EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 19/06/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El funcionament correcte del sistema digestiu té un gran impacte en el benestar integral, tant físic com emocional. En aquest sentit, la salut digestiva influeix en la prevenció de malalties, les defenses, el comportament, les emocions i està relacionada amb la qualitat de vida. Tot i això, segons la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), aproximadament la meitat de la població espanyola pateix algun tipus d?afecció digestiva. Parlem de la salut digestiva amb la Dra. Silvia Gómez, Metge Adjunt del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital La Paz de Madrid.

Els anticossos conjugats, o ADCs per les sigles en anglès, són una teràpia innovadora per lluitar contra diferents tipus de càncer. Són teràpies que conjuguen anticossos amb agents quimioteràpics, units a través d'un enllaçador. Tots dos treballen en equip, com si fossin un cavall de Troia en què el cavall representa l'anticòs i els guerrers ocults al seu interior, els agents quimioteràpics. L'anticòs localitza la cèl·lula tumoral i s'uneix a la seva superfície, enganyant-la perquè la reconegui i li permeti entrar a l'interior. Quan està dins de la cèl·lula, l'agent quimioteràpic actua danyant o eliminant la cèl·lula tumoral. Els ADCs són capaços de, un cop dins de la cèl·lula tumoral, separar anticòs i enllaçador dels agents quimioteràpics per deixar-los lliures. Això fa que aquests agents siguin més eficaços i també més petits i puguin travessar la membrana de la cèl·lula per tractar les tumorals veïnes. Carles Aguilar parla amb el Dr. Miguerl Coll, Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia de l’Hospitalet.

L'Hospital Universitari de Badajoz ha estat el primer a Espanya en fer servir una innovadora tècnica d'ablacions sense radiació per tractar la fibril·lació auricular (FA). Desenvolupada pel cardiòleg especialista en electrofisiologia, el Dr. Manuel Durán, ja s'han fet més de 100 ablacions sense necessitat d'utilitzar radiació ionitzant sense complicacions. Amb aquesta tècnica pionera i amb l'ajuda del navegador, es poden localitzar els catèters dins del cor, i, juntament amb l'ecògraf intracardíac, optimitzar el tractament de les arítmies evitant l'ús de radiació ionitzant. En aquest sentit, l'exposició del pacient a la radiació és inexistent, reduint-se a zero davant dels 15 minuts estimats en la utilització habitual de l'equip radiològic durant aquest tipus d'intervencions. A més, aquesta tecnologia compta també amb altres avantatges com la possibilitat de realitzar la punció transeptal de forma segura, monitoritzar les complicacions, localitzar estructures clau de difícil accés, així com la ubicació constant del catèter dins del cor.

L'apnea obstructiva del son és una malaltia crònica amb alta prevalença i per a la qual, avui dia, no hi ha tractament curatiu excepte en els casos en què hi ha una reducció molt significativa de pes o en determinades cirurgies practicades en pacients seleccionats. Afortunadament, hi ha diversos tractaments eficaços que permeten un excel·lent control de la malaltia i que han estat recentment reavaluats al Document Internacional de Consens sobre apnea obstructiva del son avalat per 17 societats científiques. Tractem a fons el tema de l'apnea amb la Dra. Irene Cano, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de la Son de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.

Parlem del model d’atenció concret en la casuística de discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental, que sovint ens passem el dia insistint en què són dues coses que no tenen perquè anar juntes, però justament en aquest cas, sí. Com a dada especialment rellevant: Aproximadament un 34% de la població amb discapacitat intel·lectual presenta, a més, un trastorn mental associat, el que es tradueix en un freqüent infradiagnòstic dels problemes de salut mental en aquest col·lectiu i en complexitat en el tractament. Parlem de que a Catalunya, unes 76.000 persones presenten discapacitat intel·lectual i, d’aquestes, 22.800, com a dada mitjana, serien tributàries d’atenció en salut mental. Llavors, partim de la base que és indispensable realitzar un model abordatge multidisciplinari. Un dels punts claus es la definició del model d’abordatge de la discapacitat intel·lectual i la salut mental que es duu a terme, destacant: L’acompanyament integral des de tots els àmbits de la vida, un diagnòstic biopsicosocial per una atenció multidisciplinària i Apostar per la investigació i docència per fer créixer el model. Carles Aguilar parla amb el Dr. Carlos Peña, Psiquiatre i neuròleg, Dr. per la Universitat de Vic en Salut Mental Discapacitat Intel·lectual.

Redacción

catalunya | 19.06.2022 11:10