La política catalana, pendent de nou de la justícia

El Suprem debatrà el recurs de Torra a la seva condemna per desobediència el 17 de setembre

El Tribunal Suprem ha fixat pel proper 17 de setembre la vista per resoldre el recurs del president Quim Torra. Un recurs que Torra va presentar contra la sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el condemna a un any i mig d'inhabilitació per haver desobeït les ordres de la Junta Electoral Central de despenjar la pancarta dels presos del balcó del Palau de la Generalitat. Aquesta vista marcarà el calendari electoral a Catalunya, ja que si Torra és condemnat amb sentència ferma perdrà la seva potestat per convocar els comicis.

Gabriel Figueredo

Barcelona | 12.06.2020 08:05 (Publicado 11.06.2020 17:41)

Pancarta de apoyo a los presos en el Palau de la Generalitat
Pancarta de apoyo a los presos en el Palau de la Generalitat | Atresmedia

Després el Suprem hagi anunciat la data de la vista sobre la inhabilitació pel 17 de setembre, Catalunya i Esquerra han donat el seu suport a Quim Torra reivindicant la llibertat d’expressió. El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha demanat al Suprem que rectifiqui la condemna i ha evitat posicionar-se sobre un possible relleu de Torra. El també coordinador nacional d'Esquerra ha assegurat que totes les decisions es prendran conjuntament, en al·lusió també a la data de les eleccions.

L'oposició qüestiona el lideratge de Torra

De la seva banda, el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, considera que Torra està deslegitimat i ha apuntat que és un "hàndicap" que el president de la Generalitat vulgui liderar la taula del diàleg en aquestes circumstàncies. Unes paraules que el propi Torra ha contestat a les xarxes socials. "Per mi, un hàndicap és que vosaltres (els comuns) formeu part d'un govern que nega que Catalunya exerceixi l'autodeterminació".

El líder de En Comú Podem en el Congreso, Jaume Asens
El líder de En Comú Podem en el Congreso, Jaume Asens | EFE

La líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha lamentat que el calendari electoral depengui del calendari judicial per culpa de l'actitud de Torra i ha instat el president català a acatar el veredicte del Suprem.