membre de l'Àrea de Tiroide de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 3/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. És recomanable raspallar-se les dents tres vegades al dia, especialment abans d'anar a dormir, encara que a la pràctica el 56% dels espanyols ho fa només una o dues vegades. La càries dental afecta unes 35 milions de persones al nostre país, cosa que la converteix en una de les malalties comunes més esteses, amb incidència a totes les franges d’edat. Per la seva banda, la periodontitis, que és una infecció greu de les genives, la pateixen aproximadament 9 milions de persones, segons el Consell General de Dentistes de Espanya. Què fem malament i quins consells hem de seguir per mantenir la nostra boca sana? Ho comentem amb Baptiste Chailan, Director mèdic d'Instituts Odontològics.

Fem referència a un esdeveniment dirigit a abordar el paper que pot tenir la innovació en tecnologia, i especialment la Intel·ligència Artificial, en la millora de la qualitat de l'assistència sanitària i en la humanització dels processos. S'han analitzat quines són les implicacions de la integració de la IA a la sanitat i la seva influència en qüestions com la relació medico-pacient, l'optimització i agilització dels processos assistencials i les millores en el diagnòstic d'algunes patologies. A causa de l'acceleració de la integració de les eines d'Intel·ligència Artificial al sector de la salut, els especialistes coincideixen que el seu impacte dins dels processos assistencials serà un dels principals temes d'anàlisi i debat en els propers anys. La seva aplicació suposarà una revolució, especialment en les relacions entre pacients i institucions mèdiques. Carles Aguilar parla amb José María Lasalle, Professor de Filosofia del Dret i Conseller Sènior d'Evercom.

Psicòlogues d'UIC Barcelona adverteixen de la importància de la detecció i la intervenció precoç del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme. Diagnosticar el trastorn com més aviat millor és fonamental per tractar de pal·liar la simptomatologia i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. Les especialistes reclamen més formació especialitzada entre el personal docent i lamenten que l'escola inclusiva sigui encara una assignatura pendent. Amb el suport adequat i gràcies a l'escola inclusiva, els nens amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme d'alt funcionament poden tenir èxit acadèmic i assolir el màxim potencial. En l'actualitat, els tractaments “més eficaços” en el cas del TEA d'alt funcionament inclouen un “foment de la comunicació i del llenguatge, tècniques de modificació de conducta, entrenament en habilitats socials, involucrant la família a la teràpia perquè puguin donar suport al nen en el seu desenvolupament”, com expliquen les dues psicòlogues. Les intervencions més efectives són les que es fan en el context natural del nen i de la manera més intensiva possible perquè les habilitats apreses es puguin generalitzar a la vida diària. Carles Aguilar entrevista a Susana Pujol, Psicòloga Clínica i Docent del Grau en Psicologia de la UIC Barcelona.

El sobrepès augmenta dues vegades la possibilitat de desenvolupar hipertensió arterial, per la qual cosa és necessari un canvi en els hàbits. Les persones amb sobrepès tenen una probabilitat de desenvolupar hipertensió arterial d'almenys dues vegades més gran que les de pes normal. L'obesitat està íntimament relacionada amb la hipertensió, i és present en el 26% dels casos d'hipertensió en homes, 28% en les dones, en el 23% dels de malaltia coronària en homes i en el 15% en dones”. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La XX edició de la reunió Controvèrsies i Novetats a Al·lèrgia (CYNA) ha acollit més de 420 experts en Al·lergologia a Madrid i l'assistència en línia a prop de 200. En aquesta edició els temes principals que s'han tractat han estat l'al·lèrgia a aliments emergents, l'asma, l'al·lergo-oncologia i les malalties rares de origen eosinofílic. A la trobada CYNA d'aquest any també s'han tractat qüestions sobre al·lèrgens alimentaris emergents En concret, la reunió d'aquest any ha tractat l'al·lèrgia a aliments que poden sorgir com a conseqüència dels canvis dietètics, alguns relacionats amb consideracions mediambientals, com el canvi climàtic i el efecte hivernacle o la petjada de carboni, que afavoriran l’augment del consum de vegetals i una reducció en el consum de carns de mamífers, i la introducció d'insectes com a font de proteïnes. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joaquín Sastre Domínguez, Cap del Servei d'Al·lèrgia de la Fundació Jiménez Díaz.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

La importància de la detecció i la intervenció precoç del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme.

Psicòlogues d'UIC Barcelona adverteixen de la importància de la detecció i la intervenció precoç del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme. Diagnosticar el trastorn com més aviat millor és fonamental per tractar de pal·liar la simptomatologia i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. Les especialistes reclamen més formació especialitzada entre el personal docent i lamenten que l’escola inclusiva sigui encara una assignatura pendent. Amb el suport adequat i gràcies a l'escola inclusiva, els nens amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme d'alt funcionament poden tenir èxit acadèmic i assolir el màxim potencial. Carles Aguilar entrevista a Susana Pujol, Psicòloga Clínica i Docent del Grau en Psicologia de la UIC Barcelona.