NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLÓ

Com recorden a la Rússia actual la figura de Stalin?

A la secció de història, Òscar Gonzàlez parla amb Xosé M. Núñez Seixas, autor de "Volver a Stalingrado". El frente del este en la memoria europea, 1945-2021.

David Cervelló

catalunya | 24.09.2022 11:47

Òscar Gonzàlez para amb l'autor de "Volver a Stalingrado", en Xosé M. Núñez Seixas amb qui conversen sobre el procés creatiu del llibre i tot el que va suposar el conflicte germanosoviètic (1941-1945), l'escenari més sagnant de la Segona Guerra Mundial.

Al front de l'est es van mobilitzar milions de combatents en el conflicte terrestre més gran de la història. Va ser el marc d'una despietada guerra d'extermini d'acord amb un pla de reordenació racial i imperial, i d'una guerra total que va afectar el front i la rereguarda. A més d'Alemanya i la Unió Soviètica, milions de soldats europeus, des d'Espanya fins a Finlàndia, Hongria, Itàlia o Eslovàquia, van participar a la guerra i van patir les seves seqüeles duradores. Aquest llibre reconstrueix les diverses modalitats del record públic i privat del front de l'est a l'Europa de postguerra, durant la Guerra Freda, després de la caiguda del bloc soviètic i fins ara.

Comprèn amb una mirada comparativa l'evolució de les polítiques públiques de la memòria als antics països contendents, el culte als caiguts, els herois i les víctimes, així com les formes de remembrança social, les recreacions literàries, visuals, artístiques i fílmiques de la contesa a Alemanya, l'URSS i Rússia, l'espai postsoviètic, Finlàndia, Itàlia i Espanya, detectant paral·lelismes i diferències entre les diverses cultures de la memòria. Vuitanta anys després, l'ombra de la guerra germano-soviètica segueix molt present a la memòria ia la política europees, com mostra el conflicte entre Ucraïna i Rússia desencadenat el 2022.

Escoltem la seva xerrada al nits de ràdio amb David Cervelló