Temas

dermatitis atópica

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El nostre estil de vida contribueix a tenir càncer? Tot i que tots sabem que fer activitat física és beneficiós per a la nostra salut, la realitat és que a Espanya el 37% de la població es declara sedentària en el seu temps lliure, segons l'última Enquesta Nacional de Salut realitzada cada 5 anys per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els motius que justifiquen que el nostre país sigui un dels més sedentaris d'Europa segons l'enquesta realitzada per Ipsos al costat del World Economic Forum (a la quarta posició de la llista de 29 països, darrere d'Itàlia, Polònia i França) són principalment la manca de temps, segons els enquestats, a causa de les llargues jornades laborals al nostre país, així com un major ús de pantalles en el temps de lleure. Carles Aguilar parla amb Marina Morato, Tècnic de Prevenció de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l’autocuració, és a dir, un sistema en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre

L’equilibri de la microbiota intestinal pot estar subjecte a molts factors. L'alimentació és el factor principal que tenim al nostre abast per equilibrar l'estat de la microbiota intestinal. Ara, una nova revisió, liderada per SEMiPyP, en col·laboració amb Activia, conclou que els probiòtics són un dels pilars clau per contribuir a modular la microbiota intestinal i prevenir les complicacions que apareixen quan la microbiota no està en equilibri. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guillermo Álvarez-Calatayud, Pediatre de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i President de la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP)

La dermatitis atòpica és la patologia inflamatòria crònica més freqüent a la infància, afectant un 20% de la població pediàtrica i el 3% dels adults. El principal símptoma de la dermatitis atòpica és la picor intensa i persistent, la qual cosa afecta la qualitat de vida i el son dels afectats, cosa que provoca problemes de rendiment escolar i familiar. A més, la malaltia també sol manifestar-se en forma d'èczemes, els quals poden sobreinfectar-se i produir lesions molt visibles a nivell cutani. Per tot això cal diagnosticar precoçment els pacients, una tasca en què els farmacèutics poden jugar un paper important. Per això és molt important que s'escolti els pacients i ser-hi propers per poder derivar-los al metge en cas necessari.

L'aterosclerosi és un fenomen patològic focal que afecta les grans artèries, principalment l'aorta i les coronàries, caròtides, ilíaques i femorals. El desenvolupament de l'afecció vascular es caracteritza per un començament d'hora anomenat fatty streak o estria greixosa. Amb el pas dels anys aquest procés, que és considerat reversible, incrementa la seva acumulació lipídica i en l'adolescència ja es presenten les primeres lesions fibroses. En els anys següents, aquestes plaques s'engrandeixen i es modifiquen, i en la majoria dels casos tots aquests processos cursen asimptomàtics: l'ulceració de la placa, el trencament i la trombosi són el que precipita l'esdeveniment clínic. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Segons les autoritats sanitàries d'aquest país, a Espanya la prevalença de l'obesitat és del 14,5%, mentre que la del sobrepès puja al 38,5%. És a dir, un de cada dos adults presenta un pes superior al recomanable. A nivell mundial, l'OMS estima que uns 650 milions d'adults pateixen obesitat. Les persones són cada cop més conscients dels problemes de salut associats amb l'obesitat. Tot i les campanyes de salut pública, però, els mites continuen i molts d'ells impulsen l'estigma que pot afectar la salut mental de les persones amb obesitat. Per això és important abordar i conèixer aquests mites.

ATOPIA ¿QUE ES Y COMO SE TRATA?

La Farmacia en Casa

En el espacio La Farmacia en Casa de Onda Cero, hablamos de la Atopia en su día mundial, de la mano de Blanca Suárez, Formadora Colegial del Colegio de Farmacéuticos de Ciudad Real.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut i la malaltia són el resultat de la interacció de diversos factors que transcendeixen la genètica, com ara la situació socioeconòmica, nivell d'educació, lloc de residència i habitatge, entorn laboral, xarxa de relacions socials i familiars, així com la capacitat per accedir als serveis sanitaris. Es coneixen com a determinants socials en salut (DSS) tots aquells aspectes que condicionen l'existència de desigualtats amb impacte en la salut i l'esperança de vida de les persones. Parlem amb Cristina Nadal, Directora Executiva de Policy de MSD a Espanya

