Tárrega, Escultor Ortells, Angelina Abad i Dolores Cano fills predilectes
La junta de portanveus ha decidit el nom de les distincions.
El guitarrista Francesc Tàrrega, l'escultor José Ortells, la poetessa Angelina Abad i la matrona Dolores Cano Royo s'incorporaran de manera oficial a l'elenc de Fills Predilectes de la ciutat. La Junta de Portaveus celebrada la setmana passada va mostrar la seua unanimitat per al reconeixement de la matrona, que se suma així a l'acord recent per a oficialitzar els honors a Ortells, Abad i Tàrrega.
Angelina Abad Cantavella (1893-1965). Mestra, escriptora i poetessa, va participar de manera activa en els cercles culturals del moment, relacionant-se amb els intel•lectuals de l'època. Va col•laborar amb periòdics i revistes, escrivint articles, cròniques i poesies. Acudia a tots els esdeveniments socials i culturals als quals era convidada, sempre molt arrelada al seu Vila-real natal. En 1928 va ser homenatjada en l'Ateneu de Castelló.
José Pascual Ortells López (1887-1961). Amb 16 anys, comença estudis a l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i, abans dels 20, ja havia participat en exposicions col•lectives a Madrid i Barcelona. Durant la seua trajectòria, plena de reconeixements i premis, aconsegueix una beca de la Real Academia de San Fernando que li va permetre viure cinc anys a Roma i a París, i, en 1941, obté per oposició una plaça d'Escultor Anatòmic a la facultat de Medicina de la Universitat de Madrid. La seua obra pot veure's en ciutats de tota Espanya i va participar en exposicions en galeries i museus d'Europa i Sud-amèrica. Al final de la seua vida, va passar més temps a Vila-real i l'Ajuntament li va facilitar un estudi i un lloc de residència a l’ermitori de la Mare de Déu de Gràcia. Pocs mesos abans de morir, el Govern d'Espanya el nomena Comendador de la Orden Civil d'Alfons X el Savi.
Francesc d'Assís Tàrrega i Eixea (1852-1909). Reconegut com un autèntic geni de la guitarra, és encara hui admirat i reconegut com el vila-realenc més internacional. En les seus gires com a instrumentista, va recórrer Espanya, França, Anglaterra, Itàlia i Suïssa. També va destacar com a mestre i, principalment, com a compositor, amb peces úniques que donen al mestre la seua talla d'universalitat i immortalitat. Les obres més conegudes de Tàrrega han sigut instrumentades per a orquestra, com ‘Capricho árabe’ i ‘Recuerdos de la Alhambra’, i han inspirat a músics actuals com Mike Oldfield, Shakira o Silvio Rodríguez.
Dolores Cano Royo (1858-1925). Pertanyent a una saga de matrones (la seua mare, Bàrbara Royo, i la seua àvia, María Ferrer, ja ho van ser), va ser una de les primeres dones a obtenir el títol d'Infermeria en la Universitat de València, revalidant el títol de matrona en 1891. La seua formació li va permetre introduir les innovacions europees en el camp de la higiene i, gràcies a la seua activitat, les dones de Vila-real de finals del segle XIX i principis del XX van poder tenir parts més segurs, reduint-se considerablement la mortalitat per febre puerperal, així com la mortalitat infantil.