Temas

Medi ambient

CONFERÈNCIA DEL DECENNI DE L'OCEÀ

Com podem millorar la relació entre l'ésser humà i el mar?

En el marc de la Conferència del Decenni de l'Oceà impulsada per la UNESCO que acull Barcelona, parlem amb l'oficial encarregat de la gestió de les dades i el coneixement del Decenni, LouisDemargne, i el president i fundador de la iniciativa 'Underwater gardens', Marc Garcia-Duran.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Els reptes dels parcs i jardins de Lleida més enllà de la funció estètica

A La Ciutat Lleida d'aquest dijous parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats sobre la revalorització dels espais verds urbans que hi ha a la ciutat de Lleida, per conèixer en quin estat es troben però també quines iniciatives es podrien impulsar per millorar la qualitat dels parcs i jardins en un entorn amb una climatologia extrema i també en un moment en què la consciència sobre la importància dels espais verds per a la salut i el benestar de la ciutadania està en augment.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Els reptes de la pagesia per afrontar el canvi climàtic i seguir vigilant el medi rural

La pagesia, tradicional guardiana del món rural, està reivincidant en les darreres setmanes el reconeixement, l'acció política i social que ha de permetre al sector agrari i ramader continuar al capdavant de la seva activitat, afrontant també alguns reptes davant del canvi climàtic. A La Ciutat Lleida en parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats, destacant reptes com l'adaptació al clima extrem i la descarbonització de l'agricultura, i impulsant pràctiques sostenibles. Acció política però també toc d'atenció als consumidors per aprendre a valorar la qualitat i la diversitat dels productes locals.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Porta a porta, el sistema de recollida més efectiu tot i la polarització social i política

Mantenir uns bons índexs de reciclatge és una obligació que marca Europa i encara estem lluny d'assolir objectius que s'havien establert prèviament. Des de fa anys guanya pes, sobretot en els entorns rurals, el sistema de recollida porta a porta que està deixant unes molt bones dades de reciclatge. Un sistema que costa més introduir a les ciutats. A Lleida es va iniciar una prova pilot en algunes zones de Balàfia i Pardinyes i ara l'Ajuntament de Lleida es planteja suprimir-ho. En parlem a La Ciutat Lleida amb l'ambientòleg Jordi Prats, per conèixer més bé aquest sistema, què ens diuen els estudis de valoracions i quins errors s'han detectat en la implementació d'aquest sistema, que tot i els desacords que generi és elmés efectiu.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

És compatible la fabricació de neu artificial amb un context de sequera a Catalunya?

La sequera ha estat la protagonista d'aquest 2023 i la previsió és que el 2024 no millori, i per això a partir del gener s'entrarà en fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat. Tot plegat mentre per Nadal molts municipis instal·len pistes de gel i les estacions d'esquífabriquen neu artificial perquè hi ha escassetat de precipitacions. D'aquest equilibri entre els interessos mediambientals i els econòmics i socials en parlem a La Ciutat Lleida amb l'ambientòleg Jordi Prats, que ens comenta que a curt termini les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya ens han de posar en alerta: fins al 2050 les temperatures mitjanes aniran en augment, amb especial incidència al Pirineu, on les temperatures mínimes cada cop seran menys mínimes, tot i que també és la zona on es concetraran les precipitacions.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Les claus de la bioeconomia, què és i quines oportunitats genera a les terres de Lleida

Lleida ha acollit aquest cap de setmana el 2n congrés BIT, Bioeconomia, Innovació i Tecnologia i el saló Bit Expo, en el marc de la Fira de Sant Miquel. Un concepte que ens empeny a revisar els models productius i a parlar de reaprofitament de recursos per fomentar l'economia circular. En parlem a La Ciutat Lleida amb l'ambientòleg Jordi Prats, que ens defineix què és la bioeconomia i ens posa exemples pràctics sobre la transformació econòmica que pot suposar per a les terres de Lleida.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Zona de Baixes Emissions: què és i com es prepara Lleida per a implantar-la

La ciutat de Lleida es prepara per a implantar la Zona de Baixes Emissions, amb obres d'adequació en diversos eixos centrals de la ciutat, carrils bici, col·locació de càmeres i amb els nous parquímetres. Tot i això encara no hi ha una data establerta perquè comenci a funcionar. A La Ciutat Lleida parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats per saber què implica que hi hagi aquests espais definits i com s'està preparant Lleida per quan arribi el moment.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Estiu de plagues: què són, com ens afecten i com les combatem

Cada vegada hi ha més plagues i els efectes del canvi climàtic incrementen la seva presència i la seva durabilitat. Avui a La Ciutat Lleida parlem sobre quines plagues ens podem trobem en entorns urbans i naturals, quines són les que més proliferen i què podem fer per combatre-les, sobretot i si en detectem en habitatges particulars. Respostes que ens dona l'ambientòleg Jordi Prats.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Com tenim els boscos a Catalunya?

Catalunya és una de les regions més boscoses d'Europa i una de les assignatures pendents passa per millorar-ne la seva gestió i el seu aprofitament, com a oportunitat econòmica però també pel mateix medi natural i les tasques de prevenció d'incendis que la situació actual de sequera, encara agreuja més. La campanya forestal d'aquest any comença amb un risc elevat al sud del Montsec, el Segrià i les Garrigues. Avui a La Ciutat Lleida parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats, també enginyer tècnic forestal, sobre què passa als nostres boscos, com són i com s'estant gestionant actualment.

CONTINGUT OFERT PER AIGÜES DE BARCELONA

Aigua regenerada, la resposta més sostenible a la sequera

Aigües de Barcelona promou aquesta font d’aigua sostenible i resilient, que suposa ja un 25% dels recursos hídrics emprats per al subministrament d’aigua al territori metropolità de Barcelona