Temas

josep just

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 1/08/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La microbiota és el conjunt de bacteris que colonitzen la pell, l'aparell digestiu, inclosa la boca, i l'aparell genital. Aquests bacteris colonitzen el nostre organisme des del ventre matern, però fonamentalment des del moment del naixement, especialment si aquest és per via vaginal. La microbiota es va desenvolupant a mesura que avança la vida, de manera que la seva composició és diferent en la infància i adolescència que a la vida adulta. La microbiota està composta de 100 bilions de bacteris només en l'aparell digestiu. De fet, la microbiota ja és considerada per la ciència com un òrgan més del cos, tot i que en aquest cas adquirit. Ens ho explica el Dr. Josep just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Parlem de la situació actual en relació a aquesta cinquena onada del Covid 19, dels principals factors que expliquen l'augment dels contagis: la mobilitat i la interacció social. A més, les UCIS dels hospitals catalans es poden desbordar en pocs dies, ja que, segons s'ha reconegut des de les autoritats sanitàries, s'ha reaccionat tard a la cinquena onada del Covid 19 a més de suavitzar massa aviat les mesures de desescalada. Les vacunes segueixen plantejant diferents dubtes entre la població i alguns ciutadans sembla que li han perdut la por a el contagi pel que és preocupant que un sector de la població segueixi sortint i, de vegades, generin i fins i tot enfrontaments amb les forces de l'ordre quan intenten fer-los tornar a casa amb el toc de queda. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses del Hospital del Mar de Barcelona i Coordinador General Covid 19 del mateix hospital.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/12/2019

El primer contingut d'avui va a càrrec de Dr. Josep Just que ens parla de l'ictus. Una malaltia cerebrovascular que afecta els vasos sanguinis que subministren sang a el cervell. Continuem amb la directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, parlant de les actuacions necessàries per garantir que les empreses que produeixen, distribueixen o comercialitzen tot tipus de joguines compleixin la normativa de protecció pels destinataris, especialment en aquestes festes en què els nens són els protagonistes. Després dediquem la nostra atenció a com hem de comportar-nos en cas de patir un accident i, sobretot, què podem fer per prevenir-los. Especialment els accidents de trànsit i laborals. Ens ho explica en Dr. Manel Chanovas de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències. D'altra banda, el Dr. Humberto Loscertales comenta els principis de la medicina regenerativa i com s'utilitzen les diferents eines terapèutiques disponibles. En aquesta ocasió per tractar les conseqüències que produeix a nivell de dolor i mobilitat l'artrosi d'espatlla i acabarem el programa amb la Dra. Mireia Ruiz Castilla, Directora de l'Institut Ruiz Castilla de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona explicant els diferents tractaments per millorar el nostre aspecte i estar més segurs de nosaltres mateixos i de la imatge que projectem per començar l'any de la millor manera possible. Parlarem de rejoveniment cutani, peeling làser i químic, tractaments de farciment, toxina botulínica i reducció de greix sense cirurgia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 08/12/2019

Comencem el programa amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, comentant un estudi europeu que analitza el nivell d’atenció al pacients al nostre país i que, entre altres aspectes, reflexa diverses mancances pel que fa a la tecnologia i al tractament del dolor. Després el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans parla a fons de la listeriosi i de les darreres intoxicacions que s’ha produït a Espanya, Els estudis epidemiològics de la Unió Europea posicionen al nostre país com un dels països amb més presència del microorganisme en els últims anys. Tot seguit la Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació, Carme Sabater, ens explica el funcionament del sistema arbitral de consum. Es tracta d’una via extrajudicial, ràpida, eficaç i gratuïta que permet resoldre fàcilment els conflictes que puguin sorgir entre consumidors i empresaris. El següent contingut es a càrrec de la Dra. Montaña Càmara, Presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició amb qui parlem sobre la influència del hàbits de compra i consum en la nostra salut i acabem el programa amb Lluís Bernabé, Director de la Fundació de La Marató de TV3, explicant les novetats i el mecanisme per fer els donatius que es durà a terme el proper dia 15 de desembre en aquesta edició dedicada a les malalties minoritàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 22/09/2019

