Temas

Obesitat

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

El desequilibri en la microbiota intestinal influeix en l’obesitat

La microbiota fa referència al conjunt de bacteris que colonitzen el tracte gastrointestinal, que posseeixen diverses funcions entre les quals es troba la de barrera protectora de l'intestí front a patògens i reguladora de l'energia. La presència de la microbiota sabem que és beneficiosa per a la salut sempre que existeixi un equilibri en la seva composició. El desequilibri de la microbiota intestinal per pèrdua de microorganismes beneficiosos, es coneix com a disbiosis intestinal i recents estudis demostren que aquest desequilibri pot influir en l'aparició de certes malalties (sobrepès, obesitat, malalties inflamatòries, autoimmunes, problemes de malabsorció, entre altres). Carles Aguilar entrevista a Elvira Garcia, Infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”, per informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri. La campanya “No et deixis els teus drets a terra” posa en valor la protecció de què gaudim els consumidors i les consumidores en l’àmbit la de la Unió Europea, quan patim alguna de la incidències més habituals en el transport aeri que, per ordre d’importància, són la cancel·lació de vols, els retards i les incidències amb l’equipatge. A més, la campanya també serveix per recordar que des de l’Agència Catalana del Consum s’ofereixen vies extrajudicials, voluntàries i gratuïtes per resoldre les controvèrsies entre consumidors i companyies aèries. En els darrers 3 anys, hem gestionat prop de 4.800 reclamacions en aquest sector i més del 60 % s’han pogut resoldre per la via de la mediació. I quan s’han detectat males pràctiques s’ha sancionat per corregir-ho: des del 2021 fins ara, s’han multat un total de 18 companyies aèries per un import global superior als 700.000 euros.

La formació mèdica en farmacogenòmica, clau per a la seva aplicació a la pràctica clínica. La Fundació Institut Roche i la Fundació per a la Formació de l'Organització Mèdica Col·legial s'uneixen per organitzar el curs “La farmacogenòmica a la prescripció, una responsabilitat del metge” 2023. El Ple del Consell Interterritorial va aprovar el passat 23 de juny el catàleg de proves genètiques a incloure a la Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut, en què s'inclou un grup específic de proves farmacogenòmiques, amb la finalitat de garantir als pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes a tot el territori nacional. Aquest acord posiciona Espanya com un dels primers països que incorpora un programa de farmacogenètica transversal a totes les especialitats i extrapolable a la resta de sistemes de salut. Parlem amb el Dr. Adrián Llerena, Catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Extremadura i Expert de l'Agència Europea del Medicament.

S'han diferenciat diversos patrons de personalitat que poden afectar la nostra salut cardiovascular en funció de com les persones reaccionen davant de situacions diverses. Cada persona té una combinació de trets encara que predomini certa tendència. Des de persones relaxades, alegres, pacients, despreocupades, poc competitives i conformistes fins a persones sistemàtiques, pensatives, sensibles i prudents passant per altres apenades, negatives, pessimistes i socialment inhibides que eviten compartir emocions negatives i finalment altres en què predomina una major tendència a l'estrès, cosa que repercuteix sobre la salut. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'obesitat multiplica per dos el risc de patir insuficiència cardíaca. De fet, alguns estudis estimen que el risc d'insuficiència cardíaca augmenta un 5% en el cas dels homes i un 7% en el de les dones per cada punt d'increment a l'índex de massa corporal. Això s'explica perquè la presència d'adipositat visceral s'associa amb un increment de la inflamació, resistència a la insulina, una hipertròfia del ventricle esquerre, disfunció diastòlica i sistòlica, així com amb una disfunció arterial i del múscul esquelètic, tot això pot portar al desenvolupament de la insuficiència cardíaca. Encara que aquest problema cardíac pot originar-se en totes les persones amb obesitat, aquelles que tenen un risc més gran són les majors de 65 anys i/o les que pateixen hipertensió arterial, diabetis tipus 2, insuficiència renal crònica, cardiopatia isquèmica i fibril·lació auricular. Carles Aguilar entrevista la Dra. Nuria Vilarrasa, Especialista en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona) i Membre de l'Àrea d'Obesitat de la SEEN.

