EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/4/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. All United for MG, la coalició de pacients que pateixen Miastenia Gravis (MG) "Tots Units per la MG", entre els quals hi ha AMES, Associació Miastenia d'Espanya, ha emprès la iniciativa de mobilitzar la societat, iniciant canvis transformadors per a la comunitat de pacients. Des de la seva creació el 2023, All United for MG ha estat amplificant la veu dels pacients amb Miastenia Gravis Generalitzada (GMG) a tot Europa. Una crida a l'Acció que conté sis recomanacions polítiques per millorar la visibilitat, el reconeixement i el tractament de la Miastenia Gravis (MG) i d'altres malalties rares. Aquestes recomanacions van ser recolzades per més de 30 parts interessades, inclosos 11 membres del Parlament Europeu, professionals sanitaris i Grups de Defensa dels Pacients (GAP). Parlem amb Raquel Pardo, Presidenta de l´Associació Miastenia d´Espanya

Frenar la progressió de la malaltia renal crònica (ERC), també coneguda com a “assassina silenciosa”, es pot aconseguir amb informació precisa i rigorosa amb què poder identificar i posar en marxa mesures preventives i eficaces. Com a empresa líder en la cura de la salut renal, Fresenius Medical Care (FME) defensa i promou l'educació i la conscienciació per a la cura i la prevenció d'aquesta malaltia, ja que més d'una de cada 10 persones al món pateix malaltia renal crònica a diferents estadis. La malaltia renal crònica es desenvolupa lentament i sense símptomes cridaners a l'inici de la seva progressió, quan apareixen la malaltia ja està avançada i la funció renal minvada. Tot i això, darrere d'un bon nombre de casos, hi ha problemes ben coneguts per tots com la diabetis, la hipertensió i l'obesitat. El diagnòstic i el control precoç és crucial per reduir la incidència de l'ERC, juntament amb el control de la funció renal en aquelles persones amb risc de desenvolupar aquest problema. Carles Aguilar parla amb la Dra. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care Espanya.

Vols saber si ets candidat a sofrir un infart o un ictus? L’Hospital de Sant Joan Despí i l’Associació de pacients Cor Sense Fronteres, en col·laboració amb Daiichi Sankyo, companyia farmacèutica compromesa amb las alut cardiovascular dels pacients, llancen una campanya de Prevenció Cardiovascular. La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort a Espanya i a Europa i, no obstant això, només 1 de cada 5 espanyols és conscient d’aquest fet. La prevenció de la malaltia cardiovascular és, per tant, un dels principals reptes que afronta la cardiologia. Per a conscienciar sobre la importància de conèixer els factors de risc, amb aquesta campanya es realitzen proves diagnòstiques gratuïtes per a detectar pacients susceptibles de tenir dislipèmia -alteració en els valors de colesterol LDL- o fibril·lació auricular. Ens ho explica el Dr. Román Freixa, Cap del Servei de Cardiologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi i President de l’Associació de Cardiologia Clínica de l’Associació Espanyola de Cardiologia.

Se la coneix com la malaltia silenciosa, i moltes vegades no diagnosticada. A causa d'això, moltes persones hipertenses no saben que en tenen. La hipertensió arterial és l'elevació persistent de la pressió arterial per sobre dels valors establerts com a normals per consens. S'ha fixat en 140 mm Hg per a la sistòlica o màxima i 90 mm Hg per a la diastòlica o mínima. La HTA està estretament relacionada amb els antecedents familiars, el consum excessiu de sal, el sobrepès i l'obesitat, la diabetis i la malaltia renal. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha engegat la campanya '12 mesos en Endocrinologia i Nutrició, 12 passos cap a la salut', l'objectiu dels quals és sensibilitzar la població sobre el sistema endocrí, el metabolisme i la nutrició. Per això, la societat científica abordarà, cada mes de l'any a partir del març, una patologia relacionada amb l'Endocrinologia i la Nutrició, de la mà dels principals representants de totes les Àrees i Grups que conformen la societat científica, a través de la realització de diferents activitats que es divulgaran als mitjans de comunicació i les xarxes socials de la SEEN (#12pasosSEEN12meses).La campanya explicarà a la població general les àrees de treball més representatives de l'Endocrinologia i Nutrició per apropar a la població general aquesta especialitat mèdica . L'Endocrinologia i Nutrició té un paper molt important en l'àmbit de la salut, ja que gran part dels problemes metabòlics o nutricionals en poden provocar d'altres de més greus com l'augment de la patologia vascular cardíaca o cerebral, la insuficiència renal i fins i tot alguns tipus de càncer. Algunes malalties endocrines com l'obesitat, les alteracions del colesteroldels endocrinòlegs són menys habituals , com els tumors neuroendocrins, les malalties de la hipòfisi, la patologia gonadal (fertilitat), el metabolisme mineral ossi, etc., per la qual cosa és fonamental que la població sigui conscient de la seva importància. Carles Aguilar parla amb Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

ondacero.es

Catalunya | 15.04.2024 08:28