EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 31/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El perfil del sanitari contagiat per COVID-19 a Espanya durant la primera onada respon a un treballador veterà (entre 50 i 60 anys), que exerceix la seva tasca professional a la primera línia de contenció del virus - amb la inherent alta exposició a la SARS-CoV-2 (Urgències, UCI, consultes ...) -, que ha presentat símptomes de la malaltia (60% simptomàtics) i el curs clínic del qual ha estat sever o moderat. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi transversal de seroprevalença realitzat a la pràctica totalitat dels treballadors d’HM Hospitales que acaba de ser publicat a la 'International Journal of Epidemiology', la revista especialitzada més prestigiosa del món en aquest camp i que és l'òrgan divulgatiu de la 'International Epidemiological Association'. Carles Aguilar entrevista a al Dr. José M. Castellano, Director científic de la Fundació d’Investigació HM Hospitales.

La depressió és la segona causa de baixa laboral, incapacitat permanent o jubilació anticipada a Espanya. La sensibilització de tots els estaments de l'empresa, la flexibilitat organitzativa, la promoció de la salut mental i una bona comunicació entre els serveis mèdics i assistencials són aspectes claus per prevenir, diagnosticar i tractar precoçment la depressió en l'entorn laboral. Els símptomes cognitius condicionen que el treballador exerceixi amb normalitat les seves tasques, per això, el seu abordatge. Ho comentem amb la Dra. Rosa Gutiérrez Labrador, Psiquiatre, Especialista en Medicina del treball i Cap del Servei de Salud Mental del Hospital Universitari Infanta Sofia de Madrid.

Els espanyols van engreixar una mitjana de 5,7kg des de l'inici de la pandèmia. Espanya és el país europeu on més ciutadans han engreixat des de març de 2020 (38%), seguit d'Itàlia amb un 35% i Gran Bretanya amb el 32%. A nivell mundial la mitjana se situa en 6,1 quilos guanyats des de l'arribada de la Covid-19 i un 31% de la població reconeix haver guanyat una mica de pes. Deixar de fumar, perdre pes i fer més exercici són els factors que els espanyols creuen que poden minimitzar els símptomes del coronavirus en cas de contagiar. Abaratir els preus dels productes saludables i habilitar més espais verds per fer esport, les mesures governamentals i de la indústria de l'alimentació que segons els ciutadans més ajudarien a perdre pes. Parlem de les dades d’aquest estudi amb Vicente Castellanos, Director d’Estudis Socials i d’Opinió Pública d’Ipsos España

Actiu ha elaborat un llibre-guia per transformar l'espai de treball en un "Home Office Pro". El teletreball ofereix un enfocament diferent a la feina des de casa i a la presencial, creant un espai de treball físic específic "dins el lloc de convivència familiar". La Guia ofereix eines i recursos per mantenir el benestar físic a través de l'espai de treball, el benestar mental a través de el temps de treball, i el benestar emocional a través de les relacions de treball, independentment d'on es realitzi. Carles Aguilar parla amb Soledat Berbegal, Consellera i Responsable de Reputació de Marca en Actiu.

ondacero.es

Catalunya | 31.01.2021 10:51