Temas

Novartis

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". L’ús tan intensiu que fem de les telecomunicacions, és a dir, els serveis de telefonia i internet, fa que tradicionalment aquest sector sigui un dels que més reclamacions genera per part dels consumidors. Per saber més sobre el tema i evitar possibles incidències quan contractem o usem aquests serveis, parlem amb Julià Guimerà, Cap del Servei d’Informació i Formació de l’Agència Catalana del Consum.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha posat en marxa a les escoles de la ciutat un programa d’educació emocional dirigit a infants de P3, P4 i P5. El programa 1,2,3, emoció! planteja activitats a l’aula, a l’entorn escolar fora de l’aula i en el marc de les famílies per treballar, al llarg del curs, el desenvolupament de les habilitats emocionals al voltant de temes com l’autoestima, la justícia i l’assetjament, o la pèrdua i la mort, entre d’altres. Els equips docents que l’implementen realitzen una formació en línia impartida per l’ASPB on es treballen coneixements bàsics d’educació emocional i especialment les pròpies competències emocionals. Carles Aguilar parla amb la Montse Bartroli, Psicòloga i Cap del Servei de Prevenció i Assistència a les Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i amb la Caterina Clotas, Tècnica en Salut Pública del mateix servei.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La DMAE humida o neovascular provoca l'aparició de nous vasos sanguinis -neovascularitzacions - que causen una acumulació de fluid sota de la retina. Afortunadament, avui dia és possible tractar-la eficaçment i aturar la seva progressió mitjançant tractaments que controlen aquesta acumulació de fluid. La clau és detectar-la el més aviat possible per evitar que els seus danys en la visió siguin irreversibles i mantenir un tractament continuat. En aquest sentit algunes de les dades que es recullen en l'informe Objectiu DMAE són aquestes: més de 800.000 persones pateixen DMAE a Espanya; és la primera causa de ceguesa legal al país i encara molt desconeguda; el perfil mitjà del pacient és el d'una dona de 72 anys; el 25% dels majors de 75 anys tenen DMAE; passen 6,4 mesos fins al diagnòstic i 10 mesos en pacients que viuen en entorn rural; l'impacte emocional i pèrdua d'autonomia de les persones grans i en el seu entorn és un factor molt preocupant; el 49% de les persones amb DMAE necessiten un cuidador; és important potenciar el suport psicològic; el 70% dels pacients tenen por a quedar-se cecs i se senten sense recursos; és una malaltia infratractada i es destaca la importància del seguiment del tractament. Carles Aguilar entrevista al Dr. Alfredo Adán, Director de l’Institut d’Oftalmologia del Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic d’Oftalmologia de la Universitat de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La pandèmia provoca un augment de la freqüència i la intensitat del mal de cap en pacients amb migranya. Aquest empitjorament estaria relacionat amb l'ús de màscares, el confinament i l'ansietat generada per l'actual crisi sanitària. És important que els pacients siguin conscients que la migranya és una patologia molt discapacitant que requereix tractament i seguiment per part del neuròleg. Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Pozo, Cap del Grup de Cefalea i Dolor Neurològic de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En Àrea de Consum volem aprofitar la celebració del Dia Mundial d’Internet per parlar-ne amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, ja que és un dels organismes de la Generalitat de Catalunya que està implicat en la sensibilització per fomentar comportaments més segurs a la xarxa. Carles Aguilar entrevista a la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Ens trobem davant d'una situació global que està afectant bona part dels països industrialitzats, la situació és tal que molts experts no confien gaire en el futur d'Europa. Però per a la majoria de nosaltres el més important és que l'estabilitat de les petites economies es pot veure molt afectada. A priori, es podria pensar que en situacions extremes els llaços familiars i comunitaris s'estrenyen, com a forma d'intentar trobar la millor solució possible. Però quan la família està endeutada i els pares tenen múltiples preocupacions al cap, la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic del programa

“Tu retina Importa” és un programa de suport a centres sanitaris de tot Espanya per minimitzar els efectes de la COVID-19 en el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients amb malalties de retina. Es tracta d'una iniciativa promoguda per Novartis per donar suport als centres i als professionals sanitaris en l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l’Edema Macular Diabètic (EMD). L'objectiu de TRI és minimitzar els possibles efectes negatius que la Covid-19 està causant en els pacients com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Es pretén així millorar la qualitat assistencial i l'experiència del pacient, reduir temps d'espera i optimitzar processos. Ens ho explica el Dr. Carles Barnés, Cap del Servei d'Oftalmologia al Complex Hospitalari Moisès Broggi.

En el temps de Angelini Pharma Espanya parlem sobre l'epilèpsia, els seus mites i l'estigma a què s'enfronten els pacients, la farmacoresistencia i com combatre-la, què ha canviat en els últims anys i per què segueix sent important investigar i desenvolupar fàrmacs per a l'epilèpsia. També animem a les persones a què es sensibilitzin (pacients, cuidadors, qualsevol persona que conegui a algú amb epilèpsia ...) per entre tots donar visibilitat a aquesta malaltia per aconseguir que, com passa en altres malalties com EM, càncer, etc., que els personatges públics parlen obertament d'això. Carles Aguilar parla amb la Dra. Mar Carreño, Coordinadora de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 16/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La hiperfàgia consisteix en l'augment exagerat de la gana per part de la persona afectada que fa que consumeixi una major quantitat d'aliments de la que necessita. Les persones que pateixen aquest trastorn alimentari ingereixen enormes plats d'aliments, fins i tot just després d'haver realitzat un dinar considerat normal. I això passa de forma continuada, no és un procés puntual sinó mantingut en el temps i de manera repetida. La ingestió de menjar se sol realitzar amb poca masticació, de manera ràpida i sense una clara preferència d'aliments amb alguna composició concreta, és habitual la presa de productes grassos i ensucrats. Parlem de la hiperfàgia i les seves conseqüències amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En Àrea de Consum volem comentar les darreres novetats normatives pel que fa al temps de garantia legal que tenen els productes que comprem. Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

