LA CIUTAT, AMB MÒNICA GÜNTHER

Com desxifrar la factura de la llum?

David Villar, cap d'unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l'ICAEN, ha explicat a La Ciutat amb Mònica Günther trucs i consells per entendre i desxifrar correctament el rebut de la llum.

Mónica Günther

Catalunya | 14.01.2021 14:36

L’onada de fred del cap de setmana ha deixat pas a un augment pronunciat del preu de la llum. En plena borrasca Filomena, la factura elèctrica es va enfilar fins al segon màxim històric. Al mercat majorista, es va pagar pràcticament de mitjana 95 euros per cada megawatt per hora.

Ara el preu ha reculat, però segueix sent elevat: avui el preu majorista de l’electricitat és de més de 87 euros el megawatt hora. Heu de pensar que habitualment aquest preu es mou sobre els 40 euros, per tant, el més que dupliquem.

L’explicació donada és que a mesura que creix la demanda, s’encareix l’oferta. Sigui com sigui, el govern espanyol ha tret ferro a l’assumpte assegurant que es tracta d’un episodi conjuntural i que tindrà un impacte limitat en el rebut de la llum. Mentrestant, però, la Comissió Nacional del Mercat i la Competència ja ha obert un investigació sobre l’encariment dels subministraments.

Per aclarir conceptes, què paguem i què deixem de pagar, què és el mercat majorista i com ens afecta tot plegat, hem parlat amb David Villar, cap d’unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l’Institut Català de l’Energia.