Temas

Burn-Out

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Dos de cada cinc professionals sanitaris pateixen burnout

El burnout és el resultat de l'estrès crònic al lloc de treball que no s'ha manejat amb èxit. Es caracteritza per esgotament, augment de la distància mental respecte a la feina i sensació d'ineficàcia i manca de realització. La síndrome de burnout entre els professionals sanitaris representa un problema significatiu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 9/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Dos de cada cinc professionals sanitaris pateixen burnout. El burnout és el resultat de l'estrès crònic al lloc de treball que no s'ha manejat amb èxit. Es caracteritza per esgotament, augment de la distància mental respecte a la feina i sensació d'ineficàcia i manca de realització. La síndrome de burnout entre els professionals sanitaris representa un problema significatiu. Entre el 30 i el 40% de les infermeres ho pateixen; el 38,2 % dels metges van presentar un o més símptomes d'esgotament el 2020 2 i la prevalença se situa per sobre del 40 % en els professionals d'atenció primària espanyols. Parlem amb la Dra. Verónica Olmo, especialista en Medicina Familiar i Comunitària al Centre de Salut Torreblanca (Sevilla) i coordinadora del Grup de Treball de Salut Mental de SEMERGEN.

L'omeprazol és un fàrmac utilitzat com a antiàcid. Sol utilitzar-se per tractar diferents patologies associades a l'àcid gàstric com a úlceres (pèptica o duodenal), reflux gastroesofàgic, dispèpsies funcionals, etcètera. També és efectiu per prevenir gastropaties derivades d'alguns fàrmacs, com succeeix en el cas dels antiinflamatoris no esteroides (ibuprofè) en pacients amb factor de risc però hi ha errors freqüents a l'hora de prendre l'omeprazol que es poden evitar. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La Medicina de l'Estil de Vida (MEV), es defineix com la pràctica basada en l'evidència, d'assistir individus i famílies en l'adopció i la manteniment de conductes que milloren la salut i la qualitat de vida, com ara alimentació saludable, realització d'activitat. física periòdica, son reparador, maneig de l'estrès, cessament de l'ús de substàncies tòxiques i una xarxa sòlida de suport social. Aquesta disciplina de la medicina ha demostrat ser efectiva en la prevenció, maneig i, de vegades, reversió de les patologies que comporten la major morbimortalitat global, com ara hipertensió arterial, diabetis mellitus tipus 2, malaltia coronària i obesitat. Encara més, s'estima que el 80% de les malalties cròniques no transmissibles es podrien prevenir portant un estil de vida més saludable. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El fetge gras metabòlic es produeix per una acumulació anòmala de greix al fetge que és produïda, principalment, per l’existència de factors metabòlics. Sabem que aproximadament un 30% de la població pateix fetge gras metabòlic. D’aquests, entre un 5 i un 10% presenten una fibrosi significativa, que es produeix quan per diferents mecanismes es lesionen les cèl·lules del fetge i, en conseqüència, es generen cicatrius, donant peu a una forma de malaltia més severa. I fins a un 6% de la població adulta presenta una fibrosi hepàtica significativa, ocasionada, principalment, per fetge gras metabòlic i no ho sap. Carles Aguilar parla amb la Dra. Alba Martínez Escudé, metgessa de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Les malalties cardiovasculars (ECV) són la principal causa de mort al món, mort anualment per aquest motiu més de 17 milions de persones segons l'OMS. O sigui, un terç de tots els éssers humans morts mor a causa d'una ECV. El risc cardiovascular (RCV) es defineix com la probabilitat de patir un esdeveniment o malaltia cardiovascular (pot ser cardiològica o cerebral, però sempre de tipus vascular) en un període de temps determinat. Ens ho explica el Prof. Juan Pedro-Botet, Catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Lípids i Risc Vascular - Servei d'Endocrinologia i Nutrició.