Aquest 2023, el Ministeri de Sanitat va confirmar problemes en el subministrament d'alguns medicaments, entre els quals hi havia certs antibiòtics (especialment de dosificació pediàtrica). Els antibiòtics són medicaments rellevants, necessaris per seguir correctament els tractaments prescrits contra infeccions bacterianes. En aquest sentit, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha seguit molt de prop la situació dels laboratoris, per conèixer de primera mà l'estat dels estocs, amb l'objectiu de poder assegurar-ne el subministrament. Per part seva, les farmàcies procuren que aquests medicaments estiguin accessibles sempre que es necessitin. Però, avui dia, aquest no és l'únic problema en relació amb els antibiòtics. El repte més preocupant (potser menys visible, però que es va coent a foc lent) rau en l'aparició de resistències bacterianes. És a dir: els antibiòtics van perdent efectivitat davant dels bacteris resistents. L'AEMPS i el Govern d'Espanya han posat en marxa diverses campanyes per conscienciar sobre el seu ús i evitar-ne l'abús, com a mesura fonamental per minimitzar aquestes resistències. Parlem amb Mar Santamaria, Responsable d´Atenció Farmacèutica de PromoFarma.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El nostre estil de vida contribueix a tenir càncer? Tot i que tots sabem que fer activitat física és beneficiós per a la nostra salut, la realitat és que a Espanya el 37% de la població es declara sedentària en el seu temps lliure, segons l'última Enquesta Nacional de Salut realitzada cada 5 anys per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els motius que justifiquen que el nostre país sigui un dels més sedentaris d'Europa segons l'enquesta realitzada per Ipsos al costat del World Economic Forum (a la quarta posició de la llista de 29 països, darrere d'Itàlia, Polònia i França) són principalment la manca de temps, segons els enquestats, a causa de les llargues jornades laborals al nostre país, així com un major ús de pantalles en el temps de lleure. Carles Aguilar parla amb Marina Morato, Tècnic de Prevenció de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l’autocuració, és a dir, un sistema en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre

L’equilibri de la microbiota intestinal pot estar subjecte a molts factors. L'alimentació és el factor principal que tenim al nostre abast per equilibrar l'estat de la microbiota intestinal. Ara, una nova revisió, liderada per SEMiPyP, en col·laboració amb Activia, conclou que els probiòtics són un dels pilars clau per contribuir a modular la microbiota intestinal i prevenir les complicacions que apareixen quan la microbiota no està en equilibri. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guillermo Álvarez-Calatayud, Pediatre de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i President de la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP)

La dermatitis atòpica és la patologia inflamatòria crònica més freqüent a la infància, afectant un 20% de la població pediàtrica i el 3% dels adults. El principal símptoma de la dermatitis atòpica és la picor intensa i persistent, la qual cosa afecta la qualitat de vida i el son dels afectats, cosa que provoca problemes de rendiment escolar i familiar. A més, la malaltia també sol manifestar-se en forma d'èczemes, els quals poden sobreinfectar-se i produir lesions molt visibles a nivell cutani. Per tot això cal diagnosticar precoçment els pacients, una tasca en què els farmacèutics poden jugar un paper important. Per això és molt important que s'escolti els pacients i ser-hi propers per poder derivar-los al metge en cas necessari.

