La cara de la pobresa a Catalunya

Càritas Barcelona alerta que un 20% de llars no té cap ingrés

Càritas Barcelona constata que 5.500 persones viuen en llars sense cap ingrés, gairebé tres vegades més que abans de la pandèmia.

Gabriel Figueredo

barcelona | 10.03.2021 16:58

En una entrevista al “Notícies Migdia” d’Onda Cero Catalunya, la responsable d’anàlisi social de Càritas Barcelona, Míriam Feu, ha explicat que el perfil d’aquestes persones és “variat” però que la pobresa severa afecta, sobretot, “a famílies monoparentals, estrangers en situació irregular i gent gran que viu sola”.

L'habitatge, la gran assignatura pendent

Míriam Feu ha assegurat que aquesta situació respon a deficiències estructurals que ja es patien abans de la pandèmia. Per això, ha reclamat “polítiques públiques valentes” al nou govern català per “garantir a curt i llarg termini l’accés dels més vulnerables a un habitatge digne” i una “política d’ingressos mínim efectiva que arribi a qui ho necessita”. Segons Càritas, prop d’un 40% de les famílies ateses viu en habitacions de relloguer. En aquest sentit, Feu ha destacat que “només 1 de cada 4 persones amb pobresa severa (menys de 440 euros al mes) rep la renda garantida de ciutadania”.

Més vulnerables al coronavirus

Segons la responsable d’anàlisi social de Càritas de Barcelona, més del 60% de les persones que demanen ajuda ha d’assumir riscos relacionats amb la feina que desenvolupa davant la malaltia i “això és una nova forma de precarietat o desigualtat en el mercat laboral”.