Eleccions 14F

El PSC guanya les eleccions però el bloc independentista superaria els 68 escons

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha guanyat les eleccions catalanes però l'independentisme estaria en condicions de mantenir el govern de la Generalitat. Els socialistes han aconseguit 33 escons, els mateixos que Esquerra i un més que Junts per Catalunya. L’altre gran notícia del 14 de febrer és que VOX que ha irromput com a quarta força de la cambra amb 11 escons.

Redacción

Barcelona | 14.02.2021 23:49

El PSC guanya les eleccions però el bloc independentista superaria els 68 escons
El PSC guanya les eleccions però el bloc independentista superaria els 68 escons | ACN

L'efecte Illa ha funcionat i els socialistes han aconseguit 33 escons i el 23% dels vots però no està clar que aquest resultat li serveixi per ser president. Els republicans, també amb 33 escons, tenen a les seves mans les claus de la governabilitat. Amb Junts per Catalunya i la CUP, els republicans sumarien 74 escons, molt per sobre de la majoria absoluta. L'altre gran guanyador de la nit ha estat VOX, que ha superat totes les enquestes i ha aconseguit 11 diputats. Per davant de la CUP, amb 9; comuns, amb 8; Ciutadans, amb 6, i el PP, amb 3. La formació taronja ha patit una patacada històrica i ha perdut 30 diputats. Els populars n'han perdut 1 es quedaran com a última força del Parlament. El PDECAT, malgrat els més de 74.000 persones que els han votat, ha quedat fora de l’hemicicle.

[[H4:Una abstenció històrica]]

Les eleccions han estat marcades per la pandèmia i la participació ha estat la més baixa des de 1980, amb un 53%. Això ha deixat dades curioses com que el PSC ha guanyat els comicis, amb només 36 mil vots més que al 2017 quan van ser la quarta força del Parlament. I Esquerra Republicana ha aconseguit 33 escons, 1 més que ara fa 4 anys tot i que ha perdut 339 mil vots. Per blocs, l'independentisme, si sumem també al PDECAT que ha quedat fora del Parlament, superaria el 51% dels vots i perdre 600 mil vots respecte els comicis de 2017. El bloc constitucionalista n'ha perdut 900 mil en relació a les eleccions de fa 4 anys.