Sequera

Catalunya s'aboca a l'emergència per sequera

Catalunya es prepara per encendre el semàfor vermell per sequera a bona part del territori. La Generalitat vol avançar-se a la situació d’emergència i declararà la setmana vinent un “estadi intermedi d'emergència”. Mai a la historia s’havia viscut una sequera tan greu com aquesta, insisteixen des de l’Agència Catalana de l’Aigua, i les previsions a curt termini són “pèssimes”.

Marcos Díaz

Barcelona | 14.11.2023 16:04

Pantà de la Gavaresa (Osona)
Pantà de la Gavaresa (Osona) | ACN

L’emergència per sequera és a la “cantonada”, en paraules del director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, però per fer una transició cap a aquest nou escenari, el Govern aprovarà la propera setmana la preemergència al sistema Ter-Llobregat.

On afectarà la preemergència?

Aquesta nova fase afectarà l'àrea de Barcelona i de Girona, on viuen uns cinc milions de persones i hi ha més activitat comercial i industrial. Samuel Reyes ha remarcat que “l'esforç que es pot fer des de la regió metropolitana en benefici de la resta de comarques és molt important”.

Crida a l'estalvi

Aquest episodi s’allargarà fins a finals d’any, quan l'Agència Catalana de l'Aigua es preveu que els embassaments ja estiguin per sota del 16% i es declari l'emergència. El director de l’ACA ha fet una crida a l’estalvi.

El director de l'ACA demana “marcar-nos un objectiu de 90 litres per persona i dia” i “fora de casa intentar el màxim d'estalvi per fer un consum eficient de l'aigua a l'oficina, al gimnàs, al restaurant... sigui on sigui”.

L'ACA no es partidària de talls en el subministrament

Reyes no ha avançat quines seran les noves restriccions, però considera que fer talls d'aigua “no seria la millor solució”. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua és partidari de “baixar la pressió de les xarxes” perquè surti menys aigua cada cop que obrim l'aixeta.