Temas

Agència Catalana del Consum

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 08/12/2019

Comencem el programa amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, comentant un estudi europeu que analitza el nivell d’atenció al pacients al nostre país i que, entre altres aspectes, reflexa diverses mancances pel que fa a la tecnologia i al tractament del dolor. Després el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans parla a fons de la listeriosi i de les darreres intoxicacions que s’ha produït a Espanya, Els estudis epidemiològics de la Unió Europea posicionen al nostre país com un dels països amb més presència del microorganisme en els últims anys. Tot seguit la Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació, Carme Sabater, ens explica el funcionament del sistema arbitral de consum. Es tracta d’una via extrajudicial, ràpida, eficaç i gratuïta que permet resoldre fàcilment els conflictes que puguin sorgir entre consumidors i empresaris. El següent contingut es a càrrec de la Dra. Montaña Càmara, Presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició amb qui parlem sobre la influència del hàbits de compra i consum en la nostra salut i acabem el programa amb Lluís Bernabé, Director de la Fundació de La Marató de TV3, explicant les novetats i el mecanisme per fer els donatius que es durà a terme el proper dia 15 de desembre en aquesta edició dedicada a les malalties minoritàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/11/2019

Parlem del proper Black Friday, un costum originari dels Estats Units que ja s'ha popularitzat Arreu del món com una de les dates comercials més destacades de l'any, també a casa nostra. Per a molts consumidors aquests dies marquen l'inici de la temporada de compres de Nadal i volem facilitar consells sobre aquest tipus de vendes amb la Directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad. Tot seguit comentem el tema dels distintius ambientals pels propietaris de vehicles de la Direcció General de Trànsit (DGT). Etiquetes de diferents colors per aplicar restriccions de circulació a determinats vehicles. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació. El següent contingut fa referència a la teràpia hormonal substitutòria en la menopausa. Avantatges i efectes secundaris que pot comportar aquest tractament per la dona i de quina manera la farmacogenètica pot ajudar a prendre decisions en funció de com cada dona metabolitza els estrògens com a tractament substitutiu. Ho comenten amb el Dr. Joan Sabater Tobella, President de Eugenomic. I acabem amb la Dra. Mireia Ruiz Castella, Directora de l'Institut Ruiz Castilla. Parlem sobre la tècnica anomenada “Mommy makeover”. Es tracta d'un canvi d'imatge de la dona després de tenir un nadó que està sent promoguda per conegudes estrelles internacionals que acaben de ser mares i volen recuperar l'atractiu de la seva figura després de donar a llum. Es tracta d'un conjunt d'intervencions de cirurgia plàstica l'objectiu és recuperar la forma i finor dels pits, un abdomen pla i eliminar el greix sobrant, especialment la zona de cuixes i abdomen.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/11/2019

Comencem amb el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic del programa, parlant de la onicofàgia, un hàbit compulsiu que es manifesta en què la persona que el pateix es menja les ungles. Tot seguit amb la Directora de l’Agència Catalana del Consum, Beth Abad, parlem de quins són exactament els serveis bàsics i, sobretot, quins drets tenim les persones consumidores com a usuàries d’aquests. Continuem parlant dels Sysadoas, un grup de medicaments autoritzats pel tractament simptomàtic de l’artrosi dels que es preveu un possible desfinançament per part de Sanitat amb el Dr. Cristóbal Orellana. El Dr. Xavier Rodríguez Ciurana explica els traumatismes dentals que solen tenir conseqüències en la nostra dentadura que hem de solucionar amb rapidesa: l'actuació del professional és fonamental en la reconstrucció i salvació de la peça dental i de les seves possibles complicacions. Acabem amb el càncer de mama esporàdic i el Dr. Juan sabater Tobella que ens explica com es pot definir el risc en cada dona a través de la farmacogenètica.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/10/2019

