Dia mundial de la lluita contra la sida

Els centres de tractament del VIH constaten el descens de casos però alerten sobre l’impacte de la covid

Els responsables del centre comunitari Check Point de Barcelona destaquen que el 2020 confirma la tendència a la baixa del nombre de nous casos a Catalunya però també detecten que el coronavirus ha alentit el diagnòstic i la implementació de la pastilla preventiva.

Gabriel Figueredo

Catalunya | 01.12.2020 16:20

En una entrevista al “Notícies Migdia” d’Onda Cero Catalunya, el director del Check Point de Barcelona, Ferran Pujol, ha explicat que, malgrat que es podrien incrementar els 471 nous contagis durant el 2019 a Catalunya, la xifra és “esperançadora i optimista” erquè “consolida la tendència a la baixa que es va iniciar el 2017”.

Tot i així, Pujol reconeix l’impacte “de ple” del coronavirus en el tractament del VIH, ja que s’ha tancat el centre de Drassanes, a Barcelona, i en molts hospitals s’han aturat o no s’han posat en marxa els programes per implementar la PrEP (profilaxis per exposició), el medicament que es pren abans de tenir relacions sexuals per evitar la infecció.

El director del Check Point de Barcelona confia en què això canviï al 2021: “Esperem que tant l’estratègia de diagnòstic i tractament dels infectats com la de la PrEP es puguin aplicar de forma plenament efectiva i aconseguir reduir la incidència a mínims”. De moment, a Catalunya hi ha més de 2.000 persones incloses al programa de la pastilla preventiva però encara hi ha una llista d’espera de 1.500 persones.

LO MÁS