L'aterosclerosi és un fenomen patològic focal que afecta les grans artèries, principalment l'aorta i les coronàries, caròtides, ilíaques i femorals. El desenvolupament de l'afecció vascular es caracteritza per un començament d'hora anomenat fatty streak o estria greixosa. Amb el pas dels anys aquest procés, que és considerat reversible, incrementa la seva acumulació lipídica i en l'adolescència ja es presenten les primeres lesions fibroses. En els anys següents, aquestes plaques s'engrandeixen i es modifiquen, i en la majoria dels casos tots aquests processos cursen asimptomàtics: l'ulceració de la placa, el trencament i la trombosi són el que precipita l'esdeveniment clínic. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Segons les autoritats sanitàries d'aquest país, a Espanya la prevalença de l'obesitat és del 14,5%, mentre que la del sobrepès puja al 38,5%. És a dir, un de cada dos adults presenta un pes superior al recomanable. A nivell mundial, l'OMS estima que uns 650 milions d'adults pateixen obesitat. Les persones són cada cop més conscients dels problemes de salut associats amb l'obesitat. Tot i les campanyes de salut pública, però, els mites continuen i molts d'ells impulsen l'estigma que pot afectar la salut mental de les persones amb obesitat. Per això és important abordar i conèixer aquests mites.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/5/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Baròmetre del dolor crònic a Espanya s'ha dut a terme a través de 7.058 entrevistes a residents de tot el territori nacional entre els 18 i els 85 anys, analitza la situació de l'impacte del dolor crònic i revela que aquesta malaltia compta amb una presència elevada al nostre país, afectant un 25,9% de la població adulta, fet que suposa més de 9 milions de persones. En relació al sexe, les dones presenten una major prevalença de la malaltia (30,5%) respecte als homes (21,3%). Ho comentem amb la Dra. Inmaculada Failde, Directora de l'Observatori del Dolor, Especialista i catedràtica a Medicina Preventiva i Salut Pública.

El Dia Mundial de l’Asma té l’objectiu d’informar i conscienciar sobre una malaltia que afecta a milions de persones a tot el món i crear consciència sobre l’asma i ensenyar a les persones què s’ha de fer davant un atac de crisi. Encara que l'asma no es pot curar, és possible controlar-lo i reduir els atacs o crisis, també anomenats episodis o exacerbacions. Entrevistem la Dra. Astrid Crespo, Pneumòloga de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

L'endometriosi és un trastorn sovint dolorós en què el teixit similar al teixit que normalment recobreix l'interior de l'úter (l'endometri) creix fora de l'úter. L'endometriosi afecta més comunament els ovaris, les trompes de Fal·lopi i el teixit que recobreix la pelvis. És poc freqüent que el teixit similar a l'endometri es trobi més enllà de la zona on hi ha els òrgans pèlvics. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

L'obesitat constitueix una de les malalties amb més prevalença als països occidentals i sens dubte es convertirà en l'epidèmia del segle xxi, ja que si considerem sobrepès o obesitat grau I quan l'índex de massa corporal (IMC) és superior a 25 kg/ m2, la major part dels països europeus occidentals presenta una prevalença al voltant del 30% i els EUA superior al 35%. Sabem que l'obesitat s'associa a factors de risc cardiovascular com hipertensió arterial, intolerància als hidrats de carboni, diabetis mellitus tipus 2, dislipèmia i arteriosclerosi i hiperuricèmia i gota. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La majoria de les activitats clíniques tenen risc inherent i una gran quantitat d'efectes adversos estan relacionats amb la presència d'una infecció desenvolupada a l'hospital. La inserció de catèters per administrar medicaments, productes sanguinis, nutrients o fluids està relacionada amb la complicació coneguda com a Bacterièmia Relacionada amb Catèter (BRC). Molts hospitals ja tenen equips d'infusió i accés venós (EIAV), en una estratègia conjunta per aconseguir l'excel·lència hospitalària. Els EIAV són equips d'infermers experts en competències d'inserció i manteniment de catèters intravasculars perifèrics i centrals. Comptar amb procediments estandarditzats entre els professionals sanitaris especialitzats en catèters contribueix a assegurar una bona activitat per part dels experts i promoure la seguretat del pacient. Carles Aguilar entrevista a Alicia Fernández, Infermera de l´Equip d´Infusió i Accés Vascular de l´Hospital Clínic de Barcelona

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

El repte actual de l'obesitat a Espanya rau en l'accés al tractament adequat

El 39% de la població espanyola té excés de pes, i el 22%, obesitat. La cirurgia bariàtrica suposa un important estalvi per al sistema sanitari perquè disminueix o elimina les comorbiditats associades a l'obesitat, amb la consegüent millora de la qualitat i esperança de vida del pacient. Carles Aguilar entrevista al Dr. Manuel Vilches, Cirurgià Digestiu i Director Mèdic de Johnson & Johnson MedTech.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/03/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'augment de problemes de salut mental dels menors, a estudi. Els problemes van començar abans de la pandèmia, però després del 2020 s'han incrementat les consultes per ansietat, depressió, trastorns de la conducta alimentària i autolesions. El 70% dels trastorns mentals comença a l'edat infantojuvenil. Els pediatres reclamen temps a les consultes per millorar la coordinació amb els orientadors escolars i professionals de la salut mental. Parlem amb la Dra. Margarita Sánchez Calderón, Pediatra i membre del Comitè Científic del Congrés de Pediatria d'Atenció Primària.

