La Brúixola

Fernando Aramburu: “La felicitat es troba a les petites coses de la vida”

L’escriptor donostiarra explica en una entrevista a La Búixola que “el més assenyat que podem fer a la visa és col·leccionar moments bonics i compartir-los amb els nostres amics i familiars”.

Marcos Díaz

CATALUNYA | 13.09.2021 08:28

Fernando Aramburu ens presenta ‘Els falciots’ (Tusquets), la seva última novel·la, que narra la història d’un home que ha pres la decisió de suïcidar-se d’aquí un any. “El suïcidi és una de les causes de mort més esteses” assegura l’autor.

“És un tema dolorós per als familiars” que a vegades “pensen que podrien haver fet alguna cosa més per evitar-ho”. “El suïcidi és un tema candent que ofereix grans possibilitats literàires”, assenyala.

Toni és un professor de Filosofia que supera la cinquantena i està desencantat de la vida perquè considera que no ha aconseguit cap dels seus propòsits professionals, vitals ni afectius.

“No és mala persona ni és violent, però es troba fora de lloc”, explica Aramburu, respecte la relació que manté el protagonisme amb les dones i el moviment feminista. “Les persones que ens vam educar en el tram final del franquisme no vam arribar a l’edat adulta gens preparats emocionalment”.

“Toni accepta que la democràcia exigeix el feminisme», però el seu problema és que «considera que ha fracassat en la vida afectiva”.

‘Els falciots’ és una crònica personal -dura i frustrant- però alhora humorística, irònica i, per moments, tendra.