La DMAE és una malaltia degenerativa que disminueix gradualment la visió central. És la principal causa de ceguesa legal a Espanya, on la pateixen més de 800.000 persones. L'actual situació sanitària del Covid-19 està causant efectes negatius en els pacients que pateixen aquesta i altres patologies de retina com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Per donar suport a l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i el Edema Macular Diabètic (EMD) en Hospitals de tot Espanya, Novartis ha llançat el programa "Tu Retina Importa". Parlem a fons d'aquestes patologies i del contingut de la campanya amb la Dra. Ana Martínez Palmer, Cap del Servei d'Oftalmologia del Parc de Salut Mar de Barcelona.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions en base a l’artrosi, permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Amb la cirurgia ortognàtica els cirurgians orals i maxil·lofacials tracten les alteracions de la forma, de la mida o de la posició dels ossos maxil·lars. Sempre utilitzant cicatrius invisibles a l'interior de la cavitat oral, realitzant osteotomies en els ossos de la cara per mobilitzar-los i deixar-los en la posició correcta, fixant-los de forma definitiva amb materials de titani. Amb aquestes tècniques es millora la masticació, la parla i la respiració. L'aspecte físic és important per a tots: la millora estètica que s'aconsegueix restaurant l'equilibri de la cara ajudarà a augmentar l'autoestima del pacient i a sentir-se millor. En altres paraules, a millorar la seva qualitat de vida. Carles Aguilar parla de la cirurgia de l'esquelet facial amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 05/07/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Carles Aguilar parla amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública sobre un estudi que relaciona el menjar brossa, la manca d'activitat física i el deteriorament del cervell. Continuem amb la Elisabeth Abad, Directora de l'Agència Catalana del Consum. Ja hem deixat enrere el període d’estat d’alarma i ens trobem en plena fase de represa o de “nova normalitat”, però, en què ens afecta això a l'hora de reclamar si hem pagat per serveis que no hem rebut? Tot seguit parlem dels assaigs clínics amb Javier Malpesa, Director de I + D de Novartis. Què són els assaigs clínics, quant duren, qui participa ?, Què es fa a nivell mundial en assaigs clínics contra el Covid-19 ?. Sens dubte, una bona oportunitat per poder explicar als oients quina és la seva importància per a la nostra salut garantint sempre la seguretat dels fàrmacs. El Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans ens comenta com les unitats d'endoscòpia s'han d'adequar al nou entorn després de la pandèmia del Covid-19 i augmentar el temps entre pacients, establir una distància social en sales d'espera, treballar per agendes i amb temps predeterminats, major neteja de sales i definir criteris de protecció del personal. I acabem el programa parlant amb la Soledad Berbegal, Consellera i Directora de Reputació de Marca de Actiu. Els experts adverteixen que no comptar amb un equipament correcte per al teletreball podria ocasionar problemes en la salut. L'elecció del mobiliari s'ha d'ajustar a l'espai i a les característiques físiques, personals de cada un i ha de complir els mateixos requisits de seguretat i salut que a l'oficina.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/06/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Carles Aguilar parla amb la Dra. María Inés López-Ibor que ens comenta que els professionals sanitaris que han treballat en primera línia per combatre la pandèmia de la COVID-19 han realitzat un sobreesforç laboral que pot tenir conseqüències en el seu estat emocional. Tot i que encara no hi ha dades concloents específiques sobre l'impacte de la pandèmia en la seva salut mental, es considera que serà similar a la que es produeix en situacions de desastres o catàstrofes. Continuem parlant amb la Beth Abad, Directora de l’Agència Catalana del Consum comentant l’impacte de la crisi de la COVID-19 en l’àmbit del consum, i com fan front a aquesta situació des de l’Agència per continuar protegint els consumidors i les consumidores. Després parlem amb la Dra. Maria Miranda, Coordinadora del Grau en Òptica i Optometria de la Universitat CEU Cardenal Herrera sobre el tele treball i la salut visual i donem recomanacions davant de l'ús de les pantalles: sequedat ocular, distància correcta, descansos programats, etc. El següent tema el desenvolupem amb l’Orlando Vergara, Director de Neurociències de Novartis sobre la campanya #ConexionesEM que busca enderrocar les barreres socials que creen solitud i aïllament a les persones que pateixen Esclerosis Múltiple, creant vincles i promovent que ningú s'enfronti sol a la patologia davant la situació que estem vivint per la pandèmia del coronavirus. Per cloure el programa, Carles Aguilar parla amb el Dr. Conrado Fernández, Cap del Servei de Digestiu del Hospital Universitari Fundación Alcorcón de Madrid, sobre el diagnòstic precoç i els projectes de micró eliminació que son claus per aconseguir l'eliminació total del virus de la hepatitis C.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Campanya #MuchoPorVer sobre la degeneració macular associada a l’edat

Carles Aguilar realitza una sèrie d'entrevistes que des de Burgos durant l'esdeveniment de presentació de la campanya #MuchoPorVer impulsada per Novartis per conscienciar la població sobre la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), primera causa de ceguesa en majors de 50 anys. Parlem amb Jesús Ponce, President de Novartis Espanya, la Dra. Lourdes Macías i la Dra. Maribel López Gálvez.