Iniciem el programa parlant amb el Dr Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del programa parlant sobre el consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats protectors d'estómac per combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre'ls i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat d'aquests medicaments. A continuació parlem amb el Dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre sobre la medicina regenerativa i les seves eines terapèutiques que s'han demostrat útils en l'artrosi de genoll i de maluc que són els continguts que avui tractem a fons per resoldre el dolor invalidant a nivell articular. La següent entrevista la desenvolupem amb l’Ignasi Ferrer, Director de la Fundació Alzheimer Catalunya que treballa incansablement des de 1988 per millorar la qualitat de vida de qualsevol persona afectada per una demència. A la Fundació Alzheimer Catalunya treballen perquè la voluntat de les persones sigui més forta que la por, que els prejudicis o que els símptomes. Conviure amb la malaltia és dur, per això ajuden els afectats a viure amb més qualitat i seguir formant part de la societat. Expliquem les activitats que desenvolupen i com poden ajudar en la investigació i la cura dels malats fent un donatiu. I per cloure el nostre programa ens apropem als professionals de l'Institut Ruiz Castilla amb la Dra Angie Solano, Especialista en Medicina Estètica i Làser i la Dra Mireia Ruiz Castilla, Directora de l'Institut Ruiz Castilla amb elles parlem de la tecnologia làser i el antienvelliment. Els sistemes làser ablatius i no ablatius reverteixen alguns dels efectes del fotoenvelliment. Els làsers ablatius actuen tant en l'epidermis com a la dermis reduint les arrugues i cicatrius, i millorant el to de la pell. El làser no ablatiu, el rejoveniment fraccionat i la llum polsada intensa (IPL) s'han desenvolupat per reduir el temps de curació i la incomoditat del pacient en estimular la formació de col·lagen sense causar interrupció epidèrmica i s'han convertit en un dels mètodes més populars. Així doncs, hi ha nombrosos tractaments que ens poden ajudar a reduir els efectes de l'envelliment de la nostra pell. La tendència és trobar tractaments que siguin menys invasius i amb efectes secundaris mínims.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Consum d’ansiolítics

Parlem amb el Dr Josep Just, assessor mèdic del programa, per comentar el excessiu consum d’ansiolítics. Diferents estudis reflecteixen l’augment del seu consum a Espanya en un 57%, és a dir, més del doble. El consum d'ansiolítics està assolint uns nivells que poden arribar a ser un problema de salut. El pitjor de les dades és que la tendència no baixa, al contrari, puja cada any el que demostra que el seu consum, com s'adverteix sempre des les autoritats sanitàries, crea una forta addicció en la qual cada vegada es necessita més dosi.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/06/2019

Comencem el programa parlant amb el Dr Albert Ledesma sobre la tensió arterial elevada, que pot ser la causa de moltes malalties cardiovasculars, afecta un 40 % de les persones de més de divuit anys. El doctor Albert Ledesma explica, de manera clara i detallada, com detectar i reduir aquest factor de risc. Aprendrem des de com mesurar-nos correctament la tensió —abans d’abordar el diagnòstic i el tractament amb l’equip mèdic— fins a com millorar els nostres hàbits de vida. Continuem amb la Dra Roser Vallés explicant la importància de la donació de teixits. Els teixits són estructures formades per un conjunt de cèl·lules semblants que tenen una funció concreta. Per exemple, les còrnies, les vàlvules, els ossos o la pell. Ser donant de teixits i/o d'òrgans és el major acte altruista que pot fer una persona després de la mort. Tot seguit en Tomás Lóbez i la Dra Teresa Franco ens presenten el projecte “Nixi for Children”. El pas pel quiròfan i la inducció a l'anestèsia poden ser molt estressants per als nens i nenes, i també per a les famílies. Cada any son intervinguts a Catalunya al voltant de 90.000 nens i nenes, dels quals un 50% d'ells patirà ansietat preoperatòria que pot afectar al temps de recuperació dels pacients, la seva quantitat de dolor, la quantitat d'ansiolítics de rescat administrats, els efectes secundaris de l'anestèsia, etc. “Nixi for Children” és un Kit de realitat virtual que ajudar els pacients a conèixer el protocol pel qual passaran el dia de la seva operació en primera persona, i així, reduir la seva ansietat. I per acabar ens acompanya el Dr Josep Just, assessor mèdic del programa, per comentar el excessiu consum d’ansiolítics. Diferents estudis reflecteixen l’augment del seu consum a Espanya en un 57%, és a dir, més del doble. El consum d'ansiolítics està assolint uns nivells que poden arribar a ser un problema de salut. El pitjor de les dades és que la tendència no baixa, al contrari, puja cada any el que demostra que el seu consum, com s'adverteix sempre des les autoritats sanitàries, crea una forta addicció en la qual cada vegada es necessita més dosi.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/06/2019