Comencem el recorregut radiofònic parlant del drets bàsics que tenim com a consumidors a rebre informació suficient i veraç sobre els productes i els serveis que ens ofereixen les empreses amb la col·laboració de la directora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Beth Abad. Continuem amb el Dr. Xavier Rodríguez Ciurana, Cirurgià Maxil·lofacial i Director de Dental Esthetic BCN i el Dr. Lluis Jané, Especialista en Estètica Dental del mateix centre parlant de les anomenades carillas o laminats. Es tracta de làmines que es col·loquen sobre la cara externa de la dent. Poden estar formades per diferents materials que permeten solucionar problemes estètics com trencaments, canvis de coloració o malposicions. Tot seguit parlem amb la Dra. Mireia Ruiz Castilla, Directora del Institut Ruiz Castilla i especialista en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora sobre la cirurgia d'augment de llavis o Lip Lift. Es tracta d’un procediment quirúrgic, indicat tant per a dones com per a homes, a través del qual el cirurgià plàstic eleva el llavi superior del pacient, aconseguint d'aquesta manera un major volum de llavis i un aspecte més rejovenit del rostre. I acabem amb el Dr. Juan Sabater Tobella, President de Eugenomic i Especialista Europeo en Laboratori Clínic parlant del tractament del dolor. El dolor és subjectiu. No tenim instruments per mesurar-lo. El metge no té forma de saber quin és l'efecte real del seu tractament i que nivell de dolor té en realitat el pacient. Això afavoreix el risc de prescriure de manera "complaent" que pot portar a l'addicció. Sabrem què pot fer la farmacogenètica en aquest cas.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 13/10/2019

Iniciem el programa de fent referència a l'Agència Catalana de consum que és va reunir amb empreses de telefonia i Internet amb l'objectiu de millorar els serveis d'atenció al client que ofereixen aquestes companyies. Ens ho explica la directora de l'Agència Catalana del Consum, Beth Abad. Continuem amb el Dr. Xavier Rodríguez Ciurana, Cirurgia Maxil·lofacial i Director de Dental Esthetic Bcn que ens parla de la tècnica BOPT. Aquesta nova tècnica dental ha revolucionat Europa i els EUA en els últims anys i aconsegueix engrossir la geniva sense necessitat d'empelts. Aquesta tècnica és el pilar al voltant del qual s'estableixen tots els tractaments de Dental Esthetic BCN. El següent tema el protagonitza la Fundació Alzheimer Catalunya amb la Eulàlia Cucurella, Presidenta, i la Elena Fernàndez, Cap de l'Àrea de Formació i Consultoria. Des de la Fundació és recorda que és necessari desenvolupar equips i professionals per apropar-se a les persones amb Alzheimer i acompanyar les seves necessitats i des del vessant de la consultoria és valora el centre o organització conjuntament amb l'equip de treball i és fan propostes a mida de la seva realitat especialment adreçades a professionals que busquin enriquir les seves habilitats i la vida quotidiana de les persones grans amb deteriorament cognitiu. I acabem al programa amb el Dr. Juan Sabater Tobella, President de Eugenomic i Especialista Europeu en Laboratori Clínic explicant la relació entre medicaments i conducció i les conseqüències de certs medicaments que poden afectar el conductor i que poden provocar somnolència, manca de reflexes, hiperactivitat, pèrdua de la coordinació motora, confusió, atordiment, etc.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 06/10/2019

Iniciem el programa fent referència a la notícia recent que l’Agència Catalana del Consum ha esdevingut organisme acreditat de la Unió Europea per resoldre reclamacions de consum transfrontereres La directora d’aquest organisme, la Sra. Beth Abad, ens parla de la importància que tenen les vies extrajudicials de resolució de conflictes, que són precisament les que ofereixen els organismes públics de consum per resoldre els conflictes entre empreses i consumidors. Continuem amb el Dr. Xavier Rodríguez Ciurana, Director Mèdic de Dental Esthetic BCN, que ens explica el nou concepte de la digitalització de la clínica aplicada a tots el elements que la integren ja sigui aparatologia, ofimàtica i funcionament intern sense oblidar la agilització de servei que això suposa pels pacients. El següents convidats son la Eulàlia Cucurella, Presidenta i l’Ignasi ferrer, Director de la Fundació Alzheimer Catalunya que ens parlen de la figura del cuidador del malalt d'Alzheimer. Un element molt important per diversos motius. En primer lloc, per la seva gran implicació en la qualitat de vida del malalt, i en segon lloc, per ser la font principal d'informació del seu estat al professional sanitari, en ser la pedra angular sobre la qual gira la vida del pacient. I per cloure el programa la Dra. Mireia Ruiz Castilla, Directora Mèdica del Institut Ruiz Castilla, ens explica tots el detalls de la blefaroplàstia. La blefaroplàstia fa referència a la cirurgia plàstica o estètica de les parpelles. Aquesta es pot associar amb l'elevació del cant extern de l'ull, que serveix per rejovenir i alegrar la mirada, així com per prevenir la caiguda de la parpella inferior. Quan les bosses s'associen amb celles caigudes, el resultat és una mirada cansada i trista. Per aquest motiu, es recomana una cirurgia combinada amb cirurgia de la borsa i elevació de la cua (part més externa) de la cella.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/09/2019