Moltes persones volen i necessiten tenir una relació propera amb els altres a mesura que envelleixen. Per a algunes persones això inclou el desig de continuar una vida sexual activa i satisfactòria. Amb l'envelliment, això pot significar adaptar l'activitat sexual per emmotllar-se als canvis físics, de salut i altres tipus. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Uròlegs, metges a Atenció Primària i farmacèutics comunitaris col·laboren en l'abordatge de pacients amb Obstrucció Prostàtica Benigna. L'Obstrucció Prostàtica Benigna (OPB) és un dels principals motius de consulta urològica a Espanya: té una elevada prevalença entre homes de més de 50 anys i augmenta de manera progressiva amb l'edat, afectant la qualitat de vida dels pacients.

Hi ha una sèrie de tòpics molt estesos entre la població i que no obstant no tenen cap base científica i per tant cal bandejar-los. Només han guanyat crèdit a base de repetir-los alguns exemples: de les dues tensions, la del cor és la important o com que la meva tensió és nerviosa no m'he de tractar. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens ofereix el seu comentari.

Els ganglis limfàtics filtren les substàncies que el líquid limfàtic transporta i contenen limfòcits (glòbuls blancs) que ajuden a combatre infeccions i malalties. A tot el cos hi ha centenars de ganglis limfàtics connectats entre si pels vasos limfàtics. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

El repte actual de l'obesitat a Espanya rau en l'accés al tractament adequat. El 39% de la població espanyola té excés de pes, i el 22%, obesitat. La cirurgia bariàtrica suposa un important estalvi per al sistema sanitari perquè disminueix o elimina les comorbiditats associades a l'obesitat, amb la consegüent millora de la qualitat i esperança de vida del pacient. Un 68% dels pacients es veuen obligats a esperar un mínim de sis mesos per accedir a una intervenció de cirurgia bariàtrica i fins i tot, en alguns casos, es prolonga als quatre anys o més. La solució més recomanable per combatre l'obesitat, sota prescripció mèdica, és la cirurgia bariàtrica, segons els experts. Carles Aguilar entrevista al Dr. Manuel Vilches, Cirurgià Digestiu i Director Mèdic de Johnson & Johnson MedTech.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (SEMAIS) organitza reunions multidisciplinars amb l'objectiu de compartir els avenços científics que s'han produït a les malalties autoimmunes sistèmiques o inflamatòries. A la darrera reunió de la SEMAIS es van abordar les implicacions de les noves guies en hipertensió pulmonar i es presentaran les principals novetats i avenços relatius al Long Covid o Covid persistent. A més, es va parlar de la tasca dels especialistes d'Atenció Primària en el diagnòstic i seguiment dels pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques, Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Fanlo, Presidenta de la SEMAIS, Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques.

Les persones que van augmentar les racions diàries de carn vermella durant un període de vuit anys tenien més probabilitats de morir durant els vuit anys següents en comparació amb les persones que no van augmentar el consum de carn vermella, segons un estudi dirigit per investigadors de l'escola Harvard TH Chan de Salut Pública. L'estudi publicat a l'edició en línia de 'BMJ', també va trobar que la disminució de la carn vermella i l'augment simultani d'alternatives saludables d'aliments al llarg del temps es va associar amb una mortalitat menor. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Envellir disposant de la màxima qualitat de vida i la millor atenció sanitària i social. Aquest és el principal objectiu del Barcelona Aging collaboratory (BALL), el primer Living Lab centrat a aportar solucions innovadores a la gent gran que es posa en marxa a Catalunya i que ha estat impulsat per una àmplia representació d'estaments de la societat civil. A més de dotar els pacients d'una eina personalitzada i d'una autonomia més gran, el robot permetrà automatitzar una de les tasques més complexes de la logística assistencial dels hospitals i centres residencials, i reduir, així, la sobrecàrrega del personal sanitari, optimitzant el temps i la qualitat del servei. Parlem amb Jordi Vilaró, Vicedegà de Postgraus i Investigació de la Facultat de Ciències de la Salut - Universitat Ramon Llull.