Comencem el programa amb la presència del Dr Josep Just, assessor mèdic del programa. Parlem del risc d'infeccions quan, per exemple, hem d'asseure'ns en un lavabo públic d'un bar o d'una gasolinera però la veritat és que, comparats amb altres superfícies, el risc és molt menor. Qualsevol bany públic té probablement menys gèrmens que la pica de la cuina i, amb tota seguretat, menys que el lavabo que té davant, que és de llarg el lloc amb més patògens d'un bany. Continuem amb Mariola Moreno, de l'àrea de Treball Social de la Fundació ACE, Alzheimer Centre Ocupacional. Una de les prioritats de l’entitat és millorar la qualitat de vida dels pacients i també dels seus cuidadors, per això, amb l’objectiu d’oferir eines als familiars de les persones diagnosticades es duen a terme tallers i cursos diversos a través de l’Aula de Cuidadors especialment dedicada als familiars de persones que han estat diagnosticades recentment amb aquesta demència. Tot seguit, Carles Aguilar parla amb l'Oriol Vilaplana, director de la Clínica Miostaf, que acaba de complir el seu desè aniversari. Farem una visió global de com s'estructura una clínica especialitzada en fisioteràpia i osteopatia on treballen professionals de l'àmbit de la salut i l'activitat física. Sabrem com és prioritza l'atenció individual i personalitzada mitjançant la incorporació de noves tendències i de tecnologia innovadora.  I acabem amb la Dra Susana Jiménez, responsable de la Unitat d'Atenció al Joc Patològic de l'Hospital de Bellvitge. Comentarem el conveni Signat entre el CAC i l'Hospital Universitari de Bellvitge per elaborar materials didàctics per prevenir l'addicció a jocs i apostes, als videojocs, i als trastorns alimentaris.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/02/2019

Carles Aguilar entrevista al dr Josep Just comentant 3 interessants noticies que fan referencia als majors mites sobre la píndola anticonceptiva i les falses creences relacionades amb aquest fàrmac per evitar els embaràs, la manca d'activitat física és més perjudicial que l'obesitat. L'efecte que té el sedentarisme en l'estat de salut d'una persona és un factor molt important en el desenvolupament de moltes malalties i el fet que treballar moltes hores augmenta el risc d'alcoholisme. Les persones que treballen més de 48 hores setmanals són més propenses a beure en excés. Tot seguit parlem d’unes plantilles intel·ligents per mesurar la progressió en pacients d'esclerosi múltiple. Un projecte de R + D, amb l'objectiu d'ajudar a manejar la patologia i millorar la seva mobilitat. Continuem amb el dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre, comentant les possibilitats que ofereix la medicina regenerativa, en especial pels problemes relacionats amb el procés de l’envelliment i acabem el programa parlant de les pròtesis sobre implants amb el dr Norberto Manzanares, Director Mèdic de la Clínica Dental Cliredent. Coneixerem els diferents tipus que existeixen com les corones, ponts o pròtesis completes que es col·loquen damunt de qualsevol implant osteointegrat i les seves respectives indicacions.