Aprofitant que el setembre és el mes de la tornada a l’escola i a la vida quotidiana, amb totes les despeses extra que això comporta per a la nostra economia domèstica, parlem d’un tema que cada vegada genera més interès: el consum responsable amb la Directora de l’Agència Catalana del Consum, que és el màxim organisme a Catalunya pel que fa a polítiques de consum. Elisabeth Abad. La següent entrevista la desenvolupem amb la Eulàlia Cucurella, Presidenta i l’Ignasi Ferrer, Director de la Fundació Alzheimer Catalunya. Alzheimer Catalunya és una fundació que treballa incansablement des de 1988 per millorar la qualitat de vida de qualsevol persona afectada per una demència. Consciencien a la societat i generen propostes que inclouen a aquestes persones, a les seves famílies i el seu entorn. La xarxa d'acords i plataformes nacionals i internacionals han situat la Fundació com a entitat de referència en l'acompanyament i l'atenció que necessiten, prioritzant la seva perspectiva, voluntat i manera de veure el món així com el seu futur. A Alzheimer Catalunya treballen perquè la voluntat de les persones sigui més fort que la por, que els prejudicis o que els símptomes. Saben que conviure amb la malaltia és dur, per això ajuden els afectats a viure amb més qualitat i seguir formant part de la societat. Nosaltres també podem ajudar-los fent un donatiu. I acabem el programa amb l’entrevista al Dr Joan Sabater Tobella, President de Eugenomic. Actualment a Eugenomic, a efectes operatius, hi ha dos grups de treball, el de recerca científica per a aplicacions en Medicina Predictiva, i l'equip d'informàtica el treball principal és la contínua posada al dia el programari d'interpretació Farmacogenètica g-Nomic. g-Nomic ha estat registrat com a "producte Sanitari", per l'AEMPS (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris), és el primer a Europa que obtingut aquesta qualificació. La coordinació general entre els dos grups l'exerceix Anna Sabater. Eugenomic estudia i elabora perfils de polimorfismes amb la seva interpretació. Tot això encaminat a servir els metges, d'enllaç entre la recerca científica i la medicina assistencial, amb la finalitat de facilitar una prescripció personalitzada, i evitar els molts efectes adversos deguts a la medicació prescrita. g-Nomic serveix d'ajuda en la predicció i prevenció de patologies, i en la prescripció i els seus tractaments personalitzats, en benefici del propi metge i dels seus pacients.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 01/09/2019

