Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

VILA-REAL

La col-laboració ciutadana fonamental per escriure correctament el nom de la ciutat

La Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real continua assolint nous avanços perquè el nom de la ciutat s'utilitze correctament i aparega ben escrit.

ONDACERO.ES | CASTELLON
| 30/10/2018
El regidor de Normalització Santi Cortells ha presentat el balanç de la campanya El Nom és Vila-real.

El regidor de Normalització Santi Cortells ha presentat el balanç de la campanya El Nom és Vila-real. / ONDACERO.ES

Després dels primers progressos, quan la Regidoria que dirigeix Santi Cortells va aconseguir que el topònim aparegués ben escrit i ubicat a les xarxes socials, l'edil es va marcar altres reptes més ambiciosos, com que el principal motor de mapes Bing, del qual es proveeixen múltiples cercadors i webs a internet, fes servir la nomenclatura única i oficial Vila-real, amb guió i -r minúscula. Després de diversos mesos d'espera i reivindicació, l'empresa finalment ha instaurat en tots els seus mapes el nom de la ciutat tal com es va decidir per majoria absoluta al Ple municipal fa ara 12 anys.

“Tot i que les grans empreses no ens solen donar resposta oficial a les nostres peticions, hem comprovat que han procedit a donar resposta a la nostra demanda”, indica Cortells, alhora que assegura que “a partir d'ací, hem iniciat un procediment per aconseguir que es normalitzen altres espais de la ciutat, que en els mapes virtuals continuen apareixent únicament en castellà”.

L'edil reconeix que “no ha estat fàcil, a banda de les cartes certificades que enviem periòdicament i la pressió dels veïns, també he hagut de trucar personalment a Irlanda, Luxemburg i altres punts on es troben ubicades les sucursals d'aquestes empreses que utilitzen malament el nom per explicar-los la situació”.

No obstant això, entre aquells ens que escriuen de manera incorrecta el topònim de la ciutat, no només es troben firmes de fora del país. "Correos, una companyia situada pràcticament al costat de casa, seguia utilitzant fins fa poques setmanes la denominació doble Villarreal-Vila-real, tot i que la denominació única és Vila-real", apunta.

Després de dirigir-se a l'oficina local, Cortells va recórrer a la direcció general de València i poc després, els usuaris ja poden observar, quan envien una carta certificada, que tant en els tiquets i factures que es generen, com en els adhesius, segells i impresos resultants que s'adossen a la carta, apareix únicament el nom Vila-real.

La campanya iniciada recentment perquè els mateixos veïns enviaren cartes -que es poden descarregar a l'apartat de Normalització Lingüística del web municipal (www.vila-real.es)- es mantindrà perquè "qui ho desitge puga imprimir les missives i enviar-les directament a les entitats que ho consideren, ja que sabem que els ciutadans són molt conscients de la situació, fruit d'això són les prop de 500 incidències que hem rebut des de la posada en marxa de la campanya El nom és Vila-real, a través de Whatsapp (606395976), el telèfon o el correu electrònic”.