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 05/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El grup de recerca endocrina de l'Hospital Germans Trias, juntament amb la spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, U2Smart, ha creat un programari anomenat Acroface que permet detectar canvis facials precoços en aquests pacients i avançar en anys el diagnòstic de la malaltia. L'acromegàlia és una malaltia que afecta unes 50 persones per milió d'habitants. Està causada per un excés de secreció d'hormona de creixement, produïda en més del 99% dels casos per un tumor generalment benigne de la hipòfisi. Un dels principals problemes d'aquesta malaltia és que es diagnostica amb uns deu anys de retard, generalment com a conseqüència de canvis facials molt cridaners i altres canvis esquelètics com el creixement de les mans i dels peus. A més d'aquestes deformacions facials i esquelètiques, que acaben per ser molt manifestes, l'excés de l'hormona de creixement produeix alteracions severes a altres parts del cos: augment de la mida del cor que pot condicionar insuficiència cardíaca, tendència a la diabetis, apnea del son i un increment de desenvolupament de diversos tumors, especialment, de càncer de còlon. Ens ho explica el Dr. Manel Puig, Director Clínic d'Endocrinologia de l´Hospital Germans Trias i Professor d´Endocrinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb la pandèmia, sembla que les famoses visites comercials a domicili s'han reduït considerablement, però en alguns casos, aquesta activitat potser s'ha desplaçat al canal telefònic. Qui més qui menys, segur que ha rebut en algun moment trucades amb finalitats comercials o alguna visita en el seu domicili. Per tant, avui volem saber quines precaucions hem de prendre en cada cas per tal d’evitar ensurts, així que, en parlem amb la Sra. Marta Rovira, què és subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla de diversos aspectes relacionats amb la nostra salut i qualitat de vida. Un estudi determina que cada augment de 10 minuts d'activitat física per setmana redueix el risc de glaucoma un 25%. Els remeis per al refredat són gairebé tan comuns com el refredat comú, però són eficaços? Res no pot curar un refredat. Però alguns remeis poden ajudar a alleujar els seus símptomes i evitar que ens sentim tan malament. Presentem alguns remeis per tractar el refredat comú i recomanacions a seguir. Segur que en més d'una ocasió hem sentit com és de bo prendre fruita per a la nostra salut, especialment si és fresca, però potser no coneixem tots els beneficis que ens pot aportar el seu consum diari. Hi ha molta varietat de fruita que podem trobar gairebé durant tot l'any, i per això volem que es coneguin els seus beneficis per a la nostra salut.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el COVID-19, però en aquesta ocasió ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret als metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu l'OMC va decidir crear un programa específic per potenciar l'autocura mèdica facilitant eines per poder afrontar aquesta crisi sanitària i, en aquest context, l'OMC destaca la necessitat d'oferir-los formació en habilitats emocionals que ajudin a gestionar millor sentiments intrínsecs a la professió mèdica, com la incertesa, l'estrès o la por, factors involucrats i directament relacionats amb l'aparició del burn-out en aquest col·lectiu. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier García Campayo, Professor de Psiquiatria de la Universitat de Zaragoza.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Els Metges espanyols, més cremats després de la pandèmia del COVID-19

Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

La síndrome del “metge cremat”

Es vol dotar el metge d'eines que l'ajudin a afrontar la actual crisi sanitària. Prevenció de l'esgotament emocional, la despersonalització i la sensació de baixa realització personal, totes tres dimensions que es distingeixen al burn-out.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLO

Psicologia: Què és el "Burn out"?

Oriol Lugo y Ana Farré ens parlen del "Burn Out", què és i com es produeix aquest fenomen que suposa el "estar cremat" a les primeres de canvi.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLO

NITS DE RÀDIO 01/10/2019

Òscar Gonzàlez ens analitza les premiades als Emmy, quin guardons van ser els més justos, quins els més sorprenents i com pot evolucionar el futur de les series en la recerca de la "nova" Joc de trons. Oriol Lugo y Ana Farré ens parlen del "Burn Out", què és i com es produeix aquest fenomen que suposa el "estar cremat" a les primeres de canvi. Jordi Gonzalez, ens parla del "frigorífic emocional".