Temas

ESPANYA

EL BERENAR DE LA BRÚIXOLA

'Los Secretos' celebra 40 anys de música al paradís

Gairebé dues dècades després de la tràgica mort d'Enrique Urquijo, ànima de Los Secretos, el seu germà Álvaro segueix mantenint viva la flama d'aquest grup. Ara celebren 40 anys de carrera musical amb la seguretat de no haver canviat, de mantenir l'essència que els va veure néixer. Álvaro Urquijo ha vingut a berenar amb nosaltres i ens ha presentat 'Mi paraíso', el seu darrer treball.

LA CÀPSULA DEL TEMPS

Luz Casal: una icona que viu la música com el primer dia

Avui hem celebrat l'aniversari de Luz Casal en aquest programa de ràdio que tant l'estima. Va estar fa un temps amb nosaltres, de la mà d'en Lluís Soler i avui hem decidit fer viatjar la càpsula del temps sostenible de la Georgina Boixereu i Vozmediano al dia i any en el qual va néixer aquesta gallega internacional.

LES HISTÒRIES DE LA VIDA

La Brúixola 28/10/2019

Avui ha vingut a berenar amb nosaltres Corbacho. El Celestino, no, l'altre. El gran Jose Corbacho ha passat per l'estudi del programa per presentar-nos el seu nou show i per parlar del món de l'humor i dels còmics. A més, l'Adriana Díaz ens ha parlat de la castanyada i de Halloween, el mateix dia que la Laura Estrada ha remogut els morts. Tot plegat sense deixar de rebre la càpsula del temps de la Georgina Boixereu, que avui ens ha portat a 1956 i al Paseo de La Habana de Madrid. Amb la Laura Pons i l'Albert Arranz hem fet el relat de les notícies del dia.

LES HISTÒRIES DE LA VIDA

La Brúixola 24/10/2019

Avui ha visitat el programa el Dr. Bonaventura Clotet, pare de la Fundació Lluita contra la Sida. Ha berenat amb Robert Calvo, que després ha rebut a l'estudi Mònica Günther, que ha portat receptes de pizza. Amb Laura Pons ha fet el relat de les notícies del dia, que ha completat José Agustín Gómez. La Georgina Boixereu ha portat amb la seva càpsula del temps un record a Manolo Escobar. Per completar-ho tot, hi ha hagut debat amb els representants dels diferents partits polítics catalans.

LA CÀPSULA DEL TEMPS

Manolo Escobar va portar sempre Badalona al cor

Avui la Georgina Boixereu ens ha portat la seva càpsula del temps, que s'ha aturat al 2013, l'any en el qual ens va deixar Manolo Escobar. L'home que ens ha deixat un himne musical per sempre més com '¡Que viva España!', va cantar també a la seva adorada Badalona, la ciutat que el va acollir als 14 anys, quan es va traslladar a Catalunya des d'Almeria.

LA CÀPSULA DEL TEMPS

Cecilia: el mite musical que va desafiar la censura

Evangelina Sobredo (Cecilia) és encara a dia d'avui un mite a Espanya. Una dona que, bebent de músics com The Batles, Simon and Garfunkel o Bob Dylan, va aconseguir trencar molts tabús a través de la música. Entre ells, el de la violència exercida pels homes sobre les dones. Però també va plantar cara a la censura quan Espanya ja s'encaminava cap a un nou temps polític.

LES HISTÒRIES DE LA VIDA

La Brúixola 04/10/2019

Avui hem escoltat com són els pobles de l'audiència del programa, amb motiu d'aquest dia dedicat a posar en valor això que s'anomena ja 'La España vaciada'. Nosaltres també ens hem volgut fixar en la Catalunya Buida, on hi ha molts pobles abandonats. Ha vingut a berenar l'escriptora aragonesa Luz Gabás, que ens ha portat el seu darrer llibre 'El latido de la tierra'. En Xavier Abelló ens ha tornat a portar la seva mirada preclara sobre la política i en David Cervelló ha tret punxa a l'actualitat amb la seva visió personal dels fets dels darrers dies. Hem glossat la figura de Rocío Dúrcal i hem anat de ronda per Catalunya per saber quins plans podem fer aquest cap de setmana arreu del territori.

EL BERENAR DE LA BRÚIXOLA

Luz Gabás reivindica l'Espanya de les oportunitats

L'escriptora aragonesa ha escrit una història que pretén posar en valor el món rural. Un món on viu Alira, la protagonista de la seva última novela 'El latido de la tierra' (Planeta). Gabás assegura que aquesta no és una història autobiogràfica, però sí que se situa en el món en el qual es mou aquesta escriptora, que resideix a Benasque, a Huesca. Amb ella ens hem emocionat.

XAVIER ABELLÓ, A LA BRÚIXOLA

Passos perduts: El laberint sense sortida de la política nacional

En Xavier Abelló ha tornat avui divendres amb la seva secció 'Passos perduts'. Un espai de comentari i anàlisi que aquesta setmana ens ha ajudat a fer memòria de tot el què ha passat i tot el què s'ha dit per part de tota la classe política en les darreres setmanes. Però també ens ha ajudat a mirar amb més claredat l'escenari que ens deixa la situació actual, a les portes de les eleccions del 10 de novembre. Una data que també desperta molts interrogants.

L'ACTUALITAT, A FONS

Jesús Palomar, politòleg: 'Espanya no s'adapta a les necessitats democràtiques actuals'

El professor del Departament de Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret de la UB Jesús Palomar ens ha posat llum sobre la més que probable propera convocatoria electoral. Constata que el bipartidisme no ha mort a Espanya i que el què busca és mantenir el seu 'statu quo'. Precisament això manté Espanya, al seu entendre, allunyada de la salut que sí tenen altres democràcies consolidades.