En diferents ocasions hem tractat el tema de la salut i dels serveis sanitaris des de la vessant mèdica, d'infermeria, de la pròpia administració però encara no ho hem fet des del vessant de la farmàcia o millor dit de l’oficina de farmàcia ara ho esmenarem tot parlant amb una persona que representa a una gran part de les oficines de farmàcia a Catalunya. El Sr. Antoni Torres, President de la La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), ens explica quina es la situació que viuen, que pateixen i com consideren que les farmàcies podrien ajudar a millorar el sistema de salut especialment de l’Assistència Primària a Catalunya

Davant l'envelliment de la població mundial, l'artrosi es fa cada cop més present i provoca grans limitacions i minva en la qualitat de vida de les persones. No tothom es pot beneficiar d'una pròtesi per motius diferents: massa joves, massa grans, massa risc per algunes malalties com les coronàries, diabetis o similars. És per això que l'objectiu de la medicina regenerativa consisteix a proveir de qualitat de vida les persones, sense importar edat ni les seves patologies. Ens ho explica el Dr. Humberto loscertales, Director de Medicentre.

Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les raons analitzant els factors principals. Més concretament, la darrera Enquesta Europea de Salut a Espanya, realitzada entre el 2019 i el 2020, apunta que la prevalença dels trastorns depressius en dones duplica la dels homes: 7,1 % davant el 3,5 %. A més, els casos greus en dones tripliquen els que es donen entre els homes: per cada cas de gravetat en homes, se'n compten 3,5 entre dones. Quina explicació tenen aquestes xifres? Són realment més «forts» els homes i més «dèbils» les dones?

El 79% de les persones amb dermatitis atòpica (DA) veuen afectades les activitats de la seva vida quotidiana a causa d'aquesta malaltia sistèmica i crònica de la pell, amb una alta implicació en la qualitat de vida dels qui la pateixen i moltes vegades banalitzada. infravalorada per la societat. La DA ha estat catalogada durant molt de temps com una malaltia cutània superficial sense importància, però la realitat és que aquesta patologia va més enllà de la pell. La seva naturalesa crònica i recurrent afecta en gran mesura el benestar i la qualitat de vida dels qui la pateixen, especialment en la seva forma més greu, per això és fonamental evitar-ne la banalització i donar-la a conèixer socialment. Carles Aguilar entrevista Marc Fernández, pacient i membre de l'Associació d'Afectats per la Dermatitis Atòpica: AADA.

CON PATRICIA RODRÍGUEZ

Más de Uno Oviedo 25/11/2022

Este viernes en Más de Uno Oviedo hemos hablado con la secretaria de mujeres de la Federación de servicios a la ciudadanía de CCCOO, Victoria Zabaleta, de la campaña que realizan en la plaza de la Escandalera con motivo del 25N. Les adelantamos la concentración que tendrá lugar mañana en Las Campas convocada por la asociación vecinal y la Plataforma "Hay alternativas sostenibles! en contra de la Ronda Norte. Les hemos contado el día nacional de la dermatitis atópica que se celebra este domingo junto a una de las personas afectadas por esta patología. Como cada viernes nuestro Chef, Pablo García nos ha ofrecido la receta gastronomica de la sidrería El Ferroviario para el fin de semana, y desde Asturias Capital mundial de la poesía, Juan García nos ha traído a un colaborador muy especial, el Alcalde de Oviedo, Alfredo Canteli, ha leído en nuestra sintonía un poema de Graciano García.

EN BUENAS MANOS

¿Cómo minimizar los efectos de la dermatitis atópica?

La Dra. Montse Salleras, jefa de Servicio de Dermatología del Hospital Universitari Sagrat Cor nos explica que, aunque es más frecuente en niños, se manifiesta a cualquier edad. Los síntomas van desde una simple piel seca, a un picor intenso, (sobre todo durante la noche), pasando por placas rojas en diversas áreas del cuerpo, piel engrosada, agrietada y escamosa.

Podcast de Onda Cero Asturias para "padres novatos"

02x35: Cuidado de la piel

Una piel sana se cuida desde la infancia. A los 4-5 años tendremos una piel considerada ideal, pero a partir de ese momento la cosa se complica. A los 10-12 años ya se considera que su piel es adulta. Cuando aparezca una lesión debe ser revisada por un especialista porque es algo vital.

24 de Marzo

Programa Más de Uno Valdepeñas

Aquí está el programa de hoy para la comarca de Valdepeñas y tiene mucho de mucho, aunque a faltado un poco de todo lo demás.