Actualitat

Quatre químiques tarragonines construiran l'electrolitzador més gran d'Espanya

Un consorci liderat per Repsol i integrat també per Enagás, IQOXE i Messer ha presentat el projecte de producció d'hidrogen renovable al polígon petroquímic de Tarragona.

Redacción

Tarragona | 27.09.2022 09:42

Polígon petroquímic de Tarragona
Polígon petroquímic de Tarragona | ACN

Les quatre companyies invertiran 230 milions d'euros per construir l'electrolitzador més gran d'Espanya, amb una capacitat de 150 MW en la primera fase i que entraria en funcionament el 2025. En una segona fase que començaria el 2027 s'invertirien 80 milions més per instal·lacions d'emmagatzematge elèctric i la capacitat de producció s'incrementaria fins a 1 GW.

L'electrolitzador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i minimitzarà el consum d'aigua per produir hidrogen i oxigen d'origen renovable.

Tal com han indicat els promotors, l'hidrogen renovable es farà servir com a matèria primera en la indústria local com a combustible industrial. Tindrà usos en la mobilitat i s'injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d'hidrogen que transportarà aquest gas entre l'electrolitzador, situat al polígon nord, i la zona sud per connectar els diferents consumidors a través d'una xarxa oberta.

Per altra banda, l'oxigen renovable tindrà usos a la indústria i es distribuirà mitjançant un gasoducte que ja existeix i que és propietat de Messer. IQOXE farà servir aquest oxigen per a la seva producció d'òxid d'etilè.

Les empreses han apuntat que l'electrolitzador suposarà una fita tecnològica ja que gràcies a les seves dimensions aconseguiran disminuir els costos associats a la producció d'hidrogen renovable mitjançant l'electròlisi. El projecte s'emmarca dins de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i del corredor d'hidrogen de l'Ebre. Quan arribi a produir 1 GW suposarà un 25% de l'objectiu estatal del 2030 de generació d'hidrogen renovable.