Un cop passat el període vacacional, tots tornem a la normalitat i a les nostres activitats quotidianes. Els petits de la casa i el joves inicien un nou curs escolar i els adults hem de fer front a les despeses que comporta això. Però moltes persones també decideixen començar alguna activitat: apuntar-se a una acadèmia d’idiomes o matricular-se en un gimnàs, per exemple. Demanarem consell a la directora de l’Agència Catalana del Consum, l’Elisabeth Abad, perquè ens orienti sobre com fer aquestes compres o contractacions de manera que no tinguem sorpreses desagradables. Desprès el Dr Rafel Guayta, Assessor Mèdic de En Bones Mans, ens comenta un estudi que parla de com el fet de mantenir una bona salut i uns estils de vida saludable ens pot ajudar de forma significativa a prevenir el deteriorament cognitiu de l’envelliment i millorar la nostra capacitat cerebral al llarg dels anys. El següent tema son les tendinopaties un procés molt comú en persones físicament actives, ja sigui a nivell competitiu con d’esbarjo encara que persones físicament inactives també poden patir-les. Sabrem com es tracten i quina funció tenen en la seva recuperació els anomenats nutricèutics. Ens ho explica el Dr Pablo Fernández de Retana, Cirurgia Ortopèdic del Servei de Cirurgia Ortopèdica de la Clínica Teknon i de l’Hospìtal General de Cataluya. I finalment amb el Dr Xavier Rodríguez, Cirurgià Maxil·lofacial de Dental Esthetic BCN i la Dra Ana Molina, Especialista en Endocrinologia y Nutrició por la UB, Máster en Medicina y Cirurgia Cosmètica por la UAB i Directora de Esthetic BCN parlem del tractaments d’estètica facial i corporal després del període vocacional. Es a dir: baixar pes, tonificar y cuidar la pell.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/07/2019

Comencem amb la Laura Soucek, Biòloga, Professora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats ICREA de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron que ens explica el progrés del seu assaig clínic en humans per crear un fàrmac efectiu enfront de la majoria de càncers. Des de fa un parell de setmanes, la majoria de comerços de Catalunya estan immersos en la tradicional campanya de les rebaixes d'estiu, Un bon moment perquè els consumidors puguem adquirir aquells productes que necessitem, però ara a un preu més avantatjós. El subdirector de l'Agència Catalana del Consum Josep María Recasens ens ho explica. Tot seguit parlem amb el Dr Javier González Lagunas, Director Mèdic de Qmax Dental, sobre la fòbia dental o por al dentista. Hi ha moltes raons per les que algunes persones tenen fòbia o ansietat dental ... La por al dolor és una raó molt comú per evitar el dentista. El Dr Javier Gonzalez Lagunas ens explica com es supera aquesta situació des de les tècniques que s'utilitzen en Qmax Dental. I finalitzem el nostre programa amb la Dra Mireia Ruiz Castilla, Directora Mèdica de l'Institut Ruiz Castilla, parlant sobre la liposucció. Una de les tècniques més emprades en cirurgia plàstica amb l'objectiu principal d’eliminar l'excés de greix de manera eficaç i definitiva.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 30/06/2019

Comencem el programa parlant amb la Dra Núria Vallcorba parlant sobre la periodòncia que tracta les malalties que afecten les genives i als teixits de suport de les dents com la gingivitis i la periodontitis. Continuem amb la Directora de l’Agència Catalana del Consum, Beth Abad que ens explica com a l’estiu es potencia la compra de productes específics com ara cremes de protecció solar, articles de platja o ulleres de sol. I a més, també fem un ús més intensiu dels serveis de bars, terrasses, restaurants... Com en totes les situacions en què consumim productes o serveis, és important que coneguem els nostres drets i que tinguem presents els consells de l’Agència Catalana del Consum per fer valer aquests drets com a persones consumidores. El nostre següent tema son les anomenades fake news. Parlem amb en Roger Loppacher, president del CAC que ens explica com s’analitza el fenomen de les notícies falses i la desinformació, especialment en l’àmbit de la salut, i ens convida a reflexionar sobre les diferents estratègies per combatre-les.  El programa continua amb el Dr Javier González Lagunas, Director de Qmax Dental. Comentem les problemàtiques que poden patir les glàndules salivals que poden emmalaltir apareixent infeccions, càlculs, malformacions i tumors. La saliva és necessària perquè puguem digerir els aliments i és l'element lubricant de la boca i la gola. I acabem amb la Dra Mireia Ruiz Castilla, Directora de l’Institut Ruiz Castilla, comentant què hem de fer davant una cremada. Qui més qui menys, s'ha cremat alguna vegada, i no només després d'una exposició solar sinó, amb la planxa, en treure la font del forn, amb la cera de depilar o amb algun producte químic. Aclarirem dubtes i a desmuntarem mites sobre què fer i què no fer davant d'una cremada.