EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Comencem al programa parlant d’Exheus. Una empresa utilitza la Intel·ligència Artificial per crear un informe genètic pioner en el món que permet analitzar l’expressió dels 22.000 gens del cos humà. Aquesta anàlisi és com una fotografia del que està passant al cos en un moment determinat i té objectius molt clars: millorar la salut, el rendiment i la nutrició de les persones per aconseguir un impacte positiu en la seva qualitat de vida. Amb les dades obtingudes, l’equip d’Exheus el·labora un informe personalitzat per detectar aquells aspectes que es poden millorar. Ens ho explica Teresa Tarragó, Directora d’Exheus.

La xocolata és un aliment d'una fama universal al què, malgrat això, se li atribuït l'etiqueta de no ser un bon aliat en la dieta. No obstant això, aquest dolç presenta unes propietats que fan d'ell un aliment beneficiós, propietat que es relaciona amb els orígens naturals del gra. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en medicina preventiva i salut pública.

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l'estan patint i pels assajos clínics en marxa. El plasma de convalescents del virus és un dels pocs tractaments efectius pels malalts dels hospitals, segons avalen tots els estudis i assajos clínics fets a nivell nacional i internacional. Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció. Carles Aguilar parla amb la Roser Vallès, Responsable de la Donació de Plasma Convalescent del Banc de Sang i Teixits.

Avui dia hi ha un profund risc d'atacs de desinformació destinats a difondre el pànic i la por a la societat, especialment en temes relacionats amb la vacunació front el Covid 19. Així mateix, els ciberdelinqüents ja s'estan centrant en les qüestions polèmiques com el de les llibertats personals al voltant de l'actual pandèmia del Coronavirus, sobre l'exigència de portar una mascareta, proves massives d'immunitat o la restricció de moviments. Ens ho explica Javier Antón, Director de Ciberseguridad de Fujitsu.

Hi ha aliments que per les seves propietats químiques combaten millor el dany ambiental que poden patir les cèl·lules i, per tant, el risc de càncer. Són rics, fonamentalment, en vitamines A, C i E, entre aquest aliments destaquen les verdures. Parlem de les verdures i les seves propietats per ajudar a prevenir i a combatre el càncer amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Acabem el programa parlant de la Barcelona Macula Foundation, quina principal motivació consisteix a realitzar i donar suport a la investigació sobre malalties de la retina que causen ceguesa i que no tenen tractament eficaç, tant per evitar pèrdua de visió com per recuperar-la. El focus principal d'interès se centra en les degeneracions maculars i retinianes, com la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), la retinosi pigmentària i la malaltia de Stargardt. Carles Aguilar, parla amb el Dr. Jordi Monés, Director de la Barcelona Macula Foundation.

ondacero.es

Catalunya | 14.02.2021 11:31