SEPAR i la SENP proposen 4 mesures per frenar la incidència del virus respiratori sincitial (VRS) en nens. El virus respiratori sincitial (VRS) és un patogen comú que sol aparèixer a finals de la tardor, sol provocar símptomes semblants als d'un refredat, com ara tos, mucositat o febre. No obstant això, especialment en els nens menors d'un any sol causar un impacte més gran, fer que aquests símptomes —que solen durar de 5 a 7 dies— s'agreugin i, derivar en bronquiolitis i complicar-se en alguns casos amb una pneumònia. Un 2% dels nens menors d’un any que el presenten han d’ingressar a l'Hospital. Els menors de 6 mesos i sobretot de 3 mesos tenen un risc més elevat de tenir un quadre greu i ingressar a la UCI. Carles Aguilar entrevista el Dr. Antonio Moreno, Pneumòleg pediatric i membre de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

La polineuropatia diabètica dolorosa (PNDD) és una complicació freqüent que afecta aproximadament un de cada tres pacients diabètics. Es produeix com a conseqüència de la disfunció dels nervis perifèrics, i es caracteritza per presentar-se com una neuropatía distal simètrica associada a dolor crònic d'inici a dits i peus. Aquest dolor, que de vegades progressa gradualment a panxells, genolls i mans, es pot abordar amb tractament. Es produeix com a conseqüència de la disfunció dels nervis perifèrics, i es caracteritza per presentar-se com una neuropatia distal simètrica associada a dolor crònic d'inici a dits i peus. Aquest dolor, que de vegades progressa gradualment a panxells, genolls i mans, es pot abordar amb tractament. Entrevista amb Mercedes Maderuelo, Gerent de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE).

El dejuni intermitent no és aconsellable per a totes les persones amb obesitat, segons la SEEN. És fonamental acudir a un endocrinòleg quan es vol iniciar un dejuni intermitent ja que no se'n coneixen els possibles efectes adversos i està desaconsellat per a pacients amb patologies cròniques com la diabetis mellitus tipus 1 o en la insuficiència renal crònica. Alguns beneficis per a l'organisme, que no estan relacionats amb la pèrdua de pes, poden ser la millora del metabolisme de la glucosa (sensibilitat a la insulina, hemoglobina glicosilada, control glucèmic, etc.) i la pressió arterial, segons els resultats preliminars extrets d'alguns estudis. Hi ha dos mètodes, un basat a alternar dies en què es dejuna amb dies en què es menja amb normalitat i un altre que consisteix a restringir el nombre d'hores en què es pot menjar. Carles Aguilar parla amb Idoya Labayen, Professora Titular de Fisiologia de la Universitat Pública de Navarra i Directora de l'Institut de Recerca IS-FOOD

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/11/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'associació que uneix clíniques de Medicina i Cirurgia Estètica a Espanya vol treure a la llum la diversa interpretació de la Llei de Publicitat de Medicaments, que fan les Conselleries de Sanitat de cada Comunitat Autònoma i les sancions que imposen. Segons denuncia la SEMYCE, aquesta situació parteix de l'assetjament i la persecució que pateixen algunes clíniques medico-estètiques des de determinades associacions mèdiques, que s'han erigit com a estendard del compliment de la Llei de Publicitat de Medicaments i es dediquen a denunciar de forma sistemàtica i contínua a metges o centres que posen al punt de mira particular, per anunciar termes com Bótox, Toxina Botulínica i el PRP (Plasma Ric en Plaquetes). Ens ho explica Lola Sopeña, Presidenta de la Societat Espanyola de Clíniques de Medicina i Cirurgia Estètica (SEMYCE).

