En aquest sentit, el director del Projecte home reconeix que ni les entitats ni l’administració han estat capaces d’arribar a aquest col·lectiu. “Ho porten més d’amagat, hi ha més estigma social a l’hora de reconèixer aquest problema i, a més, moltes vegades, si una dona reconeix que té problemes de drogues pot perdre els fills”, són els arguments que, segons Oriol Esculies, explicarien aquest baix percentatge de dones que demanen ajuda.
Esculies també ha explicat que, amb la desescalada, ha augmentat la demanda d’ajuda. Concretament, un 19% respecte el juny del 2019. El director de Projecte Home ha afirmat que el confinament ha tingut aspectes positius i negatius. D’una banda, ha servit per prendre més consciència del problema però, de l’altra, també ha propiciat recaigudes, efectes en la salut mental o l’increment d’altres drogues més accessibles, com l’alcohol.
De cara als propers mesos, Esculies admet que la reinserció socials de les persones amb problemes d’addicció a les drogues serà més complicada per la crisi econòmica derivada de la pandèmia: “Restablir relacions socials amb persones, reactivar estudis per reciclar-se o trobar una feina digna són fonamentals en el procés d’integració i molt en temo que aquesta crisi afectarà els col·lectius més vulnerables, entre ells, les persones amb problemes de drogues”.
L’informe del 2019 també constata que la cocaïna continua sent la droga més consumida pels que demanen ajuda a Projecte Home. Gairebé un 48% dels casos. “En l’àmbit europeu, Barcelona ja és la primera ciutat on s’han trobat més restes de cocaïna en les aigües residuals”, adverteix Escolies.