LA CIUTAT, AMB MÒNICA GÜNTHER

Najat El Hachmi: “Hi ha molt poques dones que hagin pogut viure sense cotilles i en llibertat”

L’escriptora Najat El Hachmi, guanyadora del premi Nadal 2021 per la seva novel·la feminista “Dilluns ens estimaran” ha passat aquest 8M per La Ciutat.

Mónica Günther

barcelona | 08.03.2021 14:02

Najat El Hachmi porta molts anys defensant els drets de les dones mitjançant la paraula escrita i també mitjançant la seva pròpia trajectòria vital. No en va, la novel·la amb la que ha guanyat el Premi Nadal 2021, que es titula “Dilluns ens estimaran”, va dedicada a “les valentes que van sortir-se del camí recte pe ser lliures, malgrat fes mal”.

Amb ella conversem sobre les cotilles i les cadenes invisibles que porten tota la vida lligant les dones i que, segons El Hachmi, “no ens podem permetre ni per nosaltres ni per les nostres filles”.

“Dilluns ens estimaran” és una novel·la escrita en segona persona, una llarga carta que la protagonista escriu a la seva amiga d’infantesa. Elles estan fugint d’un model, el de les mares, el de les dones de casa… però la paradoxa està en que fugint d’aquest model s’incorporen a un altre model que a priori sembla alliberador però que també ens sotmet: els estereotips, la moda, la violència masclista o la discriminació.