La desescalada

Tot Catalunya ja està a la fase 3

El Ministeri de Sanitat diu ‘sí’ a la proposta de la Generalitat i accepta que Barcelona, àrea metropolitana i Lleida passin avui a la Fase 3 de la desescalada. El govern català, però, no vol que Catalunya s’hi quedi molt de temps i ja treballa en una nova regulació coordinada pel l’executiu de Quim Torra.

Gabriel Figueredo

Barcelona | 18.06.2020 00:00 (Publicado 12.06.2020 16:08)

Illa i Vergés, en una roda de premsa al Clínic
Illa i Vergés, en una roda de premsa al Clínic | ACN

No se sap encara quant de temps passarà tot Catalunya a la Fase 3, però previsiblement serà poc. El govern català ja va anunciar que, un cop tot el territori estigui en Fase 3 i per tant la Generalitat hagi recuperat totes les competències, s’establirà una nova regulació catalana. Una espècie de nova normalitat però coordinada pel govern. No sabem però, en què consistirà ni quines diferències hi haurà entre aquesta nova etapa i la Fase 3… El Departament de Salut en donarà els detalls al llarg del dia d’avui. Sigui com sigui, el que sí que ja s’ha recuperat és la mobilitat entre totes les zones sanitàries catalanes.

Què es pot fer a la fase 3?

Les reunions familiars i socials passen de 15 a un màxim de 20 persones. S’eliminen les franges horàries i es permeten les visites a les residències de gent gran.

Restauració i comerços

Es recupera el servei a la barra dels bars, sempre i quan es mantingui la distancia de seguretat entre clients o grups de clients de dos metres. L’aforament a l’interior dels locals és de la meitat. Les terrasses a l’aire lliure poden obrir al 75% de la seva capacitat. Pel que fa als comerços, poden obrir sense límit de superfície però l’aforament no pot superar el 50%. A les zones comunes dels centres comercials, l’aforament màxim és del 40%. També és a la fase 3 quan hotels i allotjaments turístics ja poden obrir les seves zones comunes, també amb la meitat de la seva ocupació. Les activitats grupals dins dels hotels no poden superar el màxim de 20 persones. Les discoteques i bars d’oci nocturn poden obrir fins a un terç de l’aforament. No està permet ballar i molts locals han optat per instal•lar taules i cadires en aquesta zona.

El món de la cultura

Teatres, cinemes i auditoris poden obrir amb la meitat del seu aforament, sempre i quan disposin de butaques preassignades. Els espectacles a l’aire lliure podran participar un màxim de 800 persones. Els museus i biblioteques també podrir a la meitat de la seva capacitat. Poden reobrir els centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament màxim del 50 %, que s’ha de limitar a un terç en el cas d’atraccions i espais tancats.