EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 3/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. És recomanable raspallar-se les dents tres vegades al dia, especialment abans d'anar a dormir, encara que a la pràctica el 56% dels espanyols ho fa només una o dues vegades. La càries dental afecta unes 35 milions de persones al nostre país, cosa que la converteix en una de les malalties comunes més esteses, amb incidència a totes les franges d’edat. Per la seva banda, la periodontitis, que és una infecció greu de les genives, la pateixen aproximadament 9 milions de persones, segons el Consell General de Dentistes de Espanya. Què fem malament i quins consells hem de seguir per mantenir la nostra boca sana? Ho comentem amb Baptiste Chailan, Director mèdic d'Instituts Odontològics.

Fem referència a un esdeveniment dirigit a abordar el paper que pot tenir la innovació en tecnologia, i especialment la Intel·ligència Artificial, en la millora de la qualitat de l'assistència sanitària i en la humanització dels processos. S'han analitzat quines són les implicacions de la integració de la IA a la sanitat i la seva influència en qüestions com la relació medico-pacient, l'optimització i agilització dels processos assistencials i les millores en el diagnòstic d'algunes patologies. A causa de l'acceleració de la integració de les eines d'Intel·ligència Artificial al sector de la salut, els especialistes coincideixen que el seu impacte dins dels processos assistencials serà un dels principals temes d'anàlisi i debat en els propers anys. La seva aplicació suposarà una revolució, especialment en les relacions entre pacients i institucions mèdiques. Carles Aguilar parla amb José María Lasalle, Professor de Filosofia del Dret i Conseller Sènior d'Evercom.

Psicòlogues d'UIC Barcelona adverteixen de la importància de la detecció i la intervenció precoç del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme. Diagnosticar el trastorn com més aviat millor és fonamental per tractar de pal·liar la simptomatologia i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. Les especialistes reclamen més formació especialitzada entre el personal docent i lamenten que l'escola inclusiva sigui encara una assignatura pendent. Amb el suport adequat i gràcies a l'escola inclusiva, els nens amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme d'alt funcionament poden tenir èxit acadèmic i assolir el màxim potencial. En l'actualitat, els tractaments “més eficaços” en el cas del TEA d'alt funcionament inclouen un “foment de la comunicació i del llenguatge, tècniques de modificació de conducta, entrenament en habilitats socials, involucrant la família a la teràpia perquè puguin donar suport al nen en el seu desenvolupament”, com expliquen les dues psicòlogues. Les intervencions més efectives són les que es fan en el context natural del nen i de la manera més intensiva possible perquè les habilitats apreses es puguin generalitzar a la vida diària. Carles Aguilar entrevista a Susana Pujol, Psicòloga Clínica i Docent del Grau en Psicologia de la UIC Barcelona.

El sobrepès augmenta dues vegades la possibilitat de desenvolupar hipertensió arterial, per la qual cosa és necessari un canvi en els hàbits. Les persones amb sobrepès tenen una probabilitat de desenvolupar hipertensió arterial d'almenys dues vegades més gran que les de pes normal. L'obesitat està íntimament relacionada amb la hipertensió, i és present en el 26% dels casos d'hipertensió en homes, 28% en les dones, en el 23% dels de malaltia coronària en homes i en el 15% en dones”. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La XX edició de la reunió Controvèrsies i Novetats a Al·lèrgia (CYNA) ha acollit més de 420 experts en Al·lergologia a Madrid i l'assistència en línia a prop de 200. En aquesta edició els temes principals que s'han tractat han estat l'al·lèrgia a aliments emergents, l'asma, l'al·lergo-oncologia i les malalties rares de origen eosinofílic. A la trobada CYNA d'aquest any també s'han tractat qüestions sobre al·lèrgens alimentaris emergents En concret, la reunió d'aquest any ha tractat l'al·lèrgia a aliments que poden sorgir com a conseqüència dels canvis dietètics, alguns relacionats amb consideracions mediambientals, com el canvi climàtic i el efecte hivernacle o la petjada de carboni, que afavoriran l’augment del consum de vegetals i una reducció en el consum de carns de mamífers, i la introducció d'insectes com a font de proteïnes. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joaquín Sastre Domínguez, Cap del Servei d'Al·lèrgia de la Fundació Jiménez Díaz.

Redacción

catalunya | 03.03.2024 14:44