El passat dimarts 8 de juny Internet va patir una desconnexió global poc habitual. Una errada en el funcionament de Fastly, un popular proveïdor de serveis en el núvol nord-americà, va suposar l'apagada de pàgines webs de milions de companyies com Google, Amazon, Twitter, Spotify i Twitch, així com de grans mitjans de comunicació a tot el món.
L’apagada també va perjudicar a les webs de govern del Regne Unit, cosa que va deixat als seus ciutadans sense poder renovar els seus passaports, obtenir permisos de conduir, sol·licitar ajudes
públiques o fer la declaració de la renda.
Per què ha passat?
Aquest episodi posa de nou en relleu la manca de descentralització a Internet i la concentració de poder en poques mans. Fastly és una empresa que proveeix serveis en el núvol, o el que és el mateix, un espai virtual perquè aquestes webs puguin funcionar. Les plataformes digitals i empreses mediàtiques abans esmentades, així com altres de milers, s'han vist afectades perquè totes feien servir els serveis de Fastly.
Com ens explica Carlos Aguilar, sis de cada deu llocs o serveis web a tot el món depenen de tan sols tres proveïdors:
Amazon Web Services, Microsoft Azure i Google Cloud. I al costat d'aquests tres gegants, en un segon nivell, es troben altres empreses de contingut (CDN, per les sigles en anglès). Les més conegudes són Cloudfare, Akamai i Fastly, la culpable del l'apagada de dimarts.
I es que com ens explica en Carlos Aguilar, al final el núvol és "ferro", màquines en un bunker remot en el que pot passar de tot.
Ens ho comenta al nits de ràdio amb David Cervelló