Temas

implante coclear

CON CAROLINA MARTÍN

Más de uno Ceuta 28/2/24

Programa completo de Más de uno Ceuta del miércoles 28 de febrero de 2024, con Carolina Martín

Con Mónica Fraile

Más de uno Alcalá 23/02/2024

Los eventos deportivos de este fin de semana en Alcalá de Henares abren un espacio a la concienciación sobre la importancia del respeto y la inclusión en el deporte

SIN LÍMITES

El primer implante cerebral: ¿distopía o utopía?

El año 2024 pasará a la historia por ser el primer año en el cual por fin de logró implantar un chip cerebral a una persona. A partir de este momento se abre una nueva era que no sabemos si estará más cerca de la utopía o de la distopía.

Podcast de Onda Cero Asturias para "padres novatos"

02X25: Oído infantil

Un bebé que pasó sin problema la prueba del oído al nacer no significa que vaya a oír bien toda su vida. Solo determina que oía bien al nacer. 4 niños por cada mil nacen con un problema auditivo, uno de ellos por sordera total. Sin embargo, el oído es el único sentido del ser humano que la tecnología ha sido capaz de recuperar al 100%. Es el milagro de los implantes cocleares y los audífonos, que no supone a la larga ninguna molestia para el niño que lo lleva. Hoy te explicamos cómo funcionan.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els 'detectius del dolor' presenten novetats en investigació i tractament del dolor crònic. Alguns dels principals investigadors d'aquesta patologia donen a conèixer la seva tasca a través d'entrevistes. La iniciativa té com a objectiu donar a conèixer la feina de la investigació del dolor crònic a Espanya. Parlem amb la Dra. Maria Carmen Ruiz Cantero, Investigadora del Departament de Farmacologia de l'Institut de Neurociències de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada.

Els desequilibris en l'alimentació, basats en l'elevat consum de macronutrients contribueixen a fer malbé la salut a través de l'increment de pes corporal a nivells inadequats. Paradoxalment, és lamentable constatar que en molts casos tenir coneixements sobre nutrició, no influeix en la presa de decisions per aconseguir assolir una alimentació saludable. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla dels factors que poden estar implicats en l'increment de la prevalença actual de l'obesitat.

Tenir una vida sexual activa és un dels aspectes que influeixen a l'estat d'ànim, la salut emocional i el benestar físic. Per aquest motiu és molt important que li prestem una atenció especial. Encara que associem les relacions sexuals amb el plaer i la reproducció, els beneficis van més enllà de tot això. El sexe és un dels pilars més importants de les relacions de parella per moltes raons. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa analitza els nous hàbits sexuals i els riscos que impliquen.

Rebre un diagnòstic després d'una mitjana de 4 anys, desplaçar-se fora de la província 5 o més vegades en dos anys a la recerca de diagnòstic o tractament, o necessitar més de 6 hores diàries de suport són només algunes de les vivències que poden haver de travessar els més de 3 milions de persones que pateixen una malaltia rara a Espanya. Per això, amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Rares, es llença la campanya “Pocs, però no sols” per recordar-los que aquesta no és una lluita individual, sinó que compten amb el suport de l'entorn mèdic, familiar i social que els acompanya al seu dia a dia. Carles Aguilar parla amb Elena González, Psicòloga de l´Associació Espanyola d´Esclerodermia.

Sabem que mantenir-se ben hidratats és imprescindible per al bon funcionament de l'organisme. Però no és tan conegut que beure més del necessari no és tan sa com creiem i pot derivar fins i tot en una malaltia coneguda com a hiponatrèmia. La recomanació general és beure uns dos litres diaris d'aigua, una quantitat que no ha de ser exactament aquesta ni igual per a tots, ja que dependrà del pes, l'activitat que es desenvolupi, la morfologia mateixa de cadascú i fins i tot el medi ambient. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les estratègies d’estimulació bimodal i electroacústica aporten grans beneficis en la qualitat de l’escolta per a usuaris implant coclear. A Espanya, s'estima que prop de 5 milions de persones tenen algun tipus de discapacitat auditiva, l'11% de la població. Les principals diferències en l'ús d'audiòfons o implants com a ajuts auditius són: la indicació, la modalitat d'estimulació i l'adaptació o col·locació del dispositiu; l'implant coclear és utilitzat pel 51% de pacients amb pèrdua d'audició al nostre país. La utilització de solucions electroacústiques, en què es combina l'ús de l'implant coclear i l'audiòfon en una mateixa oïda, està indicada per a pacients amb audició residual al rang de baixes freqüències, i una pèrdua auditiva severa a profunda a predomini en altes freqüències. Carles Aguilar entrevista Cristina Rodríguez, Audiòloga i Responsable de Formació i Estudis Clínics d'Advanced Bionics.

EN BUENAS MANOS

Día Internacional del Implante Coclear

La OMS estima que en 2050 afectará al una de cada 10 personas (700 millones). La prevalencia de la pérdida de audición aumenta con la edad: entre los mayores de 60 años, más del 25% padece una pérdida de audición discapacitante.