Mites sobre el cabell: Vertader o fals? No és estrany que ens trobem per a tot arreu molts mites sobre el cabell. És important reconèixer-los i saber si són falses o no, ja que podrien perjudicar més que ajudar el nostre cabell. Creix més fort el pèl si ho depiles?, sortiran més cabells blancs si els arrenques?, tallar els cabells fa que creixin més?. Volem comentar tota la informació de manera que puguem cuidar la nostra salut capil·lar per complet i sense preocupacions, sabent què sí i què no és positiu per al teu cabell.. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en medicina preventiva i Salut Pública.

El dolor es pot convertir en un company i la fatiga pot fer que un trajecte de cinc minuts caminant fins al metro sigui com si demanessin escalar l'Everest. Aquests símptomes, malgrat que són difícils de mesurar i definir amb paraules, generen un impacte negatiu a les persones que tenen la malaltia. Així es descriu com comencen cada dia molts pacients amb malalties reumàtiques. D'acord amb el darrer estudi EPISER, entre 220.000 i 430.000 persones més grans de 20 anys a Espanya pateixen artritis reumatoide, que cursa amb dolor, tumefacció de les articulacions i es manifesta amb símptomes com la fatiga, rigidesa matutina, debilitat i limitació funcional. Però altres malalties com l'espondilitis anquilosant i l'artritis psoriàsica, encara que menys freqüents, són igualment incapacitants. Carles Aguilar parla amb Laly Alcaide, Directora de la Coordinadora Nacional de Artritis, ConArtritis.

L'obesitat és una malaltia. El que sembla obvi i lògic, no ho és en realitat, sobretot per la clàssica concepció (que encara impera i s'estén) que tendeix a culpabilitzar el pacient del seu origen i conseqüències, que l'han portat tant a ser menyspreada reiteradament, infravalorada i oblidada pels decisors polítics i sanitaris com a suposar un estigma social per a les persones que la pateixen. Tot i això, s'adverteixen canvis significatius, progressos de tota mena que ha tingut la seva màxima expressió i exposició al XVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO), a Barcelona amb més de mig miler d'experts. Aquesta trobada de marcat caire científic pretén erigir-se també en una plataforma per impulsar la lluita davant aquesta malaltia des de tots els fronts: començant per la investigació bàsica i clínica, donant fruits en nous abordatges terapèutics, passant pel diàleg i l'estreta col·laboració entre diferents disciplines mèdiques, oferint també un màxim protagonisme al pacient i culminant amb activitats paral·leles cridades a fomentar la consciència i reivindicació social. Aquest Congrés aporta una visió panoràmica, de 360 º, de l'obesitat, reunint alguns dels investigadors i clínics més rellevants del panorama nacional, així com destacats referents internacionals. S'han donat a conèixer des dels darrers avenços en la investigació experimental fins als nous recursos farmacològics disponibles, mostrant línies de treball i abordatges prometedors on l'evidència és cada vegada més gran. Carles Aguilar parla amb la Dra. Lilliam Flores, Endocrinòloga i Vocal de la junta Directiva de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, SEEDO.

El Black Friday té també la seva pròpia història ja que està relacionat amb el dia d'Acció de Gràcies als Estats Units. Sembla que, en el seu moment, va començar a parlar-se del “divendres negre” quan molta gent es posava malalta per no anar a treballar i així fer un pont festiu.... Però no parlarem de les diverses anècdotes del “Black Friday ” sinó del fet que marca d'alguna manera l'inici de les compres nadalenques. El que farem es compartir amb els oients els consells bàsics per a fer compres durant l’anomenat Black Friday que comença el divendres 25 de novembre i finalitza, en principi, el 28 de novembre amb l’anomenat Cyber Monday. Les propostes ens poden arribar tant de botigues presencials com a través d’Internet. Amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater els comentarem per tal que tothom pugui realitzar aquestes compres sense que ningú pugui sortir perjudicat.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L'obesitat és una malaltia. XVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, SEEDO.

El que sembla obvi i lògic, no ho és en realitat, sobretot per la clàssica concepció (que encara impera i s'estén) que tendeix a culpabilitzar el pacient del seu origen i conseqüències, que l'han portat tant a ser menyspreada reiteradament, infravalorada i oblidada pels decisors polítics i sanitaris com a suposar un estigma social per a les persones que la pateixen.